Nebeski ekvator
243
 
Gordana Benić

Nebeski ekvator

[poezija] Biblioteka Online Autorica se suvereno kreće nefiksiranim supralunarnim meridijanima i nestabilnim astralnim paralelama – ostavljajući samo virtualno ideju ekvatora kao mogućega orijentira, da ne kažemo arhimedovske čvrste točke (jer takva u elastičnom sustavu pjesnikinjine imaginacije ne postoji).
Tonko Maroević
Čovječica
246
 
Sonja Manojlović

Čovječica

[poezija] Biblioteka Online Sonja Manojlović već je u dvanaestoj godini objavila svoje prve pjesme, a s nepunih osamnaest knjigu poezije Tako prolazi tijelo (1965). Iskustvom, zrelošću i domišljenošću pjesničkog izraza tom je knjigom iznenadila i kritiku i publiku, a svaka slijedeća zbirka govorila je kako bljesak nije bio slučajan.
Jadranka Pintarić
Moramo razgovarati
252
 
Tanja Mravak

Moramo razgovarati

[proza] Biblioteka Online Umijeće Tanje Mravak je u savršenoj kontroli, u savršenom poznavanju emocija o kojima piše (a tih emocija, shvatili ste, nema baš puno različitih…) [...] Moramo razgovarati knjiga je antologijskih priča. Svaka od njih petnaest sama može stajati u svakoj, i najsvedenijoj, zbirci najboljih hrvatskih kratkih priča.
Miljenko Jergović
S tetovažom nisi sam
257
 
Dorta Jagić

S tetovažom nisi sam

[proza] Biblioteka Online U zbirci žanrovski rubnih proza – kratkih priča, autobiografskih zapisa, crtica i proširenih pjesama u prozi – ugledna književnica Dorta Jagić ispisuje seriju tužnih i komičnih ljudskih sudbina, najčešće uhvaćenih na egzistencijalnim raskršćima, u raskoraku, u strahu i nedoumici, a vodi ih rukom iskusne pjesnikinje i jednako vješte prozaistice.
Kratki izlet
264
 
Ratko Cvetnić

Kratki izlet
zapisi iz Domovinskog rata

[proza] Biblioteka Online Kratki izlet sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj - nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.
Otok doktora Moreaua
258
 
Herbert George Wells

Otok doktora Moreaua

[proza] Biblioteka Online Doktor Moreau arhetip je ludog znanstvenika, a njegov otok kojim, čini se, apsolutno vlada, krije užasavajuće plodove njegovih eksperimenata. Objavljen 1896., roman Otok doktora Moreaua ispleten je oko tema koje su zaokupljale znanstvenike i javnost toga vremena: vivisekciju, selekciju, Darwinovu teoriju evolucije.
Nevidljivi čovjek
265
 
Herbert George Wells

Nevidljivi čovjek

[proza] Biblioteka Online Kad u krčmu mjestašca u ruralnoj Engleskoj stupi sumnjiv stranac umotana lica i opremljen hrpom bočica, glasine će se proširiti onako kako to biva jedino na selu. Kasnije će se otkriti nevjerojatna sudbina tog došljaka upitnih namjera i surovog ponašanja. Napisan pod utjecajem dječje književnosti, ali sadržajem počesto mračan, roman Nevidljivi čovjek predstavlja nam jednog od prvih protagonista horor proze.
Minuta 88
263
 
Jurica Pavičić

Minuta 88

[proza] Biblioteka Online Pavičić govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu; on kroz zanimljivu priču na angažiran kritički način govori i o socijalnoj nepravdi koju donosi naš divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca. Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost.
Velimir Visković, Feral Tribune
Nekoliko dana kolovoza
262
 
Mirjana Dugandžija

Nekoliko dana kolovoza

[proza] Biblioteka Online Ono što roman čini kudikamo ozbiljnijim od konkurencije i zaista vrednim čitanja jeste opis skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. Naratorka o njemu ne govori eksplicitno, ono se na dva tri mesta ostavlja kao mogućnost...
Vladimir Arsenić, e-novine
Divan dan za Drinkopoly
261
 
Marko Gregur

Divan dan za Drinkopoly

[proza] Biblioteka Online Gregurovi se likovi, u kojoj god dobi bili, dakle, ne zamaraju velikim pitanjima, nego svojim malim, svakodnevnim problemima, koji zapravo i čine život. Njihove su sudbine prikazane realistično i uvjerljivo, ali i s dozom imaginacije koja pospješuje estetski višak vrijednosti.
Mario Kolar, Vijenac

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.