Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

KRADLJIVCI DUŠE

 

Zen-ogradu

 

Da, ukrao je dušu tomu gradu.

Bio je on vještiji od običnih džepara. Grad je zaspao, a policija je bila zauzeta opasnijim kriminalcima. On je iskoristio priliku i ukrao im dušu! Čekao je godinama, strpljivo kao miš, sve dok se konačno jedne večeri nije smirila sva povijesna halabuka, sva gradska gungula i histerija: konačno! Moglo se podići dušu toga grada, kao da se podiže list papira, staviti je u svoju zelenu prtljagu i izgubiti se negdje na južnoj hemisferi.

Volio je on taj grad, svima je poznato. Poznavao je gotovo sve njegove ulice i sokake, prohodao je, protrčao, provezao se njima toliko puta. Pola života, činilo se, proveo je hodajući, vozeći se na biciklu, lutajući tim gradom koji je volio, čak i više nego što je to sebi htio priznati. Od planine na sjeveru do rijeke i ravnice na jugu prošao je svojim biciklom tisuće kilometara, opisavši kružnicu ekvatora nekoliko puta! Nikako nije mogao, svih tih godina, činilo se desetljeća, možda čak i jedno stoljeće, pronaći dušu toga grada kraj male rijeke!

“U čemu je tajna?” često se pitao idući gradom do kasnih, čak i ranojutarnjih sati. “Čini mi se kao da poznajem sve ulice ovoga grada, kao svoj džep, kako to da njime mogu proći zavezanih očiju, a opet mi stalno izmiče, opet mi se, poput prevrtljive žene, nikad sasvim ne prepušta?”

Volio je i druge gradove, osobito Tarragonu, Porto Alegre, Valenciju, južne gradove, ustvari. No ovaj je grad imao nekakav poseban eho ulica, trgova i parkova s klupama koje su ga poznavale i pozdravljale vidljivim osmijehom skrivene simpatije. Jedino ovaj grad, čiju je dušu sada nosio u putnoj torbi, zauvijek odlazeći iz njega – u svakom slučaju, u gradu je već slijedećeg dana proglašeno opsadno stanje.

“Grad ostao bez duše!”, donijele su senzacionalan naslov sve novine.

“Kako ćemo, majko djevo, ovako bez duše?”, kao da je pisalo na preneraženim licima prolaznika, posebno onih koji su također, poput kradljivca, voljeli taj grad iznad svega, ponekad i više nego svoje bližnje. Već se pričalo da će Interpol aktivirati svoje detektive ne bi li se ušlo u trag kradljivcima (ili, što je manje vjerojatno, kradljivcu), a grad će dotad morati nastaviti svoj svakodnevni život bez jednog tako važnog začina.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.