Muha u juhi | Mario Brkljačić

MA, NIJE SVE BAŠ TAKO CRNO

 

u ovoj zemlji, pobogu ljudi, šta vam je? uzjogunio se tip za šankom, aktivist vladajuće stranke koji prikuplja potpise za predsjedničku kandidaturu gospođe ministrice.

Pa nije, dobaci mu lik iz separea, nagnut nad novinama na stolu, ima i sivih nijansi.

Tip za šankom samo odmahne rukom na to i otpije gutljaj iz boce.
Ostali gosti se cerekaju.

Sjedim ovdje uz izlog i promatram kestenara u kožuhu i sa šubarom na glavi: čovjek maše kartonom i raspiruje vatru; netom pečene kestene pokriva pocrnjelom krpom, iz džepa kožuha vadi bocu votke i okreće mi leđa.

Imam slobodnu subotu, a ustao sam rano, za mraka, jer ne mogu spavati zbog hladnoće; nemam grijanje i sinusi mi ne daju spavati, zato se budim blijed i s glavoboljom.

Ne umivam se i ne perem zube.
Samo se na brzinu obučem i iziđem.

Sad sjedim ovdje u toplom, pijuckam vreli čaj s rumom i pušim.

Mogu reći da nisam imao velike životne planove, onda, s dvadeset, ali ipak, nisam mislio da će stvar danas izgledati baš ovako.
Ipak, ne žalim se.
Samo da kupim tu plinsku peć i tu vražju bocu – uskoro će plaća – govorim u sebi, a onda ću otići u jednu od onih trgovina-hangara na rubu ovog grada, i izabrat ću jednu, platit ću i dostavu u kuću, spremit ću račun u novčanik, i otići na pivo.

Kad nemate mnogo toga vesele vas i takve stvari – nova peć i čaša gustog, crnog piva koje pijuckate okruženi djecom i njihovim roditeljima, veselom djecom i zamišljenim majkama i očevima koji pale cigaretu za cigaretom, i šute, i zure pred sebe sve dok se iznenada ne pojavi zaštitar-djed božićnjak, a klinci budu zaustavljeni u igri, kao video na pauzi, i kad razrogače svoje nevine oči i otvore usta, začuđeni…
pred tim likom s bradom od vate i s biskupskim štapom u ruci…

ja ću ispiti svoje pivo i krenuti prema izlazu
s osmijehom na licu
zakoračit ću u ledenu noć bez zvijezda i ubrzo ću nositi bijeli kaput od snijega i putem do doma gledat ću, u mislima, onog kestenara u kožuhu, kako raspiruje vatru, a iskre frcaju uvis, osvjetljavajući mu poharano lice.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.