Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge [EBLIDA] još od 2012. provodi kampanje (e-books in libraries, The right to e-read, Take down the digital barriers) usmjerene na  izradu jasnog i jednostavnog zakonskog okvira za autorsko i srodna prava koji bi omogućio europskim knjižnicama da nabavljaju te korisnicima posuđuju e-knjige uz odgovarajuću naknadu autorima i drugim nositeljima prava, kao što je slučaj s tiskanim knjigama. Budući da europski građani imaju pravo na e-čitanje, knjižnicama bi trebalo dati zakonito pravo posudbe e-knjiga. No, dok se ne donese odgovarajući zakonski okvir na europskoj, a zatim i na nacionalnoj razini, DPKM smatra da se moraju iskoristiti SVE postojeće zakonske mogućnosti kako bi građani RH već DANAS mogli čitati e-knjige bez novčane naknade.

I dok je dominantna koncepcija strukovnih udruga baštinskog sektora zagovaranje promjene zakonskih okvira u kojima baštinske institucija djeluju, DPKM i u postojećem zakonskom okviru i sustavima financiranja kulture vidi jasnu priliku za omogućivanje besplatnog e-čitanja. Projekt BEK praktični je odgovor na potrebu i pravo javnosti na slobodan pristup e-knjigama suvremenih hrvatskih autorica i autora, dakle onima zaštićenim autorskim pravima, koji istodobno autorima književnih radova osigurava naknadu za njihovo korištenje.

Urednička politika projekta BEK naglasak stavlja na tradicionalno nekomercijalne književne rodove i vrste, dakle one najteže dostupne kroz postojeći komercijalni nakladničko-knjižarski lanac (kratke priče, novele, poeziju, eseje i drame), stoga je čak 135 od 161 objavljenih naslova hrvatske književnosti nekomercijalnog predznaka.

Uvažavajući i kreativno iskorištavajući postojeći zakonski okvir, sustav financiranja javnih potreba u kulturi i WWW tehnologiju, projekt BEK omogućava optimalno čitateljsko iskustvo na svim postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona. I dok tiskane knjige teško prelaze preko državnih granica u regiji, naslovi objavljeni u okviru projekta BEK imaju i regionalnu i globalnu dostupnost.

DPKM kontinuirano prati zakonodavno-tehnološko okruženje u kojem djeluje i potrebe svojih korisnika te prilagođava svoje djelovanje tom okruženju i tim potrebama. Tri glavna izvora podataka za to prilagođavanje jesu redovna godišnja istraživanja tržišta knjiga i čitateljskih navika agencije GfK Hrvatska, podaci servisa Google Analytics te redovno komuniciranje s korisnicima projekta. Budući da je iz sva tri izvora bilo bjelodano da korisnici digitalnih tehnologija sve više koriste mobilne platforme, DPKM je redizajnirao stranice primjenjujući responsive web design. Kao rezultat te prilagodbe na tehnološke promjene, broj korisnika projekta koji koriste mobilne platforme je s 20-ak posto u 2014. narastao na 40 posto u 2017. godini. S druge strane, zahvaljujući informacijama dobivenim redovnim komuniciranjem s korisnicima projekta, DPKM je razvio i implementirao sustav distribucije naslova u tri najpopularnija „offline“ formata e-knjiga (ePub, PDF i MOBI).

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.