Almanah Navala Ravikanta
373
 
Eric Jorgensen

Almanah Navala Ravikanta
o obilju i sreći

[publicistika] Biblioteka Online Naval se obogatio osnovavÅ”i brojne uspjeÅ”ne tvrtke, a uz to u ranim fazama uložio u tvrtke kao Å”to su Uber, Twitter, Postmates i stotine drugih. Osim financijskih uspjeha, Naval rado dijeli svoju filozofiju života i sreće, čime je privukao brojne čitatelje i sluÅ”atelje diljem svijeta.
Filmske marginalije
374
 
Hrvoje Turković

Filmske marginalije
teorijski eseji s povodom

[eseji] Biblioteka Online Ova knjiga je zapravo drugo, ali prilično izmijenjeno izdanje moje ranije knjige Umijeće filma ā€“ esejistički uvod u film i filmologiju, Å”to je 1996. izaÅ”la u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Nečega iz tog izdanja nema, a dosta je toga novog. Kako su promjene sadržaja knjige prilične, odlučio sam ovome izdanju dati i novi naslov: Filmske marginalije.
Hrvoje Turković
Mima i kvadratura duga
380
 
Želimir PeriŔ

Mima i kvadratura duga

[proza] Biblioteka Online Magnetski privlačna filmična atmosfera, aktualna tematika, dobro osmiÅ”ljeni likovi, kao i autorova programska ambicija da se pozabavi poslovičnim ā€ždrugim licemā€œ Dalmacije s turističkih plakata ā€“ urbanim, prljavim i nasilnim ā€“ učinili su da Mima i kvadratura duga pored dobre prodaje doživi i respektabilnu kritičku recepciju.
Dinko Kreho, Booksa
Vrijeme seksa u doba nevinosti
382
 
Drago Hedl

Vrijeme seksa u doba nevinosti

[proza] Biblioteka Online Roman Vrijeme seksa u doba nevinosti Drage Hedla može se čitati i kao nastavak Donjodravske obale, kao svojevrsna duologija o odrastanju Dade Keniga. U intrigantnoj priči o putovanjima, zabludama i čežnjama, Hedlov roman propituje složenost ljudskih odnosa kao i mogućnost ispravljanja životnih putanja i obnavljanja veza iz proÅ”losti.
Čerupanje feniksa
384
 
Franjo JaneÅ”

Čerupanje feniksa

[proza] Biblioteka Online Čerupanje feniksa roman je koji prijateljsku ruku podjednako pruža ljubiteljima avanturističkog, (pseudo)povijesnog i SF romana, a nije zanemariv ni onaj ljubavni sloj, koji se s odmakom priče neminovno razvija. No prije svega u prvi plan izbija njegova satirična nota, pokazujući kako su daleka proÅ”lost, sadaÅ”njost i postapokaliptična budućnost uznemirujuće slični i urnebesno humoristični.
Lomljenje vjetra
381
 
Edo Popović

Lomljenje vjetra

[proza] Biblioteka Online Popović se u ovoj knjizi predstavlja kao hladan kroničar. To nije razigrani i ironični ton hrvatskog pisca kakvog poznajemo iz Ponoćnog boogieja ili Izlaza Zagreb jug. Ovaj roman, tematski usidren u kritici globalizacije, mogao bi se nazvati i Ispovijest troje aktivista ā€“ čije je unutarnje poglede uzbudljivo čitati.
Der Tagesspiegel
IzvjeÅ”taj o nesreći
379
 
Jurica Pavičić

IzvjeÅ”taj o nesreći

[proza] Biblioteka Online Iako je Å”iroj čitateljskoj publici poznat prije svega kao romanopisac, publicist i novinar, Jurica Pavičić ispisao je neke od ponajboljih suvremenih hrvatskih priča, a među njima se ističe, kako kvalitetnom tako i kvantitetom, upravo IzvjeÅ”taj o nesreći, sabirući u sebi autorove najjače adute: kirurÅ”ki precizno pripovijedanje i duboke a opet nenametljive uvide u ljudske sudbine.
Ugljik na suncu
383
 
Ivan Vidak

Ugljik na suncu

[proza] Biblioteka Mali rakun U izvanredno koncipiranoj zbirci karikaturalno-realističnih priča Ugljik na suncu, Ivan Vidak kroz prizmu naizgled običnih ljudi, a s druge strane pijanih, poluludih i teŔkih Panonaca koji se bore sa životnim i ljubavnim neuspjesima, istražuje granice ljudske prirode. Svaka od osam grotesknih i crnohumornih priča, od ubijanja bijesnog kera do klanja debele krmače, duboko je ukorijenjena u ono izvorno animalno i divlje u ljudima.