Kali Juga : priče za malu djecu | Boris Gregorić

TORPEDO

znakovi prohujalih vremena

 

Kao petnaestogodišnji mladić počeo je proučavati slike nagih žena koje se kupaju u lavoru ili u moru. I tako ga već mnogo godina prate slike nagih žena koje se kupaju u lavoru, a da još nikada nije upoznao niti jednu od svih tih silnih žena!

To ga pomalo muči, jer on već ima neko predznanje o njima, a one nemaju pojma da on postoji. Inače je zaposlen u admiralitetu, i to kao crtač ratnih brodova. Posao prosječan, ali ostavljao mu je puno slobodnog vremena. A u slobodno je vrijeme slikao, slikao kao manijak, a da nitko oko njega nije znao koliko je, s godinama, postao dobar slikar nagih baba koje se kupaju u lavoru ili u moru!

Treba zabilježiti: on je bio prvenstveno umjetnik i estet, a ponajmanje vojno lice. Imao je dar zapažanja i senzibilitet još od malih nogu. Još od malih nogu pamtio je detalje, čak i najmanje, ratnih brodova koje je studirao za potrebe HRM-a. Kao dječak najviše je volio torpedne čamce. Potom razarače i krstarice. (Nosači aviona bili su preglomazni za njegov istančan ukus. Volio je uglavnom kraće forme: torpedne čamce, kratke dokumentarne ili animirane filmove, basne i bajke, kratke priče i novele. Romani i duga metraža uglavnom su ga zamarali i zbunjivali. Često je mislio: “Ako već nismo Jane Austen ili Tolstoj, zašto mrcvariti ubogog čitatelja s 800 stranica svojega romana?”)

Prohujaše godine. Potkradao je neke ideje poznatih američkih crtača stripova – razarači koji se zvahu Iowa ili Kansas postajahu u njegovoj interpretaciji Korčula ili Istria. (Razarač Istria postao je strah i trepet u vodama Mediterana!) Kapetani fregata osobito su voljeli njegove akvarele. Mnogi su ih kupovali, stavljali na zidove svojih ureda, soba i kupaonica. Budući da je bio meka srca, često su mu ostajali dužni. No on je shvaćao. I u ratnoj mornarici u posljednje je vrijeme vladala kriza. Mornari su štrajkali već šest mjeseci. Jedan je admiral čak oteo jedinu plovnu krstaricu i uputio se u smjeru Rotterdama i Hamburga (ondje gdje su, igrom slučaja, obitavale mnoge od junakinja crtača aviona koje su se onako slobodno močile po lavorima i bideima!)… Danju je, tako, crtao za potrebe HRM-a, a noću za dušu. Vodio je dvojno knjigovodstvo, galerije slika brodova i obnaženih baba! No onda se dogodilo nešto nečuveno. Jednog utorka navečer na vrata njegova stana u Slamnigovoj br. 9 pozvonila je Ula Jakobson (25) – jedna od slavnih vedeta koja se kupala u bideima i lavorima!

Bienvenue! Izgledate sjajno, Ula, kao nekoć.” Nakon svih tih godina Ula je još bila u cvijetu mladosti, odjevena lagano, lepršavo, baš kao na onim slikama na kojima se močila u lavoru. Lagana ljetna haljinica od svile… “Ajme!” pomisli crtač, odnosno dječak u njemu, ratnih brodova, osjetivši kako mu raste tlak. Na površini mora mamila je utroba norveškog parobroda koji je spokojno plovio ekonomskom brzinom od 22 čvora na sat.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.