Babić, Ivan

Ivan Babić

Rođen 1961. u Imotskom. Pjesnik i prevoditelj. Profesor je filozofije i ruskog jezika i književnosti te diplomirani knjižničar. Poezija mu je uvrštena u više domaćih i nekoliko međunarodnih antologija i prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Sudionik je više pjesničkih festivala.

Piše kritičke osvrte i recenzije u književnim časopisima, kao i tekstove iz područja knjižničarstva. Prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za mnoge hrvatske časopise i novine i za 3. program Hrvatskoga radija. Lektor je i urednik više izdanja. Priredio je više knjiga i zbornika. Objavio je dijalektni rječnik Studenački rječnik (2008).

Zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba kao voditelj mreže sesvetskih knjižnica. Osnivač je i voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, Sesvetski pjesnički maraton i Stihotron. Član je Društva hrvatskih književnika.

Godine 1998. izabran je za prevoditelja godine u tjedniku Hrvatsko slovo. Godine 2015. dobitnik je Nagrade Tin Ujević za knjigu poezije Koncepcija vrta.

Objavio je pet knjiga poezije: Kasna molitva prstiju (1999), Zvizda (2007), Stigme svagdana (2011), Koncepcija vrta (2014) i Pogledi (2016).

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.