Mrkonjić, Anđelko
<     >

Anđelko Mrkonjić

Rođen 1961. u Cerni. Diplomirao je jugoslavistiku na Pedagoškom (Filozofskom) fakultetu u Osijeku. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi, Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, a trenutačno je zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Objavljivao je prozne i poetske tekstove koji su zastupljeni u nekolicini nacionalnih i međunarodnih antologija, panorama i časopisa. Napisao je i niz radova vezanih uz likovnu umjetnost, predgovora za kataloge te sudjelovao u predstavljanju i otvaranju likovnih izložbi. Izlagao je slike, grafike i objekte na pet samostalnih likovnih izložbi i sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi.

Dvojezična hrvatskomađarska Zbirka pjesama/Versek nagrađena je priznanjem Duhovno hrašće na 26. pjesničkim susretima u Drenovcima 2015. godine.

Objavio: Molitva ili od obloga ljepote (pjesničko-grafička mapa, 1997), Od praznine (poezija, 2001), Priče iz Supera (kratke priče, 2009), Slika, riječ, kultura (udžbenik, 2011), Zbirka pjesama/Versek (poezija; prepjev na mađarski Zoltan Medve, 2014; nagrada Duhovno hrašće, 2015), Alta i mira (hipervizualne pjesme, 2016), Alta bez mira (grafičko-pjesnička mapa; koautorstvo s Krunoslavom Dundovićem, 2017), Super, bez priče (kratke priče, 2017), Slikotekst (eseji, 2018), Kalanto soneti (poezija, 2020).

Knjige

Od praznine

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.