Kauboj u crvenom golfu
235
Željka Horvat Čeč

Kauboj u crvenom golfu

[proza]

drugo, izmijenjeno izdanje

knjiga je objavljena uz financijsku potporu grada rijeke

Otvori
Čitanja 1387
Preuzimanja 1368
Ukupno 2754
Preuzmi
DPKM preporuča korištenje aplikacije Moon+ Reader za čitanje knjiga u EPUB formatu.

Prva zbirka priča Željke Horvat Čeč, Kauboj u crvenom golfu, naslovljena je prema priči kojom je autorica osvojila 3. mjesto na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ u organizaciji Književnoga kruga Karlovac.

U zbirci čitatelj će se susresti s dvadesetdvogodišnjim mladićem s mentalnom retardacijom koji otkriva, ali ne prepoznaje, seksualno nasilje u vlastitom domu, djevojkom koja, nezadovoljna svojom vezom, odlučuje to raskinuti i kupiti vibrator, djevojčicom koju više muči žuta pidžama od aviona koji se srušio na susjedovu kuću, čovjeka rastrojenog nesanicom… Širok je to spektar likova, od kojih je svaki poseban na svoj način, što zbirku čini zanimljivom i šarolikom.

Apsurdne i ponekad ponižavajuće situacije u kojima će se likovi naći, kao i pomalo dehumanizirani način na koji će mnogi od njih reagirati na događaje iz vlastitog života i na postupke svojih prijatelja, partnera i drugih (ne)bliskih osoba pozivaju da ovu knjigu razumijemo kao niz crnohumornih opažanja (i simulacija) koja dominantnu „stvarnosnu“ paradigmu iz godina njezina nastanka blago proširuju elementima bizarnosti, ipak uz zamjetnu dozu sažaljenja prema sasvim običnim likovima koji knjigu nastanjuju.