Lomljenje vjetra
380
Edo Popović

Lomljenje vjetra

[proza]

prvo izdanje [digitalizacija]

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture i medija republike hrvatske

Otvori
Čitanja 7
Preuzimanja 1
Ukupno 8
Preuzmi
DPKM preporuča koriŔtenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Popović se u ovoj knjizi predstavlja kao hladan kroničar. To nije razigrani i ironični ton hrvatskog pisca kakvog poznajemo iz Ponoćnog boogieja ili Izlaza Zagreb jug. Ovaj roman, tematski usidren u kritici globalizacije, mogao bi se nazvati i Ispovijest troje aktivista ā€“ čije je unutarnje poglede uzbudljivo čitati.

Der Tagesspiegel

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kao i prethodni njegovi radovi, i ovdje u Lomljenju vjetra evidentna je Popovićeva stilska odmjerenost i izbruÅ”enost rečenice. Nehoteći, Popović je ovim romanom pokazao da je prvi domaći pisac koji uspjeÅ”no kanalizira svoje nezadovoljstvo verzijom života koju nam vlast prodaje kao jedinu. Ne gudi o proÅ”losti, ne veliča svoje gargantuovske podvige iz gostionice, ne drvi romantičarskim SchwƤrmerei-om, a da pritom nije izgubio polet potreban za borbeni pristup recentnoj problematici takozvanog bivanja.

Dario Grgić, MVinfo

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Premda i dalje vrlo koncizan u izrazu, Popović Lomljenjem vjetra pruža viÅ”e nego sveobuhvatnu sliku hrvatskog druÅ”tva danas, u kojem su u grotesknom konglomeratu vezani razočarani branitelji i nezaposleni, ubojstvo obitelji Zec i antikapitalistički prosvjedi, velike korporacije i kontejneri za smeće, nevažnost književnosti i predatorski kapitalizam… ZastraÅ”ujuća budućnost Hrvatske i sumorna slika danaÅ”njeg svijeta koja je uobličene u ovom romanu otkriva Popovića kao jednog od trenutno najeksplicitnije angažiranih pisaca u nas.

Jagna Pogačnik, Jutarnji list

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Popović cijelu priču piÅ”e britko, a ono Å”to čitatelja svakako treba plaÅ”iti su poveznice s vremenom i okruženjem u kojima živimo danas. Naime, iz sadaÅ”njosti se rađa ta izmaÅ”tana budućnosti, a siljed događaja čini se i viÅ”e nego logičnim. Zbog toga je ovo mnogo viÅ”e od (uvjetno rečeno) SF-a, i to onog pitke vrste. Ova je knjiga lucidna kritika svega Å”to smo u Hrvatskoj pogreÅ”no napravili od rata naovamo i jasno sročeno upozorenje kamo bi nas to moglo dovesti.

Bojana Radović, Večernji list