Čarobnjaci | Krešimir Pološki

19. EPILOG

 

Pobjedniku ću dati sakrivene mane,
dat ću mu i bijeli kamen i na kamenu napisano “novo ime”
koje nitko ne poznaje osim onoga koji ga prima.
Otkrivenje 2,17

 

Od tragičnih događaja koji su potresli crni krug proteklo je nešto više od godine dana. Gotovo u potpunosti sam se oporavio od iscrpljenosti i fizičkih ozljeda koje sam zadobio u sukobima sa starim vrhom Crnoga kruga. Jedina posljedica koja me je trajno obilježila je malo oslabljen sluh. Ni uz pomoć energije crnoga kruga nisam si potpuno uspio izliječiti bubnjić koji je stradao prilikom eksplozije ručne bombe u tunelima ispod vile Rebar. Lijevo uho je izliječeno, ali na desno ću uvijek čuti nešto slabije. Čak niti uz pomoć crnog kruga nisam uspio stvoriti panaceju dovoljno snažnu da regenerira potpuno uništen bubnjić.

Sportske stranice Večernjeg lista i dalje čitam, iako se svaki put kad ih otvorim prisjetim kako je Kroacija onom prilikom pobijedila, ali nije zadovoljila igrom. Sada je Kroacija opet postala Dinamo, ali naslovi u novinama su i dalje slični. Dinamo ne zadovoljava igrom, uvijek ista priča. Promjena imena tog nogometnog kluba ipak me je veselila. Sada sam siguran da nikada više neću pročitati onakav naslov u novinama koji bi me mogao podsjetiti na napad koji sam jedva preživio. Toga se više ne moram bojati.

Ivana Markuša, autora neobičnih poruka koje sam nalazio zalijepljene na vratima, nikada više nisam susreo iako sam to želio. Dugo sam razmišljao jesu li te poruke bile samo plod poremećenog uma ili je Markuš ipak naslućivao što se sve događa u Crnom krugu. Ako ga ikada ponovno sretnem morat ću se s njim zadržati u malo dužem razgovoru.

Nedugo nakon tih mračnih događaja Saša Slovinc, Mario Braun i Tomislav Radin po mom su nalogu sazvali opći sabor Crnog kruga na koji su se odazvali gotovo svi uznemireni članovi. Saša je na saboru iznio ponešto prilagođenu verziju događaja oko nestanka i povratka crnoga kruga. U dugom je govoru članovima crnog kruga objasnio da su Raul Križanić, Veliki Mag, Ivan Golub i Matija Mavrović pokušali oteti crni krug od članstva organizacije i zloupotrijebiti ga. To je uostalom, djelomično i bilo točno. Predstavio je mene kao čovjeka koji je po cijenu svog života spasio crni krug, a samim tim i organizaciju Crnoga kruga. Smrt Nikole Rogoza, Velikog Desnog, žrtvovanja koja su bila potrebna da se crni krug napuni energijom i detalje oko tih događaja nije, po mom nalogu, spominjao.

Za sve je bolje da se potpuna istina o tome nikada ne sazna. Nitko od članova Crnog kruga nije postavljao nikakva pitanja, iako sam siguran da je bar nekolicini njih, bilo mnogo toga nejasnog u čitavoj toj priči, ali takvi se nisu javljali. Naš je odgoj zahtijevao da se o crnom krugu ne pita previše. Bili su zadovoljni što je krug opet tu i što imaju energije za svoje ciljeve i svoje nauke. Sve ostalo bilo im je manje važno. Veliki Mag je bio u pravu kad je tvrdio da ljude ne zanimaju detalji. Važna im je samo moć crnog kruga. Odakle ta sila? To nije važno. To nitko ne zna. Važno je jedino da je ovdje i da je možemo koristiti.

Aklamacijski sam, zbog svojih velikih zasluga na očuvanju crnog kruga, izabran za novog Velikog Maga. Od toga dana, više me nitko ne zove imenom ili prezimenom. Moje ime sada je moja titula. Članovi Crnog kruga obraćaju mi se samo kao Velikom Magu, a moje pravo ime više nitko ne smije spominjati, kao što se nikada nisu spominjala imena Velikih Magova u prošlosti.

Kruno Horvat, stari Veliki Lijevi, u svojoj je samoljubivosti očekivao da će on postati Veliki Mag, a kad je vidio da mu ta titula i moć koja uz nju ide, izmiču iz ruku, postao je vrlo ljutit. Njegov divlji ispad je bila jedina neugodnost koja se dogodila na saboru Crnog kruga. U trenutku kad sam izabran za Velikog Maga, Kruno Horvat je od ljutnje skakao i lupao nogama o pod, glasno tražeći svoja prava. Nikada nisam vidio da nekome lice tako pocrveni i da tako star čovjek može toliko visoko skakati u napadajima bijesa. Iako mu nisam želio zlo, samo sam ga prezirao, isto tako nisam mogao dopustiti da imam neprijatelja i ozbiljnu opoziciju u Crnom krugu, jer su stvari koje sam nakanio učiniti ionako bile dovoljno revolucionarne. Namjeravao sam napisati novi statut i uvesti nova pravila. Takav jedan glasni smutljivac kao što je bio Kruno Horvat, mogao mi je stvoriti grdnih problema, pa sam ga se morao riješiti. Iznenadio sam sebe i ostale prisutne odlučnošću kojom sam prema njemu postupio.

Optuživši ga da je podržavao zločinačke namjere starog Velikog Maga, pokrenuo sam postupak za njegovim izbacivanjem iz Crnog kruga.

Nekoliko dana kasnije, bijesan i ojađen, umro je na ulici od srčanog udara. Nitko nije previše žalio za njim. Čak je i njegovoj obitelji laknulo što više ne mora trpjeti napadaje gnjeva i histerične ispade koje si je Kruno Horvat za svog života tako često dopuštao.

Saša Slovinc i Tomislav Radin su postali Veliki Desni i Veliki Lijevi. Mario Braun više nije želio sudjelovati u svemu tome. On ne želi biti ni u Velikom vijeću, ne treba mu to. Njemu je dovoljno da u svom Dugom Selu ima mir u kojem će stvarati svoje skulpture i slike. Otkako je saznao izvor moći crnog kruga, silu više ne želi koristiti. Poštujem njegovu principijelnost. Neko sam vrijeme i sam razmišljao slično kao i Mario, ali na kraju zaključih da bi bilo bolje promijeniti crni krug nego ga se potpuno odreći. Žrtve koje su napunile crni krug više se ne mogu oživjeti, pa zašto onda barem njihovu energiju ne iskoristiti za nešto dobro?

Lidija Rogoz, Nikolina kći, u vrijeme borbe oko crnog kruga već je bila trudna. Rastala se od Milana i rodila sina kojemu je dala ime po djedu, Nikola. Nedugo nakon Nikolinog rođenja posjetio sam ponosnu baku Mariju, Nikolinu udovicu, kako bih je pomalo počeo pripremati za to da malog Nikolu odgoji tako da bude savršen član Crnoga kruga. Koristim iste metode uvjeravanja koje je Nikola koristio s mojom bakom i nadam se da će i rezultati biti slični.

Iako kao Veliki Mag ne bih smio biti ničiji mentor, nitko iz Crnoga kruga nije se usudio osporiti takav moj postupak. Biti Veliki Mag ima i svojih prednosti. Nitko ti se ne suprotstavlja. Telema u svom najčistijem obliku.

Nikola Rogoz, veliki čovjek, koji je za moj ulazak u Crni krug pripremio prvo moju baku, a zatim i mene, u svom će unuku dobiti dostojnog nasljednika.

Tijela Velikog Maga i Raula Križanića nikada nisu pronađena i oni su službeno proglašeni nestalima. Policijska istraga nikada nije došla ni do jednog člana Crnog kruga, za to smo se uspješno pobrinuli.

Crni krug se još uvijek nalazi na vrhu mog nebodera u Maksimirskoj ulici. Obložili smo ga aluminijem i montiran je kao sastavni dio satelitske antene, jednostavna su rješenja ponekad najbolja. Nitko od susjeda ne postavlja pitanja, jer većina njih niti nema pristup na vrh, a oni ostali ne primjećuju ništa neobično.

Krug je prepun energije koju članovi družine Crnoga kruga nemilice troše na svoja usavršavanja i istraživanja. Uskoro će članovi Crnog kruga od svog novog rukovodstva dobiti naputke u kojima se od njih traži da svoja istraživanja provode u točno određenom smjeru. U novom statutu koji uskoro namjeravam ozakoniti, bit će mnoštvo novih pravila. Neka od tih pravila bit će tajna i poznata samo vrhu Crnoga kruga.

Jedno od takvih, tajnih pravila koje namjeravam uvesti, pravilo je po kojemu se Veliki Mag, Veliki Desni i Veliki Lijevi moraju posvetiti proučavanju načina na koje bi se krug mogao puniti bez ljudskih žrtava. Ukoliko barem malo ne doprinesemo rješavanju tog problema, naši nasljednici više neće moći koristiti crni krug. To je cijena koja će nas potaknuti na ozbiljan rad. Za rješavanje tog problema imamo gotovo čitavo stoljeće i nadam se da ćemo u tome i uspjeti, ili se barem približiti cilju. Ako ne mi, onda barem generacija ljudi koji će nas jednom naslijediti na našim položajima. Naznake da je tako nešto moguće već postoje. Adepti koji se mogu nazvati pozitivnima, Padiel i Pamersiel, dali su neku vrstu obećanja da će nam u tome pomoći dajući nam korisne informacije. Lilit nam je također obećala pomoći i ta obećanja mi daju nadu. Neće proći mnogo vremena, a znanje o crnom krugu i energiji koja se iz njega može izvući bit će dovoljno istraženo, dovoljno zaokruženo da se može objaviti njegovo postojanje. Napokon će se s tim znanjem, tom energijom, moći učiniti nešto korisno i za ljude koji ne pripadaju Crnom krugu, za sve ljude.

U svakom slučaju, žrtvovanja više neće biti pa makar se crni krug za nekoliko desetljeća u potpunosti ispraznio. Objavljivanjem istine o crnom krugu i izvlačenjem organizacije iz višestoljetne anonimnosti, spriječiti će se daljnja žrtvovanja. Ta će objava morati biti izvedena na neki vrlo suptilan način kako se protiv naše organizacije ne bi podigla prevelika hajka i kako opet ne bi stradali nevini ljudi. Još razmišljam o načinu kako da to učinim. Pomoć koju nam je obećala Lilit i neki Adepti daje mi nadu, tjera me na razmišljanje i podsjećanje na davno pročitani stih:

O Bože, molim Te, daj da đavao ispuni svoje obećanje…

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.