Mitohondrijska Eva | Mihaela Gašpar Đukić

40.

 

Nakon što prsne folikul u ženinu jajniku, jajna stanica se smjesti u prvu trećinu jajovoda i čeka na milijune spermija. To iščekivanje može trajati trenutak, jedan sat, jedan dan, a iznimno i dva dana. Jajna je stanica spremna dati dio svoga genetskog materijala i prvu hranu budućem embriju. Sve se mora odvijati brzo jer spremni spermij ima kratak životni vijek, pola dana ili tek nešto dulje.

Ako spermiji stignu do jajne stanice, jedan od njih će litičkim enzimima, koje nosi na vrhu svoje glave, uspjeti rastvoriti ovojnicu jajne stanice i prodrijeti u unutrašnjost, u njezinu citoplazmu. Istog će trenutka ta ista ovojnica postati neprobojna za sve ostale spermije. Jezgra spermija koji je ušao u jajnu stanicu nositelj je 23 kromosoma. Preslika je to genetskog materijala oca i spojit će se s jezgrom jajne stanice. Nastat će posve nova stanica koja će kao i sve ostale ljudske stanice imati 46 kromosoma i na njima sve gene potrebne za novi život. Tada će započeti put koji će trajati deset lunarnih mjeseci – 280 dana.

Stanica će se odmah početi dijeliti geometrijskom progresijom u potpuno iste stanice, i već nakon desete diobe novi zametak života imat će 1024 stanice. Mehanizam je pokrenut, a kod svake diobe obujam stanice je duplo manji. Nakon tri dana zametak napušta jajovod i dospijeva u maternicu. Zbog njegovog izgleda koji podsjeća na plod duda zovemo ga morula. Plivat će slobodno još dan ili dva u unutrašnjosti maternice i nastaviti s diobama, povećavajući masu stanica od kojih se sastoji.

Stalnim umnožavanjem potpuno jednakih stanica dolazi do otpuštanja stanične tekućine u izvanstanični prostor. U zametku će ta tekućina razdvojiti skupine stanica na dva dijela od kojih se jedan zove trofoblast i zadužen je za implantaciju zametka u stijenku maternice i stvaranje buduće placente-posteljice koja će zametak hraniti. On se nalazi na vanjskom dijelu zametka, koji više nije morula, već blastocista, mala loptica izvana obložena stanicama trofoblasta, a unutra drugom skupinom stanica – embrioblastom, zaduženim za razvoj budućeg tijela sa svim organima.

Stanice trofoblasta urastat će u stijenku maternice i već za nekoliko dana stvoriti prve krvne žile zametka, koje će se spojiti s majčinim. Tog trenutka majčin će krvotok preuzeti prehranu zametka. Stanice embrioblasta i dalje će se diferencirati dijeljenjem i stvoriti tri zametna listića iz kojih će nastati svi organi budućeg čovjeka. Vanjski listić, srednji i unutarnji: ektoderm, mezoderm i endoderm.

Iz stanica ektoderma će nastati živčani sustav, koža i svi njezini dijelovi, kosa, nokti, žlijezde i oko; iz mezoderma će se razviti svi mišići, hrskavice i kosti, krv, koštana srž, limfne žlijezde, bubrezi i spolni organi, a iz trećeg, endoderma, razvija se probavni sustav, dišni sustav, štitnjača i mokraćni mjehur.

U prva tri tjedna ljudski zametak nema nikakve morfološke karakteristike budućeg čovjeka; u četvrtom tjednu zametak će biti dug tek dva i pol milimetra, ali na njemu će se nazirati nešto što sliči glavi i trupu.

Prvo što će se stvoriti jest potpun temelj za budući mozak i živčani sustav. Odmah nakon mozga stvorit će se srce i u 6. tjednu ono će već imati dvije pretklijetke i dvije klijetke. U istom, 4. tjednu stvorit će se i plućni pupoljak – osnova za buduća pluća.

U 5. tjednu iz izbočine drugog zametnog listića formirat će se već prepoznatljive ruke i noge.

U 8. tjednu počinju se razvijati spolni organi. U 8. tjednu, drugom lunarnom mjesecu, već će biti razvijeni prsti na rukama i nogama, repa će nestati, a oči će dobiti vjeđe. Zametak će tada biti dug oko 2 cm i bit će morfološki potpuno jasno da se radi o budućem čovjeku.

U trećem lunarnom mjesecu zametak je dug 9 cm i težak 33 grama, glava mu je još uvijek velika koliko i tijelo, koža je tanka i kroz nju prosijavaju krvne žile, na vjeđama počinju rasti trepavice. Postaje vizualno jasno radi li se o budućoj ženi ili muškarcu.

U četvrtom lunarnom mjesecu fetus je dug 16 cm i težak oko 100 grama. Glava počinje zaostajati u rastu za trupom, lice je još maleno, ali počinju biti vidljive individualne razlike.

Peti lunarni mjesec će donijeti prvi put veću dužinu trupa od glave, fetus se intenzivno giba, a otkucaji njegovog srca mogu se osluškivati kroz trbušnu stijenku majke. Na prstima su narasli nokti, fetus postaje osjetljiv na svjetlost, ali još ne čuje. Dug je oko 25 cm i težak oko 300 grama.

U šestom lunarnom mjesecu trepavice i obrve dobro su izražene, koža je nabrana, duljina fetusa je sada oko 30 cm i težina između 600 i 700 grama. Počinje razvoj sluha.

Od sedmog lunarnog mjeseca fetus počinje gomilati rezerve i potkožno masno tkivo. Od tada do kraja trudnoće 85% kalcija što ga majka unese u svoje tijelo otići će na izgradnju fetusova skeleta, a pola proteina koje majka pojede fetus će iskoristiti za izgradnju svog mozga i živčanog sustava. Pluća su gotovo potpuno zrela. Fetus je sada dug oko 35 cm i težak od 800 do 1000 grama. Ako se slučajno rodi u ovom trenutku, velike su šanse da preživi.

U osmom, devetom i desetom lunarnom mjesecu fetus brzo raste, noge rastu brže od ruku, gomila se potkožno masno tkivo, a svi organi postaju zreliji. U osmom mjesecu dugačak je 40 cm i težak oko kilogram i pol, na kraju devetog lunarnog mjeseca dug je oko 45 cm i težak oko 2 i pol kilograma.

U zadnjem, desetom lunarnom mjesecu pred sam istek 280. dana bit će prosječno dug oko 50 cm i težak oko 3 i pol kile.

Upravo u tim zadnjim danima razina estrogena u majčinoj krvi je najviša, što izaziva bujanje oksitocinskih receptora na mišićnim stanicama maternice. Iz posteljice se počinje lučiti posebna vrsta prostaglandina koji će stanice maternice učiniti jako osjetljivim na oksitocin, hormon koji počinje lučiti hipofiza i koji izaziva grčenje glatke muskulature maternice.

U trenutku kad njegova razina dostigne dovoljnu vrijednost, točno oko 280. dana započet će prvi trud.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.