Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

TAMBURAŠI

 

Toga jutra Ante je odnekud iščupao album nekad popularnoga dueta Simon & Garfunkel. Imao je on, kao dječak, ploču s njihovim hitovima, onu na kojoj ovi novovjeki Pat i Patašon sjede u Central Parku – brko u kačketu i izlizanim trapericama, a žuti u mornarskoj majici ispod jakne; obojica nose smeđe cipele od samta… on ih je nabavio 1978. u Trstu, gdje su se on i njegova seka šetali, kupujući ploče i traperice, te mislili kako je Trst zapravo glavni grad njihove države.

Potom je isključio radio, uključio gramofon, pomno obrisao površinu crnoga vinila i stavio ga na svoj crveni monogramofon poljske proizvodnje, skrpljen još predaleke 1964. To je bila druga ili možda treća ploča u njegovoj maloj, ali, vjerovao je, vrijednoj kolekciji. Prvih je deset ploča najvažnije, mislio je, a kasnije se stvari i ukusi počnu pomalo miješati u glavi.

Prisjeti se svoje prve kupljene ploče, izvjesne Crash Landing, koju je kupio na nekom buvljaku u Ljubljani. Zašto baš tu, a ne neku drugu, nije se više mogao sjetiti. Možda mu se prodavač naprosto našao prvi na putu… Uvijek tih godina, na putu u školu, idući puteljcima šume Maksimilijanove, kao iz neke suvremene bajke Ivane Brlić-Mažuranić, on bi zviždao Hey Jude! To mu je bila najdraža pjesma na 45 okretaja. Potom bi, ušavši kroz prozor u školu, koja je stražnjom stranom bila okrenuta prema tvornici radija i televizora, morao pripaziti jer su na glavnom ulazu vrebali huligani iz kvarta. Nije znao zašto. Bilo im je dosadno, ili je možda pogledao nečiju djevojku u kinu ili diskoklubu.

Kasnije, svake večeri, došavši umoran kući, družio bi se s pločama, volio je u mraku slušati Velvet Underground – njihovu znamenitu Bananu. A zatim, jedne večeri, iznenada i bez ikakvog razloga, bez nekog povoda koji bi nagovijestio velik životni preokret, odlučio je baciti gramofon kroz prozor, dolje na sivilo betonskog ništavila!

Bum!!! Tresnu divni stari gramofon poljske proizvodnje o ravnodušni beton. Ljeto je tek počinjalo. Ostao mu je samo običan radio s Trećim programom Radio Zagreba.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.