Muha u juhi | Mario Brkljačić

OVDJE VEĆ DUGO NE ŽIVE SOVE

 

Kad zatvoriš za sobom škripava dvorišna vrata, moraš se pognuti pred granama otežanim od marelica, i tako zguren načiniti nekoliko koraka, i zatim ponovo uspravljen možeš učiniti ovo; sjesti za ovalni plastični bijeli stol ispod brajde, zapaliti cigaretu i uživati u hladovini, pjevušeći neku pjesmicu, ili možeš nastaviti hodati sve do iza kuće, koračati popucanim betonskim pločama na čijim se spojevima uhvatila mahovina, kao zelena rijeka u kanjonu.

Tu je; stepenište koje vodi do tavanskog stana. Uspni se. Noge su ti otežale od sparine i sad kad si na pola puta, s lijevom nogom na višoj stepenici i oslonjen rukom o ogradu, promatraj pejzaž.

Zelene vrtove i crvene krovove kuća, jumbo plakate uz cestu, siluete nebodera u purpurno sivom zalasku sunca, slušaj lavež, pjev ptica u krošnjama, brujanje prometa, ciku djece u obližnjem parku, smijeh i Purple Haze Jimija Hendrixa iz susjedove kuće.

Iz zida te u potiljak udara vrućina i hvata te vrtoglavica. Teško dišući, uspinješ se do vrha stepeništa, do vrata svog unajmljenog stana.

Dok guraš ključ u bravu, pozornost ti se usmjerava na periferni vid; okreneš glavu u tom pravcu i zuriš u sivo zelenog guštera na hrapavom pročelju.

Sad se potpuno umirio.

Gledaš ga netremice.

Nakon nekoliko minuta potpuno se bojom stopio sa sivim pročeljem.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.