Forster, Edward Morgan
<     >

Edward Morgan Forster

Jedan od najpoznatijih engleskih romanopisaca (1879-1970), a pisao je i pripovijetke, eseje te libreta. Bio je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost čak šesnaest puta.

Kako je sam isticao, postao je pisac uglavnom zahvaljujući naslijeđenoj zakladi od osam tisuća funti (današnji ekvivalent od nešto manje od milijun funti) koja mu je omogućila lagodan, iako ne i rastrošan život te brojna putovanja.

Njegov prvi roman, Where Angels Fear to Tread (1905) inspiriran je putovanjem u Italiju. Glavna junakinja je mlada Engleskinja i udovica Lilia koja se zaljubi u Talijana. Osuđujući ovu vezu njezina bogata obitelj šalje u Italiju Philipa Herritona, kojeg zadužuju da je dovede natrag u Englesku.

Dvije godine kasnije Forster objavljuje roman The Longest Journey (1907) čija je radnja smještena u Englesku. To je Bildungsroman koji prati odrastanje neuglednog mladića Rickieja Elliotta iz Cambridgea kroz pokušaje da postane pisac, a koji na kraju prihvaća namještenje upravitelja škole i sklapa brak s nimalo privlačnom djevojkom Agnes Pembroke.

Forsterov treći roman, Soba s pogledom (1908) ponovno je inspiriran putovanjem u Italiju i smatra se njegovim „najveselijim i najoptimističnijim“ romanom. Mlada Lucy Honeychurch otputuje s rođakinjom u Italiju gdje mora odlučiti sviđa li joj se više slobodoumni i opušteni mladić George Emerson ili uštogljeni i otmjeni Cecil Vyse.

Četvrti Forsterov roman, Howards End (1910) jest ambiciozan i složen roman o političko-klasnom stanju u Engleskoj i bavi se unutarnjim sukobima edvardijanskog srednjeg sloja kojeg predstavljaju boemski intelektualci, represivni plutokrati i oportuni pripadnici niže srednje klase koji se pokušavaju uspeti na društvenoj ljestvici.

Najveći uspjeh Forster je postigao petim romanom, Put do Indije (1924). Roman se bavi odnosom Istoka i Zapada u vrijeme kad je moć engleskog kolonijalizma već prilično oslabljena. Forster spaja priču o udaji s engleskom kolonijalnom politikom prema Indijcima kroz pitanje o tome što se uistinu dogodilo između mlade Engleskinje Adele Quested i Indijca doktora Aziza prilikom posjeta Marabarskim spiljama. Put u Indiju posljednji je Forsterov roman objavljen za njegova života.

Nakon njegove smrti objavljen je roman Maurice (1971) koji se bavi temom homoseksualne ljubavi. Radnja romana smještena je u Englesku. Forster je bio homoseksualac i smatra se da je roman prepun autobiografskih elemenata.

Svi Forsterovi romani doživjeli su cijenjene i zapažene filmske adaptacije.

Knjige

Put do Indije [NEDOSTUPNO ZBOG ISTEKA IZDAVAČKIH PRAVA]Soba s pogledom