Put do Indije
293
 
Edward Morgan Forster

Put do Indije

[proza] Biblioteka Online Iako je kritika roman proglasila Forsterovim remek-djelom, i kritičari i čitatelji ostali su šokirani time koliko je roman, po tada uvriježenom mišljenju, uvredljiv. Forster je naglašavao da mu je jedini cilj bio prikazati ljude sa svim kvalitetama i nedostacima, ljude čiji su karakteri definirani podrijetlom, religijom, prostorom i vremenom u kojem žive, određene sudbinama na koje ne uspijevaju utjecati ma koliko se trudili.
Samosanacije
290
 
Suzana Matić

Samosanacije

[proza] Biblioteka Online Samosanacije Suzane Matić tako su jedna od onih “malih” knjiga koje proizlaze iz sitnica, detalja, svakodnevice filtrirane kroz vizuru suptilne i rafinirane promatračice i zapisivačice koja itekako zna kako najtananije osjećaje i najbolnija životna posrtanja prenijeti u mrežu teksta u koju se doista teško ne uloviti.
Jagna Pogačnik
Bog neće pomoći
284
 
Marko Pogačar

Bog neće pomoći

[proza] Biblioteka Online Bog neće pomoći zbirka je priča izvanredne, prijeteće atmosfere, netaktilne i detaljistički lirske, koja se međutim na vrlo promišljen način referira na aktualnu društvenu stvarnost… To je ona poetika postapokalipse što motoriku sadašnjice dovodi u pitanje, karakteristična i za Pogačarevo vrlo vrijedno pjesničko stvaralaštvo.
Roki Raketa
296
 
Zoran Malkoč

Roki Raketa

[proza] Biblioteka Online Razvedena, prepuna apsurda i mjestimice montipajtonovska, Malkočeva bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije. Na fonu radnje, koja povremeno ima tour de force karakteristike, niže se plejada likova koji utjelovljuju zastranjenja hrvatskog društva u posljednja dva desetljeća.
100% pamuk
295
 
Ivana Bodrožić

100% pamuk

[proza] Biblioteka Online Ako je s romanom Hotel Zagorje i bilo mjesta sumnjama, Ivana Bodrožić ovom kratkopričaškom zbirkom dokazala se kao suverena, vješta i zrela pripovjedačica koja posjeduje zavidnu sposobnost da pojedinosti banalne svakodnevice izoštri i razradi u minuciozne napetice. 100% pamuk proza je za promišljanje, identifikaciju, iscjeljenje i stopostotni užitak.
Vanja Kulaš, Arteist
U polutami predgrađa
280
 
Krešimir Bagić

U polutami predgrađa

[poezija] Biblioteka Online Ova zbirka nosi temeljne kodove prepoznatljive Bagićeve poetike: izrazita jezičnost i povjerenje u Riječ, zdrava sumnja, doticaj stvarnosnosti, slamnigovsku igrivost i eruditivnost, dosluh i sa suvremenošću i s tradicijom. Bagićev subjekt nas lucidnim i (auto)ironičnim iskazima uvlači u svoj svijet, zatravljuje i s lakoćom zadržava do samoga kraja.
Heretik na 10 načina
283
 
Tomislav Domović

Heretik na 10 načina

[poezija] Biblioteka Online Urbani milje kao globalni okvir ovog pjesničkog svijeta poslužiće autoru i kao poligon za razvijanje jedne, danas sasvim raritetne intencije – socijalnog angažmana. Osnovna zamka ovakvog angažmana, a to je tendencioznost, izoštrenim osjećanjem za mjeru, zaobiđena je na valjan način.
Saša Radonjić, Polja
Čitanka
285
 
Miroslav Kirin

Čitanka
izabrane pjesme

[poezija] Biblioteka Online Izvrstan način da se čitatelj upozna s novijim pismom hvaljenoga pisca i prije svega pjesnika Miroslava Kirina njegova je Čitanka – izbor tekstova koji je sastavio sam autor. Ova „autoantologija“ sažima svu osebujnost i karakterističnost njegova stila, a Kirinove pjesme svojom će vedrinom i inteligencijom zasigurno oduševiti brojne čitatelje.
Projekt Poljska
274
 
Ivan Šamija

Projekt Poljska

[poezija] Biblioteka Online Projekt Poljska zbirka je pjesama u prozi brižljivo osmišljenog i provedenog koncepta, koja na sadržajnom planu nudi rijetko viđenu koncentriranost na konstrukciju vrta/svijeta, privatne imaginarne Poljske, kao prostora svih događanja unutar i uokolo lirskoga subjekta. Šamijina Poljska fascinantan je poetski svijet koji će svojom atmosferom zatraviti čitatelja i uvući ga u svoju bogatu simboliku.
Doba bršljana
287
 
Davor Ivankovac

Doba bršljana

[poezija] Biblioteka Online Imaginarij Doba bršljana usidren je u ravnici, preciznije onoj slavonskoj i baranjskoj, onakvoj kakva se ukazuje nakon ratnog i poratnog pustošenja. Riječ je o predjelima temeljito ispranima od pitoresknog šarma kakav se još uvijek može pričiniti autsajderu: opjevanim pejzažima dominiraju bodljikave žice, ograde, napuštene ili zapuštene kuće, te dakako sveprisutni bršljan, paprat i mahovina.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.