Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske
324
 
Stanko Andrić

Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske

[proza] Biblioteka Online Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske zbirka je posvema raznorodnih tekstova u kojima autor, u skladu sa suvremenim mu poetičkim strujanjima, briše čvrste granice između povijesti i pripovijesti, pridajući na taj način upravo tekstu presudnu važnost u oblikovanju povijesnoga vremena.
Leo Rafolt, Anagram
A onda je Božo krenuo ispočetka
333
 
Marina Vujčić

A onda je Božo krenuo ispočetka

[proza] Biblioteka Online Marina Vujčić, naime, majstorica je fabuliranja koja posve očito posjeduje ljubav prema tekstu koji gradi i brigu za budućeg čitatelja koji će osjetiti kako njezina empatija nije rezervirana samo za glavnog lika, već i njegove konzumente.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Maja & Vuneni
335
 
Tihomir Dunđerović

Maja & Vuneni

[poezija] Biblioteka Online Maja & Vuneni Dunđerovićeva je druga zbirka stihova, koja zavodljivom mistifikacijom lirskoga intimizma nudi dojmljivu i nadasve uspjelu nadgradnju autorovoj poetici neotradicionalizma, poststvarnosnosti i popartizma zacrtanoj odličnom nastupnom zbirkom. Maja & Vuneni redefinira i rekreira ionako maglovitu granicu poetskog i proznog iskaza, ujedno ljubavnog i društvenog, emotivnog i (meta)jezičnog.
Sang
342
 
Alen Brlek

Sang

[poezija] Biblioteka Online Brlekov Sang završetak je svojevrsne lirske trilogije, koja u svojemu finalnom pjevu oduhovljuje i ono posljednje, ali u svojoj egzistencijalnoj biti zapravo prvo: pjev krvotoka, magle duše. Sažetim izrazom, jezgrovitim metaforama i komprimiranim slikama, Brlek ponovno nudi mnogo u malom, potvrđujući se kao unikatan i iznimno značajan glas suvremene hrvatske književnosti.
Trebalo bi srušiti zidove
338
 
Krešimir Bagić

Trebalo bi srušiti zidove

[poezija] Biblioteka Online Nagrađena knjiga stihova Trebalo bi srušiti zidove već naslovom sugerira izraženiju angažiranost [...] Bagić je asocijativnosti i metaforičnosti u novoj zbirci pridodao i izravnost, što ovoj poeziji podaruje istinsko čitateljsko užiće upravo na mjestima začudnih diskurzivnih rezova i tenzija između stvarnosti, praznine i jezika.
Delimir Rešicki
Bijela panika
332
 
Vesna Biga

Bijela panika

[poezija] Biblioteka Online Pjesnički rukopis Vesne Biga dobar je primjer lirske raspričanosti. Ta je autorica u osam knjiga izgradila model pjesme koju karakteriziraju astrofičnost, iznimno dugački stihovi, sintaktička i misaona razvedenost. Uz to ona ne upotrebljava točku te se njezine pjesme formalno (ponekad i stvarno) realiziraju kao goleme, digresijama i asocijacijama krcate, nedovršene rečenice.
Krešimir Bagić, Vijenac
Prijelaz za divlje životinje
340
 
Ivana Bodrožić

Prijelaz za divlje životinje

[poezija] Biblioteka Online Pravo je središte Ivanine poezije ljudska, obiteljska intima, osjećaji roditeljstva, ali i kćerinstva […] U intimističkim pjesmama u kojima Ivana bježi od uzvišene patetike i rabi svakodnevni, a vrlo često i grubi govor, autorica razotkriva svoje tajne u kojima ne treba tražiti nikakva skrivena značenja.
Denis Derk, Večernji list
Portreti nepoznatih žena
336
 
Marijana Radmilović

Portreti nepoznatih žena

[poezija] Biblioteka Online Glad za autentičnim jezikom, koju je prepoznati kao light-motiv poezije Marijane Radmilović, prezentira se i kao slabost jezika, nedostatnost ili čak nemoć prenijeti jezikom realni intenzitet osjećaja, biti odraz duše. Nadomjestak, odnosno, jamac autentičnog doživljaja (p)ostaje tijelo.
Sanja Jukić, Književna revija
Neparne ljubavi
334
 
Andrea Zlatar

Neparne ljubavi

[poezija] Biblioteka Online Iako javnosti mnogo poznatija po drugim svojim ulogama, Andrea Zlatar autorica je pjesničke zbirke Neparne ljubavi, izvorno objavljene prije gotovo 20 godina. Književno vrlo osviještenim, ali i lirskim, izrazito intimnim pristupom Andrea Zlatar ispisuje tok jedne traume gubitka, suočava se s nestankom vraćajući se na posvećena mjesta iz doba koje je prethodilo rasparenosti i usamljenosti.
Fiumanski, opet lažeš
330
 
Vid Barić

Fiumanski, opet lažeš

[proza] Biblioteka Mali rakun Barićev vispreni akrobatski humor, ritmički pravedno raspodijeljen na intelektualnu gipkost i trivijalnost do ruba opakog trača, ispaljuje se u neprestanoj rafalnoj paljbi. I zavidnom vještinom, taj mehanizam nikada ne zakaže.
Davor Špišić, Telegram

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.