Znam li ja gdje živim | Aida Bagić

LJETO

 

U sumrak hvatamo krijesnice.

– Ako uhvatiš onu čarobnu – kaže mi Lucija – ispunit će ti tri želje.

– Ma daj, želje ispunjavaju ribice, one zlatne, a ne krijesnice – odgovaram tonom one koja zna.

– Ne – inzistira Lucija – meni je rekla moja mama.

– Tvoja mama nema pojma – vičem ljutito i trčim kući.

– Što ti je rekla Lucija? – pitaju me moji.

– Ništa – odgovaram brišući suze.

Ne znam kako bih im objasnila da me rasplakala time što nije htjela odustati od toga da postoje i čarobne krijesnice, a ja sam bila posve sigurna, znala sam sto i tisuću i sto posto da postoje samo čarobne zlatne ribice.

Iako, u meni je te noći niknula sumnja.

Sanjala sam kako mi prilazi velika krijesnica. Prvo je bila veličine vrapca, pa mačke, rasla je polako i ništa nije govorila, samo me gledala, a ja sam uplašeno stajala pred njom žaleći što je nisam uhvatila na vrijeme, dok je bila još dovoljno malena, što nisam poželjela barem jednu želju… Bilo je očito da je preda mnom čarobna krijesnica o kojoj mi je govorila Lucija. Krijesnica je rasla i svijetlila, zelenkasto i plavkasto, ubrzo sam je gledala odozdo, zakrilila je cijelo nebo, od njezine svjetlosti ništa više nisam vidjela… i tad sam se probudila. O kako sam bila glupa, pomislila sam, kako nisam prepoznala da je riječ o snu. Naravno da Lucija nije u pravu. Nema čarobnih krijesnica. Niti krijesnice mogu narasti toliko brzo i tolikom brzinom. Otišla sam do police s knjigama i uzela Opću enciklopediju, treći svezak, od helio do lage, na stranici 648 bila je nacrtana krijesnica i pisalo je:

1. da su krijesnice porodica u razredu kukaca (Zamislila sam cijelu našu porodicu, sve s djedovima i bakama, stričevima i tetkama, kako sjede u razredu. Koliko nas ima, možda bi nam trebala i dva razreda…)

2. da u našim krajevima žive ivanjska i mala ivanjska krijesnica (Neobično. Ako postoji mala ivanjska krijesnica, očekivala bih da osim male postoji i velika ivanjska krijesnica. Možda velika ivanjska krijesnica živi negdje drugdje? Ili je izumrla? Kao dinosauri?)

3. obje su na latinskom lampyris, prva je l. noctiluca, druga je l. splendidula.

(Moram sebi izmisliti neko latinsko ime. Dvodijelno.)

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.