Forster, Edward Morgan

Edward Morgan Forster

Jedan od najpoznatijih engleskih romanopisaca, a pisao je i pripovijetke, eseje, te libreta (1879-1970). Bio je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost čak šesnaest puta.

Kako je sam isticao, postao je pisac uglavnom zahvaljujući naslijeđenoj zakladi od 8 tisuća £ (današnji ekvivalent od nešto manje od milijun £) koja mu je omogućila lagodan, iako ne i rastrošan život, te brojna putovanja.

Njegov prvi roman Where Angels Fear to Tread (1905) inspiriran je putovanjem u Italiju. Glavna junakinja je mlada Engleskinja i udovica Lilia koja se zaljubi u Talijana. Osuđujući ovu vezu njezina bogata obitelj šalje u Italiju Philipa Herritona kojeg zadužuju da je dovede natrag u Englesku.

Dvije godine kasnije Forster objavljuje roman The Longest Journey (1907) čija je radnja smještena u Englesku. To je bildungsroman koji prati odrastanje neuglednog mladića Rickia Elliotta iz Cambridgea kroz pokušaje da postane pisac, te na kraju prihvaća namještenje upravitelja škole i sklapa brak s nimalo privlačnom djevojkom Agnes Pembroke.

Forsterov treći roman Soba s pogledom (1908) ponovno je inspiriran putovanjem u Italiju i smatra se njegovim „najveselijim i najoptimističnijim“ romanom. Mlada Lucy Honeychurch otputuje s rođakinjom u Italiju gdje mora odlučiti sviđa li joj se više slobodoumni i opušteni mladić George Emerson ili uštogljeni i otmjeni Cecil Vyse.

Četvrti Forsterov roman Howards End (1910) jest ambiciozan i složen roman o političko-klasnom stanju u Engleskoj i bavi se unutarnjim sukobima edvardianskog srednjeg sloja kojeg predstavljaju bohemijski intelektualci, represivni plutokrati i oportuni pripadnici niže srednje klase koji se pokušavaju uspeti na društvenoj ljestvici.

Najveći uspjeh Forster je postigao petim romanom Put do Indije (1924). Roman se bavi odnosom Istoka i Zapada u vrijeme kad je moć engleskog kolonijalizma već prilično oslabljena. Forster spaja priču o udaji s engleskom kolonijalnom politikom prema Indijcima kroz pitanje o tome što se uistinu dogodilo između mlade Engleskinje Adele Quested i Indijca doktora Aziza prilikom posjeta Marabarskim spiljama. Put u Indiju posljednji je Forsterov roman objavljen za njegova života.

Nakon njegove smrti objavljen je roman Maurice (1971) koji se bavi temom homoseksualne ljubavi. Radnja romana smještena je u Englesku. Forster je bio homoseksualac i smatra se da je roman prepun autobiografskih elemenata.

Svi Forsterovi romani doživjeli si iznimno cijenjene i zapažene filmske adaptacije.

Knjige

Put do Indije [U PRIPREMI]

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.