prošla sljedeća Gospa s ljiljanima
97
Jasmina Blažić

Gospa s ljiljanima

[proza]

prvo izdanje

knjiga je objavljena uz financijsku potporu INA d.d.

Otvori
Čitanja 7119
Preuzimanja 1271
Ukupno 8386
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Zbirka priča Gospa s ljiljanima Jasmine Blažić donosi sedam samostalnih pripovjedaka fantastičnog i znanstveno-fantastičnog predznaka. Iako vremenski raspon ovih priča obuhvaća, s jedne strane, i daleku prošlost i, s druge, daleku budućnost, zajednički im je nazivnik mjesto svih događanja: Zagreb. U zbirci se priče nižu kronološki: od fantastične pripovijetke “Gospa s ljiljanima” smještene u srednjovjekovni Gradec do, moglo bi se reći, new age SF priče “Kraj stoljeća”. Rukopis karakterizira stilska izbrušenost na razini rečenice i upečatljivo i uvjerljivo povezivanje višestrukih pripovjednih nizova na razini kompozicije.

Pripovijetke iz ove zbirke nastajale su tijekom devedesetih i većina njih je zapažena i nagrađivana na pojedinim natječajima. 1993. godine za pripovijetku “Kuća na broju 15” autorica je dobila istoimenu nagradu SFERE, Društva za znanstvenu fantastiku iz Zagreba. 1994. godine pripovijetka “Licitarsko srce” dobila je drugu nagradu na tradicionalnom natječaju u Bedkovčini za kraći prozni tekst i objavljena je u pratećoj zbirci 1996. godine. Pripovijetka “Dora” nominirana je za SFERU 1995. godine, a pripovijetka “Duganov sin” objavljena je u SFERINOJ zbirci za 1997. godinu, Kvantni portali imaginacije. Pripovijetke “Kraj stoljeća” i “Poltergeist” nominirane su za SFERU u kategoriji kratke priče za 1998., a SFERU je dobila priča “Kraj stoljeća”.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.