Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge [EBLIDA] objavio je u lipnju 2013. godine poziv Europskoj komisiji da izradi jasan zakonski okvir za autorsko i srodna prava koji bi omogućio knjižnicama da nabavljaju i korisnicima posuđuju e-knjige uz odgovarajuću naknadu autorima i drugim nositeljima prava, kao što je slučaj s tiskanim knjigama. Budući da europski građani imaju pravo na e-čitanje, knjižnicama bi trebalo dati zakonito pravo posudbe e-knjiga. Knjižnice jamče slobodan pristup sadržajima, informacijama i kulturi svim europskim građanima. Ali postojeći zakonski okvir sprečava knjižnice da pružaju te osnovne usluge našem društvu u digitalnom dobu, posebice u vezi s pristupom e-knjigama. No, dok se ne donese novi zakonski okvir na europskoj razini, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] smatra da se moraju iskoristiti sve postojeće zakonske mogućnosti kako bi građani RH mogli čitati knjige bez novčane naknade i u novom digitalnom okruženju.

Dok je dominantna koncepcija strukovnih udruga baštinskog sektora zagovaranje promjene zakonskih okvira koji će omogućiti nesmetano djelovanje i ispunjavanje zadaća baštinskih institucija, DPKM i u postojećem zakonskom okviru i sustavima financiranja vidi priliku za premošćivanje sadašnje praznine u ponudi relevantnih tekstualnih umjetničkih i kulturnih sadržaja u digitalnom okruženju zainteresiranoj javnosti. Internetski projekt DPKM-a Besplatne elektroničke knjige [BEK] praktični je odgovor na potrebu i pravo javnosti na slobodan pristup e-knjigama suvremenih hrvatskih autorica i autora, dakle onima zaštićenim autorskim pravima, koji istodobno autorima književnih radova osigurava naknadu za njihovo korištenje.

Otvarajući mogućnost distribucije književnih radova suvremenih hrvatskih autorica i autora u okviru projekta BEK, DPKM je odlučio naglasak staviti na tradicionalno nekomercijalne književne rodove i vrste, dakle one najteže dostupne kroz klasični komercijalni nakladničko-knjižarski lanac: kratke priče, novele, poeziju, eseje i drame.

Uvažavajući i kreativno iskorištavajući postojeći zakonski okvir, sustav financiranja javnih potreba u kulturi i WWW tehnologiju, DPKM otvara mogućnost za zadovoljavanje kulturnih potreba građana RH u digitalnom okruženju, omogućiti optimalno čitateljsko iskustvo na svim postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona. Istodobno, zahvaljujući korištenju WWW tehnologije, suvremeni hrvatski književni radovi distribuirani kroz internetski projekt BEK imaju globalnu dostupnost, što podrazumijeva i cjelokupno govorno područje čiji temelj standardnim jezicima čini štokavsko narječje.

DPKM kontinuirano prati zakonodavno i tehnološko okruženje u kojem djeluje te potrebe svojih korisnika i prilagođava svoje djelovanje tom okruženju i tim potrebama. Budući da je prema podatcima servisa Google Analytics trećina korisnika za pristup mrežnim stranicama projekta koristila mobilne platforme (Android, iOS), DPKM je redizajnirao stranice primjenjujući načela responsive web designa, a odgovarajući na učestale upite o dostupnosti ponuđenih naslova u nekom od tri najpopularnija „offline“ formata e-knjiga (ePUB, PDF i MOBI), DPKM će tijekom 2016. omogućiti i preuzimanje svih naslova u sva tri navedena formata. Budući da će ih biti dostupno više od 160, to znači da će DPKM do kraja tekuće godine omogućiti zainteresiranoj čitateljskoj publici preuzimanje preko 500 besplatnih e-knjiga.