prošla sljedeća Puzzlerojc
133
Saška Rojc

Puzzlerojc

[poezija]

prvo izdanje

NEDOSTUPNO ZBOG ISTEKA IZDAVAČKIH PRAVA

Otvori
Čitanja 4122
Preuzimanja 0
Ukupno 4122
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Kako je natuknula naslovom zbirke Puzzlerojc, Saška Rojc (1977) ne daje svojoj poeziji diskretnu zadaću sastavljanja ili rastavljanja puzzlea svoje osobnosti, nego nadasve i nemilosrdna fotografiranja i skeniranja vlastitoga fizisa. […] Dakako, golotinja ovog konceptualnog autoakta sama je sobom umjetničko djelo, strastveno poput aktova Egona Schielea, gdje nagoviještena bol kao naslada zahtijeva novu definiciju ljepote. Za razliku od pjesnika kojima poezija služi za mistificiranje predodžbe o sebi, Saška Rojc u „Kadriranju Saške Rojc“ tematizira demistifikciju s temom tijela kao način dolaženja do istine o sebi, drugima i drugome. Da bi iskaz bio što autentičniji, pjesnikinja govori (o) sebi preko govornika u drugom ili u još neutralnijem trećem licu. U prvom i najzanimljivijem dijelu zbirke, većinom fragmenata oblikovanih kao pjesme u prozi, Saška Rojc govori (o) tijelu kojemu je spolnost vitalno ozračje. To je spolnost nadasve oslobođena cenzure ćudoređa i drugih društvenih običaja, ona je i više od toga: stvaranje novoga socijalnog prostora gdje su heteroseksualnost i homoseksualnost dva ravnopravna i simultana načina.

Poeziji Saške Rojc nisu potrebne metafore ni za kvorumaše tipični postupci metaforizacije koje nudi planetarni folklor: da bi se izrazila sobom samom, dostaje joj jezik tjelesnih postupaka, kretnja i igara koje inventivno koreografiraju događaje. Obnavljajući davne nemire tijela Nestvarnijih djevojčica Marije Čudina iz 1959, Saška Rojc vraća u život dezinkarnirano i dizajnirano tijelo koje traži svoju autentičnost nasuprot instrumentalizaciji svih vrsta.

Zvonimir Mrkonjić, Vijenac

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.