prošla sljedeća Utočište od riječi
138
Božidar Alajbegović

Utočište od riječi

[ostalo]

prvo izdanje [digitalizacija]

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture republike hrvatske

PRIVREMENO NEDOSTUPNO ZBOG KONVERZIJE U NOVE FORMATE

Otvori
Čitanja 3778
Preuzimanja 83
Ukupno 3861
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Božidar Alajbegović autor je jednog od najpoznatijih književnih blogova: Knjiški moljac već godinama svakodnevno objavljuje razne informacije iz književnog života, ali i književne kritike koje Alajbegović objavljuje u raznim medijima.

U knjizi Utočište od riječi nalazimo šezdesetak kritika/prikaza napisanih od 2002. do 2007. godine u raznim medijima: osim tekstova o knjigama iz anglofonog područja, koje dominiraju u našem izdavaštvu, više je tekstova o knjigama čiji su autori iz Srednje Europe, dok je nemali broj tekstova posvećen  knjigama iz izvanevrpskog književnog kruga (iz Izralea, Irana, Kube, Ukrajine itd.) Alajbegović ne koristi metajezik, piše pitko i jasno izražava stavove o knjizi, a svakako valja naglasati i kako nije fasciniran velikim književnim imenima.

U svojim tekstovima on reagira i na izvanknjiževno, nikad ne zapostavlja niti društveni niti književni kontekst djela, upućuje na autorova ranija književna djela, pa mu se ne može zamjeriti danas tako česta ignorancija dijakronijskog pristupa. Ono pak što fascinira predanost je književnosti koju mnogi tzv. profesionalci nemaju, užitak koji se osjeća kad prenosi vlastite doživljaje djela i koji želi prenijeti čitateljima i vlastitih tekstova. No važnije od užitka za njega je to da književnost zapravo uzvisuje naše osjećaje i da nas spašava od moralne krutosti i potiče na osjetljivost i senzibiliziranost za ljudske sudbine. Stoga je estetičko i etičko za njega istoznačnica.