Srednji svijet
183
Damir Å odan

Srednji svijet

[poezija]

prvo izdanje [digitalizacija]

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture republike hrvatske

Otvori
Čitanja 4127
Preuzimanja 739
Ukupno 4862
Preuzmi
DPKM preporuča koriŔtenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Pet godina nakon u književnoj javnosti vrlo lijepo primljenoga pjesničkogĀ  prvijenca Glasovne promjene, Damir Å odan (1964.) objavio je drugu zbirku Srednji svijet. Sam naslov je na tragu ideje da su velike priče ispričane, velike teme bez potrebnog kredibiliteta, a radikalne pjesničke geste bez uvjerljivosti. ā€žSrednji svijetā€œ pritom funkcionira kao oznaka svakodnevnog i neiznimnog događanja koje se podvrgava poetizaciji, uključuje u Å”iri civilizacijski kontekst i interpretira kao prostor preosmiÅ”ljavanja pojmova poput motiva, teme, stila…

Pomnijemu čitatelju neće promaknuti da Å odan neobičnom lakoćom spaja registre i sučeljena iskustvena područja te da čestom porabom figura diskontinuiteta od svakodnevne pojedinosti munjevito stiže do tzv. velike teme. Primjerice u pjesmi ā€žAntarktikā€œ njegov protagonist pred jutarnjim zrcalom prevaljuje put od brijaće pjene do južnoga pola: u pet ujutro u hotelskoj sobi kopaÅ” po torbi / tražiÅ” pjenu za brijanje / i misliÅ” na Antarktik / zbilja – gdje bi ti bio kraj / da si se kojim slučajem / oduvijek ovako rano / budio. Spajanje konkretne situacije i bizarne asocijacije gotovo je model poetičnosti za kojim Å odan traga. Uostalom, na jednom je mjestu trenutak u kojemu zahvaća prizore od kojih stvara poeziju te je stanje svoga lirskog protagonista ocrtao doslovce ovako: na ovom mjestu niÅ”ta / neuobičajeno se ne događa. Osnove njegove kreativne strategije su oblikovanje torza moguće lirske priče, priguÅ”ivanje subjektove afektivnosti te diskretno uvođenje humornih, ironijskih ili skepticističkih signala koje tek recipijent u svojoj konkretizaciji treba pretvoriti u hermeneutička uporiÅ”ta. Jezik mu je vrlo kultiviran, stihovi uglavnom kratki, a prebacivanja dijela misli ili sintaktičke cjeline iz jednoga u drugi stih kanonski postupak strukturiranja pjesme. Iako piÅ”e slobodnim stihom, izraz mu je krajnje ekonomičan, dapače semantičke su praznine uvjet realizacije njegove inačice otvorenog teksta.

Zbirka Srednji svijet podijeljena je u četiri ciklusa: ā€žIzvjeŔće iz srednjeg svijetaā€œ, ā€žSkupljanje perjaā€œ, ā€žOndulacije & metamorfozeā€œ i ā€ž`ŽivotĀ“ā€œ. U prvom ciklusu zatječemo motive poput skijanja u Sloveniji, fotografije fjordova na kalendaru, kupovine ribe, putovanja brodom, oblačenja. Dajući na važnosti tim gotovo turističkim sličicama, Å odan se usredotočuje na ono neturističko, teÅ”ko zamjetno ili čak nepojavno u njima – dramatizira ih pogledom iz neočekivane perspektive ili kroz prizmu protagonista kojega viÅ”e niÅ”ta ne može fascinirati. U drugom ciklusu ā€žSkupljanje perjaā€œ uočljivo je obilje literarnih i kulturoloÅ”kih asocijacija te ironijsko preispisivanje teksta. Evokativnost tog tipa očita je u stihovima poput nigdje toliko kvrgavih nogu / i gumenog voća kao u uvali moga djetinjstva. Ciklus je građen po sistemu naplavina (kako se i zove jedna od pjesama) i sračunat na prikupljanje planetarnog folklora bilo da je riječ o literarnim i umjetničkim faktima, filmskim asocijacijama ili, pak, o uzusima funkcioniranja svijeta (npr. putovanja, prisluÅ”kivanja, inkvizicija itd.). U trećem ciklusu ā€žOndulacije & metamorfozeā€œ pjesnik upravo inzistira na bizarnim spojevima. Tamo je nivelacija klasičnih simboličkih poredaka provedena povezivanjem Gombrowicza i imoćanskog kamenjara, Brueghela i seoske svadbe odnosno Lorcine Cordobe i lovrećke praÅ”ine. U zavrÅ”nom ā€ž`ŽivotuĀ“ā€œ Å odan se, među inim, koncentrirao na autoreferencijalno osvjeÅ”tavanje stava da pisanje nije nimalo bezopasan posao, npr. stihovima: Od vrha do dna / A4 papira / odbacujeÅ” jedan po jedan / komadić odjeće.// naposljetku / u fusnosti stojiÅ” gol / i sam s vojničkom / torbom u rukama.

Svijet u Å”odanovskoj optici počinje nalikovati tržnici na kojoj se neke stvari prodaju, neke razmjenjuju kao iskustva, dok su neke tu oduvijek kako bi relativizirale hijerarhiju vrijednosti i sugerirale cikličko ponavljanje istoga u različitim situacijama i vremenima. Njegov lirski kazivač pritom podsjeća na putnika koji s distance promatra sve oko sebe te koji si baÅ” takvim izmicanjem oslonca pokuÅ”ava priskrbiti status istinskog subjekta. Srednji svijet je elitistička zbirka o ā€žsrednjem svijetuā€œ.

KreÅ”imir Bagić, Brisani prostor