Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

BUDIN ZUB

 

za Laksmi

 

Već prvi dan njihova medena mjeseca Miki se probudila rano, s leptiricama u trbuhu. Vlaga je bila užasna i sad joj se činila glupom ta želja da provedu “medeni mjesec” u tropskim krajevima. Ipak, vladavina cara Sunca!

A opet, htjeli su malo egzotike, negdje gdje su se mogli sakriti od prijatelja i rodbine. Cejlon je, ipak bio čudan izbor. Devedeset posto vlage koja guši dan i noć. No Kike je htio vidjeti samostan u kojem se čuva legendarni Budin zub, a ona je, kao i sve žene, voljela egzotiku i putovanja bez nekog naročitog povoda. I tako su prolazili dani u hotelu Astoria (dvije i pol zvjezdice). Klimatizacijski uređaji, nažalost, uglavnom su bili u kvaru. Bilo je previše sparno za izlaske među pitome, tamnopute domoroce.

“Ne brinite se zbog Tamila”, rekli su im na recepciji hotela. Rano ujutro bauljali su po kaotičnoj tržnici. Ostatak vremena bili su u hotelu, čekajući kakvu ekskurziju. Prepoznavali su bračne parove koji su također uglavnom odsjeli u hotelu.

Jednog jutra međutim nešto se dogodilo. Grad se uznemiri. Proširi se glas da je netko ukrao svetu relikviju! “Sramota, kakav skandal!” uzdisali su gosti hotela. “Možda je upravo netko od njih lopov?” pomislila je Miki, jer hotel je bio pun Engleza. Tu je bio i jedan jako sumnjiv lik iz New Yorka…

Navečer, u Paviljonu Lagode, jedva su našli dva ležaja, na samom kraju te uvijek dupkom pune opijumske jazbine. “Ahh!” uzdahnuli su s velikim olakšanjem već nakon prve omame hašišom. “Afganistan” je bio mjesto blaženih sanja. Prostor nestvarne slobode… Miki je plesala na trapezu, a Kike je počeo krotiti tamilske tigrove. Omama je trajala satima, danima, godinama. Sve to vrijeme vani je dobovala jaka tropska kiša. Jedna sezona monsuna slijedila je drugu, bez konca i kraja. Vremenu nije bilo ni početka ni kraja, samo niz toplih tropskih kiša.

Ostali su ondje gdje su se i našli – visoko gore, na trapezu, kroteći zakone logike i gravitacije.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.