Nepravilnosti
361
 
Ivan Herceg

Nepravilnosti

[poezija] Biblioteka Online Jasna, čitljiva sloga, uz brojne uvide u dvojnu dinamiku ili nemogućnost uspostavljanja takva odnosa, Nepravilnosti Ivana Hercega istražuju ljubav i žudnju, daljinu, nedohvatljivost i izgubljenost. Strani gradovi na čijim se mapama odvijaju neke od pjesama prije su emotivna nego opipljiva geografija, a "nepravilnosti" iz naslova odnose se (i) na naše ožiljke koji nas sputavaju u pokušaju međusobnog prorastanja.
Neonski bog mržnje
360
 
Denis Ćosić

Neonski bog mržnje

[poezija] Biblioteka Online Neonski bog mržnje Denisa Ćosića u impresivnom je kontrastu s "goranovskim" Crvenim prije sutona. Riječ je o impulzivnoj, anksioznoj poeziji (ne)obuzdane žudnje, gdje su svijet i drugi neodoljivo privlačni, ali i jezivi, žalosni i nepredvidljivi. Treba li neonskog boga mržnje ubiti ili obožavati? U takvoj konstelaciji osjećaja pjesniku se igra, ironija i hipercerebralnost istovremeno nameću kao spas i kao jedina moguća reakcija.
Hod na rukama
364
 
Sonja Manojlović

Hod na rukama

[poezija] Biblioteka Online Putnica, promatračica, pjesnikinja u velegradu – i to Parizu – ljubiteljica i mrziteljica ljudi, sve je to lirski subjekt Hoda na rukama Sonje Manojlović, jedne od nekolicine najvažnijih suvremenih hrvatskih autorica. U ovoj zbirci kratkih i vrckavih komada, često humornih čak i onda kad ne bismo znali objasniti „vic“, Manojlović se još jednom očituje i kao kritičarka opće površnosti, zbrke i žurbe. A ipak u tom šušuru sasvim očito uživa.
Vidok koža
366
 
Vesna Biga

Vidok koža

[poezija] Biblioteka Online Pjesnička zbirka Vidok koža Vesne Bige iz 2006. razračunava se sa široko shvaćenom slojevitošću – iskustva, jastva, tijela – te autorici svojstvenim, prkosno-mudroslovnim tonom progovara o onome što je iznutra, a što izvana, što je granica, a što težnja da je nadiđemo. Biga krajnju intimu – ali ne onu dnevničke ispovjednosti, već onu teško priopćive iskustvenosti – kao da pokušava pretvoriti u poseban (pjesnički) jezik i ovdje daje nacrt njegove gramatike i leksika.
Lomljenje vjetra
363
 
Edo Popović

Lomljenje vjetra

[proza] Biblioteka Online Popović se u ovoj knjizi predstavlja kao hladan kroničar. To nije razigrani i ironični ton hrvatskog pisca kakvog poznajemo iz Ponoćnog boogieja ili Izlaza Zagreb jug. Ovaj roman, tematski usidren u kritici globalizacije, mogao bi se nazvati i Ispovijest troje aktivista – čije je unutarnje poglede uzbudljivo čitati.
Der Tagesspiegel
Izvještaj o nesreći
359
 
Jurica Pavičić

Izvještaj o nesreći

[proza] Biblioteka Online Iako je široj čitateljskoj publici poznat prije svega kao romanopisac, publicist i novinar, Jurica Pavičić ispisao je neke od ponajboljih suvremenih hrvatskih priča, a među njima se ističe, kako kvalitetnom tako i kvantitetom, upravo Izvještaj o nesreći, sabirući u sebi autorove najjače adute: kirurški precizno pripovijedanje i duboke a opet nenametljive uvide u ljudske sudbine.
Zib
354
 
Miroslav Mićanović

Zib

[poezija] Biblioteka Online Zib je svijet za sebe u kojemu se neprekidno izmjenjuju dva suprotna procesa – rast i raspadanje. Zib je mjesto u kojemu je stalna samo mogućnost pročišćenja tvari/tijela/jezika kroz bezbroj vraćanja i ponavljanja. Stoga je čitatelj već u početku u opasnosti da se putem kroz Zib negdje izgubi, raspline, oboli, zaplete, zaglibi u vodom natopljenom zemljištu. Valja ići oprezno, crticu po crticu čitati pjesnički prostor Ziba.
Zbiljka
371
 
Miroslav Kirin

Zbiljka

[poezija] Biblioteka Online Zbiljka se kreće prostorom poezije od prošlosti do suvremenosti, od banalnih stvari do egzistencijalnih i ontoloških pitanja. Kirin sa Zbiljkom otvara dijalog i uvlači čitatelja u tekst, u pažljivo istraživanje široke lepeze pjesničkih izraza i različitih slojeva poezije. Ova zbirka ističe se formalnom raznovrsnošću i zavodljivošću tekstova, potvrđujući tako svoje konstitutivno mjesto unutar naglašeno poetički heterogene pjesničke produkcije.
Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju
370
 
Goran Rem

Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju

[poezija] Biblioteka Online U pozadini hitoidne zbirke pjesama Gorana Rema Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju vrti se sondtrack sastavljen od četiriju studijskih albuma sisačkih The Bambi Molestersa. U dijalogu s navedenom playlistom, remasterizirajući većinom instrumentale, Rem ispisuje ono što je namjerno u njima izostavljeno – riječi, njihov tekstualni odjek.
Pjesnički manifest
365
 
Tomislav Domović

Pjesnički manifest

[poezija] Biblioteka Online Pjesnički manifest značajna je, i kako naslov kaže, programatska zbirka Tomislava Domovića, jedno od ranih ostvarenja iz kojih se kasnije razgranao cjelokupni autorov opus. Objavljena prije četvrt stoljeća, a sada u drugom, proširenom izdanju, na najbolji način svjedoći o autorovoj vjeri u riječ, u pisanje, u poeziju. Riječ je o pretežito ljubavnom pismu izrazite osjetljivosti za metaforu, poredbu, asocijativno i donekle automatsko ulančavanje motiva.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.