Ekskurzija
129
Neven Ušumović

Ekskurzija
roman kratkog daha

[proza]

prvo izdanje [digitalizacija]

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada zagreba i ministarstva kulture republike hrvatske

Otvori
Čitanja 5203
Preuzimanja 1716
Ukupno 6916
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Ekskurzija je roman kratkog daha. Tako je to u podnaslovu precizirao ovaj još uvijek mlad autor čija je prva knjiga priča, objavljena prije nekoliko godina, kod domaćih literarnih promatrača ostala upamćena kao nešto vrlo osobito i obećavajuće. Mnogi su tu vidjeli razne putove kojima bi ova i ovakva literarna pojava mogla krenuti, ali ovim kratkotrzajnim romanom čini se da će očekivanja ostati iznevjerena. Umjesto da, kao i svi „normalni“ ljudi, odabere jedan put i onda vozi s eventualnim skretanjima na raskršćima do ucrtanog kraja, ovaj se autor odlučio za jedno posve nesvakidašnje ukrštanje putova, kroz koje čitalac može voziti baš kao i u križaljkama: kvadratići će biti popunjeni, ali krajnje odgonetke za nagradni kupon – nema.

Ne bojte se nije ovo neko posttraumatsko šalabazanje po bespućima psihičke zbiljnosti. Ovo je roman u kojemu ima i šarmantnih junaka, i vrckavih dijaloga, i malih polueseja, i divnih lirskih pasaža, monumentalnih ljubavnih i prijateljskih prizora kao iz starih crno-bijelih filmova…

Svega toga ima, i ova knjiga nije jedna od onih eksperimentalno-postmodernističkih-mučeničkih koje se čitaju zato da bi čovjek bio pametan. Naprotiv Ekskurzija je nešto što se prolazi lagano i sa zadovoljstvom. Na njoj se mogu doživjeti sasvim neočekivane stvari, a traje sasvim toliko da od suputnika i cijelog tog drndanja ne dobijete mučninu.

Pa kad se, naravno sa sendvičem u džepu, zaputite na ekskurziju, naići ćete na jedan mudar i odmjeren ironično zafrkantski ton koji se igra s raznim životnim i intelektualnim stereotipima, na obješenjaka koji obrće i izvrće, a onda se uozbilji ili čak malo i rastuži. A ondak opet, jer nema zapadanja u sevdah!, ruksak na leđa i hajmo se humorom (jednim dobro pomaknutim, onim koji se zna smijati samome sebi) „liječiti od zajedničke bolesti koja se zove: zemaljska egzistencija“. To je ona vrst humora u kojem smo sigurni da pred sobom imamo velemajstora u igri riječima i sadržajima i jednog „oštrog kritizera“ što bi rekao Ćiro B.

Sve počinje putovanjem u Toplice, gdje naš junak, zajedno s kolegom po imenu Mladac, obavlja svoju portirsku dužnost. Ta dva portira, koji sjede u svojim naslonjačima ispred hotela i „sole čaj“, vode diskusije o ljubavi, pričaju priče i pišu ih, zaljublju se izgledaju kao „Jimy Hendrix poslije uspješnog paljenja gitare…“ I to nije sve, ima tu i bunjevačkih pjesama i Béle Hamvasa, melankoličnih noćnih lutanja Sarajevom, Beogradom i dalmatinskim obalama…

Ma ne može se nikako prepričati. Red je da se čita.

Tatjana Gromača, Feral Tribune

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.