Mulholland
354
Blaženka BrloÅ”ić

Mulholland

[poezija]

drugo, izmijenjeno izdanje

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture i medija republike hrvatske

Otvori
Čitanja 629
Preuzimanja 52
Ukupno 684
Preuzmi
DPKM preporuča koriŔtenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Tko je, dakle, ta nova cura čija se zbirka upravo upisuje u koordinate suvremenog hrvatskog pjesniÅ”tva? Najbolji će odgovor možda ponuditi stih iz same zbirke: Od Lynchevih fragmenata krojena,/To je ta cura! Apostrofirajući film Mulholland Drive Davida Lyncha, semantička slojevitost ove zbirke u cijelosti je izgrađena u komunikaciji s navedenim filmom. Pritom se tekstualnost pjesme i tekstualnost Lyncheva filma na svojevrstan način ponaÅ”aju kao dvije rastopine u osmozi, mijeÅ”ajući se kroz tanku kožicu poetskog subjekta. Diskurzivni produkt ovakvog tekstualnog mijeÅ”anja je osvijeÅ”tena kulturalna interpretacija Lyncheva filma, ali i kroz Lynchev film ostvarena hermeneutika poetskog subjekta. Preplećući ontoloÅ”ke razine filma i vlastite pozicije, lirski subjekt vrÅ”i svojevrsnu mulhollandizaciju poetskog teksta u kojem su rečenice nastradale u prometnoj nesreći ili sreći; priželjkujući u drugoj pjesmi da kratke rečenice postanu stvarnost, a ne oponaÅ”atelj filmskog prostora, naposljetku priznajući: Davidova je igra moja stihovana projekcija.

MaÅ”a Kolanović, Drugi dio mozga dvadesetog stoljeća: obrazloženje uz dodjelu nagrade Goran za mlade pjesnike Blaženki BrloÅ”ić

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Knjiga pjesama Blaženke BrloÅ”ić Mulholland izrasta iz kriznih mjesta hrvatskog pjesniÅ”tva osamdesetih i devedesetih: namjera je ponuditi pjesme obilježene interesom za različite umjetničke prakse (posebice film) i promiÅ”ljenom konceptualizacijom obnoviti i podsjetiti na prethodeća joj iskustva. Plod takvih nastojanja su dotjerani tekstovi, koji u dijalogu i dosluhu s filmom Davida Lyncha Mulholland Drive, zadobivaju pažnju čitatelja koji je istodobno uvučen u prizore filma i upleten u njezinu svakodnevicu i neposredno (čitateljsko) iskustvo. Pitajući se o svom mjestu u svijetu i tekstu, stvara novi tekstualni amalgam, mjeÅ”avinu pamćenja i čitanja, gledanja i pisanja… ā€“ sretni su trenuci knjige Mulholland kad u poeziji Blaženke BrloÅ”ić čitamo i radujemo se onome Å”to je izmaklo mreži citata, referenci, usložnjenih mjesta govorenja i pisanja.

Miroslav Mićanović