Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

EKLIPSA

 

Prvo bi ljubav. Potom svjetlo, a potom sjenke na zidu.

Nas dvoje sjedimo na obali mutne rijeke i gledamo na drugu stranu: osušena, žutosmeđa trava koja odavno žudi za kišom. Kraj nas leži Mefisto, taj pali anđeo koji je nekad bio toliko obljubljen među bogovima.

“Moj Fauste”, šapnu Mefisto, “gdje je ta tvoja nesebična hrabrost? Gdje je ta tvoja potraga za srećom?”

“Što je sreća, gdje se može kupiti taj fantom?” čudio sam se jer sam odavno shvatio da se ovim svijetom može hodati jedino spuštena pogleda. “Stara, otrcana floskula, to je ta vaša sreća.”

Mefisto se nasmija. Njegov je smijeh ponekad znao utjerati strah u srce. “Ako i jesmo robovi i ovce, ne znači da vaš cinizam ima neku posebnu cijenu…”, dodah, i sam se čudeći svojoj hrabrosti. Postalo mi je sasvim svejedno, život ili smrt, ondje na obali mutne rijeke Mississippi…

I Ching kaže da možemo promijeniti grad, ali da prvo moramo promijeniti sebe. Otuda se iznad njih troje, djevojke, mladića i čovjeka koji se hihotao, odjednom dogodila rijetka solarna eklipsa. Šest i pol bilijuna malih crnih, žutih i bijelih točkica gledalo je zadivljeno taj nevjerojatni, šokantni spektakl koji nije najavila nikakva NASA.

“Možemo biti sretni jedino u negativnom smislu”, rekao je mladi Faust.

“Kako to misliš?” upita Mefisto.

“U smislu nepostojanja nesreće…”

“Ah, tako, da.”

“Kao da smo nomadi u pustinji u kojoj već dugo nije pronađena oaza”, kaže Margarita, koja se dosad držala po strani. Mefisto podignu svoje visoke, podrugljive obrve. Kao da su istovremeno govorile da i ne. Kao da je sve to bila igra, halucinacija, jedno ništa u usporedbi s vječnom dinamikom kometa, meteora i zvijezda. Deset minuta kasnije solarna je eklipsa prošla. Planet je, privremeno, odahnuo. Mefisto se mrštio. Čak ni on nije bio u stanju prouzročiti kolaps svemira, učiniti nešto epohalno, nešto protiv zakona fizike, na primjer produljiti eklipse, obrnuti rotaciju Sunca, zamijeniti polove, suspendirati silu teže, prouzročiti smrt Sunčevih pjega, konačno navući zavjesu nad ovim malim kamenim planetom izgubljenim u beskonačnom prostoru.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.