Soba s pogledom
319
 
Edward Morgan Forster

Soba s pogledom

[proza] Biblioteka Online Roman sretnom kombinacijom intrige i humora iznosi klasičnu ljubavnu priču o dvoje mladih iz različitih obitelji, a koji će morati ozbiljno sazreti kako bi shvatili što im je doista potrebno. Osim likova oslikanih s puno topline i suosjećanja tu su i privlačni pejzaži, a u podlozi svega Forsterova je središnja misao: da je od svega najvažnije razumjeti bližnjeg i povezati se s njim te ujedno dati oduška svojim strastima i stvaralačkom nagonu.
Donjodravska obala
314
 
Drago Hedl

Donjodravska obala

[proza] Biblioteka Online Donjodravska obala roman je kojim je, kako je već primijećeno, Osijek dobio svog Tribusona, svoje Grlom u jagode, vremenski smještene malo unatrag, u ne tako atraktivne 50. godine prošlog stoljeća u siromašnom, radničkom naselju uz obalu Drave.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Tamno ogledalo
318
 
Ivana Rogar

Tamno ogledalo

[proza] Biblioteka Online Ivana Rogar ispisuje formalno dotjerane i znalački dozirane i zaokružene pripovijesti, finog stila koji u svojim pozadinskim slojevima svjedoči o mnoštvu dobre, pročitane literature koja je u njima nenametljivo sublimirana.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Pušiona
321
 
Denis Lalić

Pušiona

[proza] Biblioteka Online „Rast i razvoj“ Denisa Lalića praćen je iznimno uvjerljivim seciranjem političkog i socijalnog backgrounda u kojem se odvija. Satirična je to i opako kritična slika Hrvatske devedesetih i nultih koja fascinira istinskom proživljenošću i smislom za stvarnosno filtrirano kroz junakovu optiku.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
To malo pijeska na dlanu
320
 
Marinko Koščec

To malo pijeska na dlanu

[proza] Biblioteka Online Marinko Koščec se u ovom romanu predstavlja kao autor stilski iznimno rafiniranog, produhovljenog, ali i britkog izraza. Događanja su locirana u prepoznatljiv društveni i duhovni kontekst Hrvatske tijekom posljednjih desetljeća, oslikan pretežito satirički. Pri tom se u oštrim, kontrastnim rezovima izmjenjuju crni humor, tragika, lirizam, romantični zanos, samoironija, malicioznost, empatija.
Oči
316
 
Edo Popović

Oči

[proza] Biblioteka Online Oči su istovremeno bildungsroman, socijalni roman kroz koji se zrcale društvene mijene zadnjih desetljeća u Hrvatskoj, kao i snažno poetsko svjedočanstvo o trenutačnom stanju, ali ne duha i nacije, nego neglamuroznog i karaboliranog individualca.
Dario Grgić
Zlatna riba i istočni Ariel
317
 
Sanja Lovrenčić

Zlatna riba i istočni Ariel

[proza] Biblioteka Online Tekstovi obuhvaćeni ovom zbirkom kratkih proza prilično su raznoliki – neki problematiziraju svakodnevicu, stavljajući u fokus sitno i sporedno, neki se razvijaju u prave kratke priče; ponekad se zadržavaju u gotovo dokumentaristički prikazanoj stvarnosti, no često se, uz ironijski otklon, pretvaraju u skice fantastičnih otklona, podtekstova, alternativnih života.
Je suis Jednoruki
313
 
Maja Ručević

Je suis Jednoruki

[proza] Biblioteka Mali rakun Je suis Jednoruki Maje Ručević jedan je od najboljih proznih prvijenaca u domaćoj književnosti posljednjih godina, što su potvrdila i finala nekolicine književnih nagrada. Roman je to o talentiranom pijanistu, personifikaciji vremena u kojemu živimo, duha epohe; slojevit, psihološki dubok i stilski perfektan. Roman o nama.
More i zaustavljene priče
315
 
Neva Lukić

More i zaustavljene priče

[proza] Biblioteka Mali rakun Zbirka More i zaustavljene priče Neve Lukić odmiče se od dominantnih poetičkih rješenja u domaćoj književnosti, izmještajući fokus s očekivane stvarnosti prema (meta)jeziku i kroz njega konstrukciji i psihoprofilaciji subjekata, otvarajući pitanja smisla pisanja i življenja. Priče su to reducirane fabule, ali bremenite značenjima.

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] pohranjene su u Hrvatskom arhivu weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu [NSK].

Povratak na vrh stranice

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.