Avenija
319
skarlet_p

Avenija
dokument jednog vremena i međuprostora

[poezija]

drugo, izmijenjeno izdanje

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada rijeke i ministarstva kulture republike hrvatske

Otvori
Čitanja 714
Preuzimanja 510
Ukupno 1222
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Možda bi ovaj, recimo to tako, roman u stihu skarleta_p trebalo odmah označiti generacijskim kodom ranog 21. stoljeća koje će strpljivog, obrazovanog i nadasve otvorenog čitatelja zaista dotaknuti barem jednim od svojih beskrajnih kapilarnih grananja. Književnost skarleta_p zahtijeva od nas dvojako čitanje: najprije visoku brzinu da postignemo glisiranje preko teksta, a tek onda dublje poniranje, zasijecanje u gusto tkivo koje se čini bezdanim i beskrajnim u svim mogućim opalesciranjima i zakutcima.

Ova je knjiga zapravo knjiga o čovjeku na rubu, na granici, u krizi, u potrebi, kao i o još jednoj izgubljenoj generaciji, možda baš zato tako eksplicitno fokusiranoj na prve godine dvijetisućitih, na razdoblje koje će autor nazvati post-imperijem. Štoviše, osim usputne pozadinske buke i bijelog šuma medijske kampanje, njegovi će junaci-lutalice upasti u stanje nostalgije prema jednom recentnom dobu koje se pomalo zatvara.

Čitatelju neće promaknuti minucioznost autora, kao i njegova pažljivost pri izgradnji književnog djela, koje kao da najavljuje tolike dubinske promjene s kojima će se ne samo sadašnji, već i budući čovjek morati nositi, ne bi li spasio samoga sebe, štoviše, cijelo čovječanstvo od praznine i nedotupavosti, ne bi li se izvukao iz toliko mu puta prorečene sudbine „štale robova“ uz čiji rub uvijek ustrajno pleše.

Ima li danas u nas čitatelja koji će suvereno kročiti ovom knjigom? Ima, jer postoji određena nada, ufanje, uzdanje u generacije koje dolaze, a kojima će ova poruka u boci, enkapsulirana i kondenzirana literarizirana današnjost, toliko bremenita događajima, a tako ispražnjena od sadržaja, biti dokaz da je čovjek sadašnjeg vremena čak bio u stanju misliti kompleksnije, postavljati višeslojna pitanja, štoviše, javno i glasno o njima govoriti, pa makar se izložio pogibelji da bude neshvaćen.

Zaista, riječ je o knjizi za koju vrijedi ona Baudelaireova, o mogućoj neshvaćenosti i mahnitosti, no Avenija. Dokument jednog vremena i međuprostora skarleta_p ipak jest (relevantno) književno djelo zaista jednoga složenoga vremena.

Milan Zagorac, web Gradske knjižnice Rijeka