Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

IPAK, NE, ŽAO MI JE!

 

Bez novca se ne može, kažu, i, nažalost, pokadšto su u pravu. Čak i najtvrdokorniji fanatici ljepote poput Livija Pamponea moraju ponekad priznati taj odbojni, strašni fakat, a ponekad, začudno, i sami počnu shvaćati koliko je sve lakše kad se slobodno njime može raspolagati, kako se sva vrata otvaraju, kako se svi putovi, čini se, počnu usmjeravati k Rimu, kako se konačno slobodno može kupiti čak i privid ljubavi u tom supermarketu ljudske mizerije.

“Kako je sve trebalo biti blještavo, a ispalo je dosta banalno”, odjednom je pomislio budistički kandidat za predsjednika jedne od bivših država, tko drugi do neukrotiv, neuništiv, vazda buntovan umjetnik.

“He-he”, smješkao se đavo gospod bog, koji se tako dobro, gotovo idealno umrežio u ovom svijetu nemogućih aspiracija i žudnji, zapravo hrepenenja, a tako malih i nevažnih rezultata, u svijetu tolikih kolosalnih očekivanja, a tako komično malih povrata kapitala oko kojeg se sve okreće, pa čak i Muze, posebice, reklo bi se, Muze koje muzemo, muzemo, ali nikako da nešto izmuzemo.

“Hi-hi”, cerio se gospod đavo jer igra je bila namještena tako da je on rijetko, vrlo rijetko gubio, sve do onog konačnog uloga, kada sve karte padaju na stol, kada se kockarski odlučuje o sudbini svih svjetova, bića i postojanja, svih beskonačnih mogućnosti naše male životne avanture.

“Novac u kuferu i njezin vatreni zagrljaj, moj đavole”, molio je i kumio Livio Pampone, umjetnik na rubu isplaćenog honorara.

“Potpisuješ li, ha?” smiješio se taj uvijek naceren gospod đavo bog.

“Gdje vam je olovka?”

Onda trenutak, duži od vječnosti: hoće li potpisati ili neće – ipak je bila riječ o vječnosti, o vječnosti kojoj još nitko nije uspio umaknuti. Trebalo je dobro razmisliti.

Ipak, ne, predomisli se u posljednjem trenutku. Kakav veličanstven preokret!

“Ipak, ne, žao mi je. Ne mogu potpisati”, reče umjetnik, na samom rubu isplaćenog honorara.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.