Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

LJETOVANJE NA PACIFIKU

 

Desno oko: 4.75-1.50 x 0.30
Lijevo oko: -5.50-1.75 x 1.70
Razmak između zjenica: 63 mm

S tom velikom dioptrijskom jednadžbom Frane promatra ulomak neba iznad svojeg stana u Šeferovoj ulici broj 4. Jutro je bilo oblačno, kao i obično u ovo doba godine. Stan o kojem bi se dao napisati roman? Ništa novo na sjevernoj strani zgrade. “Nikada dovoljno sunca”, pomisli nujno. Kod Marije je sve bilo obrnuto – stan okrenut prema jugoistoku, uvijek okupan zlatnim suncem. “Ujutro bi nas budilo u krevetu, ne dajući nam da nastavimo ležati.”

Frane je bio anarhist staroga kova. Ponekad bi prštao duhom dosjetki, ali uglavnom je izgledao kao da je loše volje. A nije, samo se pravio. “Mizantrop”, mislila je Marija. “Balkanski Strindberg”, rekao je njegov otac Jerko. “Plaši se sablasti noći, posebno kraljice Seccube, koja mužjacima siše njihove vitalne sokove”, tako je govorio njegov otac Jerko, pukovnik u mirovini.

Vani, pod prozorima, djeca su jurila za loptom i vikala “Maradona, Maradona”. Bilo je vrijeme da se pođe na tržnicu. Kupit ću malo blitve i čekati u redu na svježe srdele.

“Odakle su?” upitat će piljaricu.

“Novigrad”, odgovorit će seljanka, ribarica, što god.

Kupit će dvije i pol kile, a potom sjesti u bife i čekati da dođe Marija. Jutarnja kavica u omami visokih cijena. “Sve je tako užasno skupo”, žalit će se ona. “Navodno je netko”, kaže, “sinoć opljačkao supermarket na uglu. Usred bijela dana.” On će reći: “Odvest ću te jednoga dana na Pacifik. Imat ćemo voća u izobilju… Mango, kivi, avokado, banane! Što nam više treba, zar ne?”

Zatim zamisle kako čitav dan leže pod palmama na zlatnoj plaži i dosađuju se kao što se ljudi dosađuju u “rajskim pejzažima”.

“Puhat će”, nastavlja on, “topao vjetar, a na površini vode vidjet će se, sasvim zgodno, crne peraje morskih pasa koji vrebaju kakav dobar turistički odrezak…”

“Ha-ha”, Marija se nasmija šablonski, radi efekta.

Potom su, čisto iz znatiželje, zastali u prvoj turističkoj agenciji i proučavali tropska izletišna odredišta. Hm, hm, kamo poći?

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.