Ostatak svijeta | Ivica Đikić

KAZNA

 

U ostavštini fra Joze Križića, koja se čuva u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu, ima dokument nastao 17. prosinca 1981. godine. Trag o postojanju tog dokumenta postoji u knjizi „Fra Ferdo Vlašić – vizionar i patnik“. Piše ovako: „Dana 12. 11. 1981. godine, za vrijeme međučasovne pauze došlo je do oštre prepirke između Mašić Marije i Miškić Marije s jedne strane i Zahirović Đemke s druge strane – učenice istog odjeljenja. Povod za svađu bila je nedavna osuda duvanjskih fratara-kleronacionalista Vlašić Ferde i Križić Joze. Mašić Marija je pred kolegicama tvrdila da su fratri nepravedno osuđeni, našto je Zahirović Đemka primijetila da je pravilno što su osuđeni, jer su radili protiv naše zemlje. Na Đemkinu primjedbu Mašić Marija je reagirala vrlo oštro, riječima: ‘Ti nemaš pravo da spominješ fratre. Ti imaš svoga hodžu.’ U razgovor se upočetku umiješala i Miškić Marija, te su obe zaprijetile Đemki, da, ako još jednom bude spominjala fratre, da će je pretući.“

Odgojno-disciplinska komisija Osnovne škole „Boriša Kovačević“ kaznila je učenicu Mašić Mariju prebacivanjem u drugo odjeljenje, iz Sedmog tri u Sedmi pet, to jest iz prijepodnevne u poslijepodnevnu smjenu.

Deset godina kasnije počeo je rat.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.