Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

ČUDO OD DJETETA

 

za fantastičnu povijest Europljana

 

Mali je bio pomalo čudovište. Već je u vrtiću čitao Heideggerov Sein und Zeit, a u drugom osnovne nominiran je za Nobelovu nagradu za književnost. Posvršavao je sve najbolje državne škole, a glava mu je toliko nabubrila da je bio sve ekscentričniji. U desetoj godini iskušao je tamne omame wantonskog seksa i pornografije, a u šestom osnovne već je počeo pisati svoje remek-djelo Od zlata Buzzati. Kritičari i publika bili su jednoglasni – globalne lovorike i fanfare bile su toliko glasne da se počeo gušiti i pretvarati, iz čiste oporbe, u skromna osobenjaka i megalomana kozmičkih proporcija…

Bilo je strašno biti toliko paradoksalan, znao je, biti prvi u svemu čime se bavio ili poželio baviti, uostalom, kao i mnogi drugi Europljani! Na primjer, htio je postati najbrži plivač na svijetu! Puf! Već nakon šest mjeseci uspio je osvojiti 12 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Kabulu (uključivši i 1500 metara slobodno, disciplina kojom je već punih deset godina neprikosnoveno dominirao Australac Jimmy Haskett). I tome slično. Bio je zapravo, monstrum. Medicina još nije pronašla pravi naziv za njegovu bolest, a on je, već u osmom osnovne, osvojio Nobelovu nagradu za medicinu pronašavši lijek za karcinom!

No ubrzo mu je dojadilo stanje općeg zdravlja, sreće i tehnoblagostanja, te odluči, potajice, da će u slijedeće dvije godine stvoriti virus smrtonosniji od najcrnje kuge! U predahu studirao je glazbu, arhitekturu, slikarstvo, matematiku, naučivši tečno 30 novih jezika i održavši pritom nekoliko svjetskih turneja na kojima je, svirajući istovremeno nekoliko instrumenata, pružio neke od najboljih recitala Beethovena, Skrjabina, Bacha i Rahmanjinova ikad zabilježenih; onako za razonodu dovršio je i nekoliko nedovršenih Palladijevih renesansnih projekata, doslikao dva platna Diega Velasqueza te jednu slabo poznatu fresku pripisanu Jacopu Pontormu.

U lipnju iste godine odluči zaigrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu (nakon što je već osvojio Novogodišnju turneju skijaških skokova i Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu pobijedivši Zhun Min Zhunga u maratonskih i nezaboravnih devetnaest setova!). Tu je, prema očekivanju, trebao postati prvi igrač i strijelac prvenstva i dovesti autsajdera Hrvatsku do titule svjetskog prvaka!

U poluvremenu finalne utakmice protiv Argentine, da smiri živce, uspio je, u prolazu, pozabaviti se problemom kvadrature kruga, a nakon svojeg trećeg, pobjedničkog gola, požurio je u svlačionicu jer je te noći morao obaviti složenu kiruršku operaciju. Iz hobija, ali i zbog basnoslovnih honorara, pokadšto bi operirao mozgove znamenitih, teško oboljelih ličnosti, uglavnom vedeta glume i pop-glazbe. Te je noći operirao jednu slavnu pop-divu kojoj je bila nužna četverostruka premosnica – začas virtuozni kirurg obavi svoje i već sutradan znamenita diva izađe iz bolnice plešući i pjevajući na kiši!

Ne samo da je operacija uspjela iznad svih očekivanja nego je diva ostala u drugom stanju.

Poživjela je još četrdeset i šest godina, u raju zemaljskome, sve dok konačno biologija nije uzela svoj danak. One godine kada je došlo do posljednje eksplozije Sunčevih pjega, kojom je dovršen ovaj čudesni eksperiment organskog života na ovom pretežito vodenom i kamenom planetu.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.