Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge [EBLIDA] još od 2012. provodi kampanje (e-books in libraries, The right to e-read, Take down the digital barriers) usmjerene na  izradu jasnog i jednostavnog zakonskog okvira za autorsko i srodna prava koji bi omogućio europskim knjižnicama da nabavljaju te korisnicima posuđuju e-knjige, kao što je slučaj s tiskanim knjigama, jer europski građani imaju pravo na čitanje u digitalnom okruženju. Iako je zagovaranje tih prava neupitno potrebno, ono ne smije biti razlog da se odgađa provođenje onih praksi koje već danas omogućavaju realizaciju tih prava. DPKM smatra da projekt BEK kao nekomercijalni sustav distribucije književnih djela suvremene hrvatske književnosti upravo jedna od tih praksi koje mogu premostiti postojeći jaz kako bi građani već danas mogli čitati e-knjige čiji je sadržaj zaštićen važećim Zakonom o autorskom i srodnim pravima i to bez novčane naknade za čitatelje, ali istodobno uz naknadu nositeljima autorskog prava.

Dominantna koncepcija strukovnih udruga baštinskog sektora zagovaranje je promjene zakonskih okvira u kojima baštinske institucija djeluju. Nasuprot njima, DPKM i u postojećem zakonskom okviru i sustavima financiranja kulture vidi jasnu priliku za omogućivanje svim građanima RH, ali i ne samo njima, čitanja u digitalnom okruženju. Projekt BEK praktični je odgovor na potrebu i pravo javnosti na slobodan pristup e-knjigama suvremenih hrvatskih autorica i autora, dakle onima zaštićenim autorskim pravima, koji istodobno autorima književnih radova osigurava naknadu za njihovo korištenje.

Temelji su uredničke politike DPKM-a generacijska i poetička inkluzivnost, budući da je projekt BEK jedini takve vrste u RH, pa bi bilo kakvo ograničenje po tim kriterijima ujedno značilo i diskriminaciju. Nadalje, urednička politika DPKM-a temelji se na nekomercijalnosti – naglasak se stavlja na tradicionalno nekomercijalne književne rodove i vrste, dakle one najteže dostupne kroz postojeći komercijalni nakladničko-knjižarski lanac (kratke priče, novele, poeziju i drame), stoga je čak 180 od 224 (80%) objavljenih naslova hrvatske književnosti nekomercijalnog predznaka. Osim toga, urednička politika DPKM naglasak stavlja i na djela kojima je institucionalno potvrđena književna kvaliteta, tako da je većina od 224 naslova nagrađeno jednom ili više lokalnih, nacionalnih, regionalnih ili međunarodnih književnih nagrada ili su autorice i autori koji ih potpisuju dobitnici jedne ili više lokalnih, nacionalnih, regionalnih ili međunarodnih književnih nagrada. Tako je, primjerice, dosad objavljeno 20 naslova osam dobitnika Goranova vijenca, najvažnije nacionalne nagrade za cjelokupni pjesnički opus, te 23 naslova 15 dobitnika Gorana za mlade pjesnike, najvažnije nacionalne nagrade za mlade pjesnike. I za kraj je važno istaknuti da urednička politika DPKM-a naglasak stavlja i na ona ostvarenja koja su bila najviše zakinuta na čitateljskoj recepciji, dakle na naslovima koji su nedostupni ili teško dostupni, tako da zapravo tek distribucija tih naslova u izdanju DPKM-a omogućava pravu čitateljsku recepciju, koja redovno nadmašuje brojke od nekoliko tisuća čitatelja, a kod onih najzapaženijih i najčitanijih raspon se kreće između 7 i 10 tisuća.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.