Mediji, propaganda i sistem
1
Noam Chomsky

Mediji, propaganda i sistem

[publicistika]

drugo, dopunjeno izdanje

Otvori
Čitanja 111978
Preuzimanja 28667
Ukupno 140655
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Mediji, propaganda i sistem svojevrstan je uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. Chomsky se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana. U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može držati u pokornosti kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

„U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim.“ [Noam Chomsky]

Amerikanci su u međuvremenu okupirali Afganistan. I zatim Irak. Tko je sljedeći? Sirija ili Sjeverna Koreja ili Iran ili netko četvrti, netko tko „pomaže teroriste“ ili predstavlja „nuklearnu prijetnju“. Tko nije uz Sjedinjene Države – on je, očigledno, vrlo dragocjen „neprijatelj“. Sjedinjene Države ne smiju ostati bez neprijatelja!

Ako želite znati što se doista događa u svijetu, pročitajte Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog, temeljni vodič za razumijevanje medija i vanjske politike SAD-a.