Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

NA OTOKU KORNJAČE

 

Ponovo su bili u onom baru, ali ništa nije bilo kao prošle subote. Kao prvo, svjetlo iznad stola za pool bilo je pokvareno i čitava je soba, pola bara zapravo, bila u polumraku. Ipak, dvoje ili četvero igrača nije odustajalo od čarolije štapova i šarenih kugli. Vani je bila pomalo sablasna noć – kao da su odjednom nestali svi ljudi i sva vozila. Unutra je prevladavao osjećaj neke ugodne rasterećenosti od briga. Konačno riješeni problemi strašne prenapučenosti njihova grada i uopće cijelog planeta.

Sjedili su tako kod prozora, pili pivo i promatrali pustu ulicu. Tko zna zašto i kako je to moguće, ali odjednom se začu topot kopita. Potmula tutnjava dolazila je izdaleka, a potom kao da se približavala raskršću na kojem se nalazio taj mali bar. Iz kuta u kojem su sjedili nisu još ništa mogli primijetiti – sve četiri strane svijeta izgledale su pusto, osim potmule tutnjave kopita koja kao da su dolazila sve bliže i bliže.

U baru je zavladala tišina. Svi gosti, a nije ih bilo previše te večeri, možda desetak ili petnaestak, očekivali su da se dogodi nešto veliko, nešto strašno i neviđeno. Sjedili su pijući pivo, nervozno pušeći, zagledavajući kroz četiri prozora, koliko je bar imao na strani okrenutoj ulici iz koje je dopirala potmula tutnjava kopita. Feliks i njegovi prijatelji Francesca i Mario imali su osjećaj da se pred njima odigrava nevjerojatan prizor. U koloni, jedan za drugim, laganim, sporim konjskim hodom prolazili su indijanski ratnici u svim mogućim odorama, stupnjevima obojenosti ratničkim bojama, okićenosti perjem i kožom, prolazili su sporo, laganim hodom, gledajući samo preda se, poput parade voštanih figura… Jahali su stari i mladi ratnici Otoka kornjače, a da nijedan nijednom nije pogledao u prozor njihova bara. Od topota kopita tresle su se čaše i boce u lokalu, igrači biljara sasvim su zaboravili svoju igru, čak je i džuboks zanijemio.

Izgledalo je kao da će povijest konačno prijeći na stranu svojih gubitnika.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.