Otok doktora Moreaua
261
Herbert George Wells

Otok doktora Moreaua

[proza]

prvo izdanje

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture republike hrvatske

Otvori
Čitanja 848
Preuzimanja 1332
Ukupno 2178
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Roman H. G. Wellsa Otok doktora Moreaua objavljen je 1896. godine, izazvavši buru rasprava i kritika, kako znanstvenih tako i moralnih. Bilo je to vrijeme kad je područje genetike još bilo u povojima, a Darwinova teorija evolucije osuđivana kao „sotonska ideja koja je dokinula Boga“. Wells koji je i sam bio biolog i pristaša Darwinovih ideja nazivan je „bezbožnikom“, „vražjim pomoćnikom“, te još mnogim pogrdnim imenima, iako je bilo jasno da radnja romana može biti samo plod mašte.

U romanu prvi od dvojice glavnih likova, doktor Moreau, na pustom otoku kirurškim zahvatima pretvara životinje u neobična stvorenja koja prestaju biti životinje i postaju niskointeligentna, nakazna inačica ljudskih bića. Moreau nije samo njihov stvoritelj, on je ujedno i njihov samoproglašeni bog. Spletom okolnosti Moreau i njegov pomoćnik odlučuju iz bespuća oceana spasiti brodolomca Edwarda Prendicka kojeg dovode na otok. Njegovim dolaskom život svih stanovnika krene u posve neočekivanom smjeru i nastane potpuni kaos u kojem se granice između „životinjskih“ nagona i „uzvišene“ ljudskosti nepovratno izbrišu…

Otok doktora Moreaua je po podacima mnogih svjetskih književnih časopisa rangiran među najčitanija djela dvadesetog i dvadesetprvog stoljeća, Hollywoodski studiji snimili su nekoliko zapaženih filmskih adaptacija, no možda je najbolja preporuka za čitanje ovog sf/horora izjava Stevena Kinga da ga je čitanje ovog romana svojom napetom atmosferom i neočekivanim obratima od početka do kraja držalo u stanju tjeskobne jeze.

Kristina Vlašić