Abeceda nestajanja
215
Robert Vrbnjak

Abeceda nestajanja

[proza]

prvo izdanje [digitalizacija]

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada rijeke

Otvori
Čitanja 2045
Preuzimanja 1759
Ukupno 3803
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Abeceda nestajanja je zbirka pripovijedaka o običnim ljudima napisana na posve neobičan način. Tvore je gotovo dvadesetak priča raznih duljina i inspiracija koje sve redom parodiraju, Vrbnjakovoj prozi svojstven teren prepoznatljivih činjenica i inspiracija kao što su: mediji, konzumerizam, self-help literatura, celebrity kultura i birokracija.

Teške teme obrađene s lakoćom, tmurne misli izrečene s vedrinom, smijeh koji potiskuje suze, egzistencijalni očaj naspram nepodnošljive lakoće postojanja, takvi su karakteri likova priča u ovoj zbirci, i takav je stil i književni pristup njenog autora Roberta Vrbnjaka, često čak i na granici magijskog realizma.

Situacije kojima se bave i u koje dolaze likovi, povrh burne emocionalne podloge kao njihovog osobnog sredstva za snalaženje i preživljavanje, sadrže i nekoliko društveno-kritičkih asocijacijskih skupina, u čijem se variranju i ponavljanju ponekad i groteskno ukazuje na besmislenost ozbiljnog shvaćanja površnih okvira društveno prihvatljivog ponašanja.

Tu se Vrbnjak s užitkom okomio na konzumerizam, na medijski senzacionalizam, na opčinjenost knjigama za psihološku samopomoć, a cijela je zbirka uokvirena, ne samo tematski nego i konceptualno, pa čak i grafičkim intervencijama, motivom nestajanja. Nestaju ljudi, nestaju predmeti, namještaj, mađioničarski zečevi, nestaju slova, rečenice i priče, na nezaustavljivom putu nestanka je zapravo svaki zamislivi duhovni sadržaj kao i svaki materijalni „entitet“.

Davor Šišović