Macan, Darko
Fotografija: Fabijan Černeka
<     >

Darko Macan

Rođen 1966. godine u Zagrebu, gdje je završio studij povijesti i arheologije. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i “SFere”.

Prozu profesionalno objavljuje od 1986. u Siriusu, Alefu, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Futuri, Modroj lasti, Frki, Plimi, Emitoru, Parseku, UBIQu, antologijama Skupljači snova, Osluškivanje tišine, Tamni vilajet, kao i u godišnjim SFerinim zbirkama. Za priče Mihovil Škotska Snježnica te Pročitaj i daj dalje, kao i za kratki roman Koža boje masline, nagrađen je nagradom SFERA.

S Tatjanom Jambrišak uredio je devet zbirki hrvatske znanstvene fantastike te, samostalno, oko tucet drugih knjiga te antologije stripova i fantastičnih priča u ediciji “XXI. stoljeće”.

Objavio je pet romana za djecu i mlade: Knjige lažu! (nagrada “Grigor Vitez”, 1998), Pavo protiv Pave (nagrada SFERA, 2003), Žuta minuta (nagrada “Grigor Vitez”, 2006), Dlakovuk (nagrada SFERA 2008.) i Jadnorog. Na natječaju Karlovačkog književnog kruga osvojio je 2002. prvu nagradu. Prvonagrađen je i na natječaju Istrakon 2005.

Stripom se usporedo bavi od 1988. Autor je ili suautor tridesetak albuma. Dobitnik je dviju nagrada vinkovačkog Salona za scenarij i dvaput je bio nominiran za međunarodnu nagradu Eisner za svoj rad na stripu. Od 2003. uređuje i vodi kvartalni časopis Q STRIP, a 2007-8. uređivao je i edukativni projekt “Hrvatski velikani”.

Knjige

Teksas Kid (i još neka moja braća) [NEDOSTUPNO ZBOG ISTEKA IZDAVAČKIH PRAVA]

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.