Žilić, Darija
Fotografija: Damjan Tadić
<     >

Darija Žilić

Rođena 1972. u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest i komparativna književnost). Završila program Centra za ženske studije u Zagrebu. Piše poeziju, kritiku i esejistiku. Dugogodišnja voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. U periodici objavljivala eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu te brojne intervjue. Stalna suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija. Surađivala na projektu Školske knjige Leksikon hrvatske književnosti. Bila je jedna od urednica u časopisu Tema, trenutno urednica književnosti u časopisu Riječi i suradnica Vijenca za poeziju. Članica Hrvatskog društva pisaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

S engleskog prevela knjige Orhana Kemala, Leyle Karace, Tozana Alkana, te knjige Glasovi arapskih žena u izdanju Shura publikacija. Prijevodi suvremene američke, slovenske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Književna republika i Riječi. Pjesme su joj prevođene na talijanski, turski, švedski, njemačku, francuski, slovenski, makedonski, slovački i engleski jezik. Zbirke pjesama Prsti i prerije i Pleši, Modesty, Pleši prevedene su na makedonski jezik. Sudjelovala na književnim festivalima i predstavljanjima u Francuskoj, SAD-u, Bugarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Poljskoj, Švedskoj, Iranu, te u zemljama regije. Dobitnica novinarske stipendije NRW Kultursekretariata iz Wuppertala u Njemačkoj i jednomjesečne stipendije „Absolute modern“u Skopju, Penove rezidencije u Sarajevu, te književne rezidencije u Golyaziju u Turskoj.

Objavila: Grudi i jagode (poezija, 2005); Pisati mlijekom : ogledi o poeziji suvremenih autorica (2008); Pleši, Modesty, pleši (poezija, 2010); Muza izvan geta : ogledi o suvremenoj književnosti (2010);  Paralelni vrtovi (intervjui s piscima, znanstvenicima i aktivistima iz Hrvatske i regije, 2011);  Nomadi i hibridi : ogledi o književnosti i filmu (2011); Tropizmi : tekstovi o knjigama poezije (2011); Omara (priče, 2012); Tropizmi 2 : kritike i eseji (2013); Klavžar : zapis o nestajanju i obnavljanju (priče, 2013), Tropizmi 3 : kritike i eseji (2017), Svanuće (poezija, 2018); Sarajevski fragmenti (prozni zapisi, 2020); Prsti i prerije (poezija, 2021); S rubova ekrana (poezija, 2021); Tropizmi 4 (kritike i eseji, 2021); Sol zaborava (poezija, 2023).

Nagrade: Nagrada Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu Muza izvan geta, 2010); Nagrada Kiklop za pjesničku zbirku godine (za zbirku Pleši, Modesty, pleši, 2011); Nagrada Orfej za poeziju (Plovdiv, Bugarska, 2020).