Ljudožderi
340
 
Tomislav Zajec

Ljudožderi

[proza] Biblioteka Online Uzevši u obzir naizgled sjajne ljušture života njegovih junaka te aktualnost problematike koju Zajec hrabro dotiče, Ljudoždere bi se gotovo moglo nazvati vrlo mračnom, postmodernističkom zagrebačkom sapunicom koju svakako treba pogledati više puta.
Jelena Gluhak, Vijenac
Strani gradovi
345
 
Jelena Zlatar Gamberožić

Strani gradovi

[proza] Biblioteka Online Knjiga priča Jelene Zlatar Gamberožić Strani gradovi govori upravo o tome – o stranosti, o drugosti – ali daleko više o nesporazumu u kojem se zatječu njezini likovi, protagonisti, oni koji su zahvaćeni događajima izvan kontrole, izvan njihova odlučivanja… Riječ je o događajima i sudbinama, trenucima koji nas zaokupljaju, dolaze „ispod površine“ i ostaju nepremostive zapreke na putu do boljeg i sigurnijeg (sretnijeg, možda) života.
Bog vas mrzi
347
 
Velimir Grgić

Bog vas mrzi

[proza] Biblioteka Online Roman Velimira Grgića Bog vas mrzi napeti je dinamični triler i tarantinovski omaž poetikama krvavih osvetničkih jurnjava, dobro uklopljenom u našu postsocijalističku stvarnost, koja na svoj način i generira i motivira protagoniste ove vrtoglave priče. Priče koja je u cijelosti fikcionalna, ali kakvu može „izmisliti“ samo stvarnost, ili ako baš hoćete, lucidan pisac uronjen u nju.
Meke granice
344
 
Staša Aras

Meke granice

[proza] Biblioteka Online Izvrsna knjiga kratkih priča koja uhodanu stvarnosnu poetiku pomiče u tamne zakutke stvarnosti i svakodnevnog života koji često izmiču pripovjedačkom osvjetljenju – prema bizarnom, grotesknom, pa i apsurdnom. Meke su one granice koje razdvajaju uobičajeno i tzv. normalno od pomaknutog, mračnog i stoga uznemirujućeg. Lakoća s kojom autorica balansira na toj „mekoj granici“ fascinantna je koliko i začuđujuća.
Pratim te
333
 
Aleksandra Kardum

Pratim te

[proza] Biblioteka Online Kardum je iznimno vješta pripovjedačica koja je na podlozi tanga ispričala više nego dojmljivu priču (i) o ljubavi koja se odvija na više kolosijeka, u rasponu od napetosti, mogućnosti ljubavi, seksa, pa sve do nasilja ili pak podvlačenja crte ispod pogrešnog odnosa.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske
332
 
Stanko Andrić

Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske

[proza] Biblioteka Online Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske zbirka je posvema raznorodnih tekstova u kojima autor, u skladu sa suvremenim mu poetičkim strujanjima, briše čvrste granice između povijesti i pripovijesti, pridajući na taj način upravo tekstu presudnu važnost u oblikovanju povijesnoga vremena.
Leo Rafolt, Anagram
A onda je Božo krenuo ispočetka
338
 
Marina Vujčić

A onda je Božo krenuo ispočetka

[proza] Biblioteka Online Marina Vujčić, naime, majstorica je fabuliranja koja posve očito posjeduje ljubav prema tekstu koji gradi i brigu za budućeg čitatelja koji će osjetiti kako njezina empatija nije rezervirana samo za glavnog lika, već i njegove konzumente.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Maja & Vuneni
339
 
Tihomir Dunđerović

Maja & Vuneni

[poezija] Biblioteka Online Maja & Vuneni Dunđerovićeva je druga zbirka stihova, koja zavodljivom mistifikacijom lirskoga intimizma nudi dojmljivu i nadasve uspjelu nadgradnju autorovoj poetici neotradicionalizma, poststvarnosnosti i popartizma zacrtanoj odličnom nastupnom zbirkom. Maja & Vuneni redefinira i rekreira ionako maglovitu granicu poetskog i proznog iskaza, ujedno ljubavnog i društvenog, emotivnog i (meta)jezičnog.
Sang
346
 
Alen Brlek

Sang

[poezija] Biblioteka Online Brlekov Sang završetak je svojevrsne lirske trilogije, koja u svojemu finalnom pjevu oduhovljuje i ono posljednje, ali u svojoj egzistencijalnoj biti zapravo prvo: pjev krvotoka, magle duše. Sažetim izrazom, jezgrovitim metaforama i komprimiranim slikama, Brlek ponovno nudi mnogo u malom, potvrđujući se kao unikatan i iznimno značajan glas suvremene hrvatske književnosti.
Trebalo bi srušiti zidove
342
 
Krešimir Bagić

Trebalo bi srušiti zidove

[poezija] Biblioteka Online Nagrađena knjiga stihova Trebalo bi srušiti zidove već naslovom sugerira izraženiju angažiranost [...] Bagić je asocijativnosti i metaforičnosti u novoj zbirci pridodao i izravnost, što ovoj poeziji podaruje istinsko čitateljsko užiće upravo na mjestima začudnih diskurzivnih rezova i tenzija između stvarnosti, praznine i jezika.
Delimir Rešicki

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.