Čitanja 7539
Preuzimanja 854
Ukupno 8391
Preuzmi
DPKM preporuča koriŔtenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Retrospektiva je doista Radićeva povlaÅ”tena perspektiva. No, ona nije nimalo bezazlena, jer stavlja u zagrade klasične obrasce percepcije i dovodi u pitanje samorazumljivost analitičkih pojmova poput subjekta, individualnog stila, žanra, napokon i samog umjetničkog djela. Gestualnost Lova na risove podjednako se temelji na popularnoj i visokoj kulturi i nije je moguće (bez nasilja) svoditi na jednu ili drugu. Iako je spomenuta ambivalencija prisutna u hrvatskoj poeziji od početka osamdesetih, Radićeva je inačica “globalne” pjesme jedna od radikalniji.

KreÅ”imir Bagić

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Lov na risove mogao bi se nazivati i Obmanuti Å”erif i ine pjesme jer “nostalgična camp poema” o lutanju i smrti Baca Ringlokea zauzima gotovo polovicu čitave knjige. Ta je poema – prema dataciji – rasla kroz čitavih deset godina i svojim staccato ritmovima i dramatičnim, zasićeno krvavim i napeto isprekidanim prizorima najviÅ”e govori o autorovim potencijalima, koji jamačno viÅ”e teže sugeriranju atmosfere i odgađanju razrjeÅ”enja negoli čistoći iskaza, ili amblematičnosti udarnih sintagmi.

Tonko Maroević

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Radić ima istinski poetski talent, datacije svjedoče o razvoju, prva knjiga je dobra, obećanja su joÅ” bolja, i sad, gringo, digni malo praÅ”ine i godiÅ”nju normu, podmaži mamuze!

Robert PeriÅ”ić

: : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Damir Radić autor je izbruÅ”enoga medijskoga senzibiliteta, Å”to se u gradnji teksta manifestira kao formalna, jezična i semantički efektna kompleksnost transformacijskih mehanizama na potezu mediji-tekst-zbilja. To Radića deklarira kao tvorca poetike sada već prepoznatljivog autorskog identiteta – priklanjanja transmedijski profiliranoj poeziji osamdesetih, u razlici prema aktualnoj pjesničkoj produkciji.

Sanja Jukić