Pravo na lijenost
242
 
Paul Lafargue

Pravo na lijenost

[eseji] Biblioteka Online Lafargueov esej Pravo na lijenost polemizira s tadašnjim suvremenim liberalnim, konzervativnim, kršćanskim, pa čak i socijalističkim idejama o radu, da bi ih raskrinkao kao dogmatske i samim tim lažne, oslikavajući propadanje ljudske egzistencije kad je se podredi "pravu na radu", te dokazuje kako je lijenost, kao temelj dokolice, u kombinaciji s kreativnošću, važan izvor ljudskog napretka.
U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo
237
 
Krešimir Pintarić

U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo

[proza] Biblioteka Online Krešimir Pintarić je izborio osebujno mjesto na hrvatskoj književnoj sceni – mjesto pisca koji o ljubavi kao osjećaju koji sakuplja raspršeni smisao piše bez zadrške, sumnje, ironije... i kojemu svi, unatoč tome, priznaju da to radi dobro.
Duhovito, izvrsno napisano, pametno i nježno.
Lunapark
238
 
Tomislav Zajec

Lunapark

[proza] Biblioteka Online Urbane paranoje, privatni užasi praznine, odjeci tipičnih stvarnosnih svinjarija, bolesti, pravo da se bude drugi i drukčiji, u ovome romanu stilski visokog intenziteta, inventar su tema i motiva koji uklopljeni u formalno znakovitu i savršenu formu čine roman s kakvim recentna hrvatska prozna produkcija još uvijek nije imala iskustva.
Jagna Pogačnik, iz pogovora
Rajske ptice
240
 
Neven Ušumović

Rajske ptice

[proza] Biblioteka Online Za razliku od Makovog zrna, pripovetke u zbirci Rajske ptice kao da su postavljene tako da nadvladavaju sve identitetske krize, sve ono što je na granici neminovno i to na najupečatljiviji, na suštnski najljudskiji mogući način, ljubavlju odnosno žudnjom ili da se ove krize pojačavaju i dovode do parkosizma izostajanjem ovih osećanja.
Vladimir Arsenić, e-novine
Groblje manjih careva
236
 
Zoran Malkoč

Groblje manjih careva

[proza] Biblioteka Online Malkočeve priče – a mogao je iz ove građe nastati i roman – napučene su gubitnicima, marginalcima, autsajderima, likovima s velikim, često nepremostivim duševnim, materijalnim, etičkim ili kakvim drugim problemima. [...] Malkočeva zbirka priča Groblje manjih careva važan je datum u novijoj hrvatskoj prozi.
Strahimir Primorac, Vijenac
Wonderland
241
 
Marinko Koščec

Wonderland

[proza] Biblioteka Online Koščec je odustajući naizgled od svojega hermetičnog, neomanirističkog koncepta "teške literature", priklanjajući se topici i narativnim strategijama tzv. stvarnosne proze, izveo svojevrsnu književnu subverziju: uveo je, umjetnički uspješno, filozofske simbole u fakovski tip pripovijedanja koji od visokoparnog filozofiranja zazire.
Velimir Visković, Feral Tribune
Sanjao sam slonove
239
 
Ivica Đikić

Sanjao sam slonove

[proza] Biblioteka Online Drugi roman Ivice Ðikića pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Ðikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.