Soba s pogledom
320
 
Edward Morgan Forster

Soba s pogledom

[proza] Biblioteka Online Roman sretnom kombinacijom intrige i humora iznosi klasičnu ljubavnu priču o dvoje mladih iz različitih obitelji, a koji će morati ozbiljno sazreti kako bi shvatili što im je doista potrebno. Osim likova oslikanih s puno topline i suosjećanja tu su i privlačni pejzaži, a u podlozi svega Forsterova je središnja misao: da je od svega najvažnije razumjeti bližnjeg i povezati se s njim te ujedno dati oduška svojim strastima i stvaralačkom nagonu.
Tamno ogledalo
317
 
Ivana Rogar

Tamno ogledalo

[proza] Biblioteka Online Ivana Rogar ispisuje formalno dotjerane i znalački dozirane i zaokružene pripovijesti, finog stila koji u svojim pozadinskim slojevima svjedoči o mnoštvu dobre, pročitane literature koja je u njima nenametljivo sublimirana.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
Pušiona
319
 
Denis Lalić

Pušiona

[proza] Biblioteka Online „Rast i razvoj“ Denisa Lalića praćen je iznimno uvjerljivim seciranjem političkog i socijalnog backgrounda u kojem se odvija. Satirična je to i opako kritična slika Hrvatske devedesetih i nultih koja fascinira istinskom proživljenošću i smislom za stvarnosno filtrirano kroz junakovu optiku.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list
To malo pijeska na dlanu
318
 
Marinko Koščec

To malo pijeska na dlanu

[proza] Biblioteka Online Marinko Koščec se u ovom romanu predstavlja kao autor stilski iznimno rafiniranog, produhovljenog, ali i britkog izraza. Događanja su locirana u prepoznatljiv društveni i duhovni kontekst Hrvatske tijekom posljednjih desetljeća, oslikan pretežito satirički. Pri tom se u oštrim, kontrastnim rezovima izmjenjuju crni humor, tragika, lirizam, romantični zanos, samoironija, malicioznost, empatija.
Oči
314
 
Edo Popović

Oči

[proza] Biblioteka Online Oči su istovremeno bildungsroman, socijalni roman kroz koji se zrcale društvene mijene zadnjih desetljeća u Hrvatskoj, kao i snažno poetsko svjedočanstvo o trenutačnom stanju, ali ne duha i nacije, nego neglamuroznog i karaboliranog individualca.
Dario Grgić
Zlatna riba i istočni Ariel
315
 
Sanja Lovrenčić

Zlatna riba i istočni Ariel

[proza] Biblioteka Online Tekstovi obuhvaćeni ovom zbirkom kratkih proza prilično su raznoliki – neki problematiziraju svakodnevicu, stavljajući u fokus sitno i sporedno, neki se razvijaju u prave kratke priče; ponekad se zadržavaju u gotovo dokumentaristički prikazanoj stvarnosti, no često se, uz ironijski otklon, pretvaraju u skice fantastičnih otklona, podtekstova, alternativnih života.
Café Apollinaire
306
 
Damir Šodan

Café Apollinaire

[poezija] Biblioteka Online Rijetke su knjige koje iznenađuju lakoćom, a da su miljama daleko od brbljanja o svakodnevnim banalijama. Knjige koje još uvijek njeguju kultiviranost, koje se ne iscrpljuju u tautologijama, one gotovo da su arhaične, no utoliko su poželjnije, namijenjene pažljivijem čitatelju.
Sanjin Sorel
Pobuna obješenih
316
 
Tomica Bajsić

Pobuna obješenih

[poezija] Biblioteka Online Zbirka Pobuna obješenih upečatljiv je spoj lirskih i putopisno-proznih tendencija pjesništva Tomice Bajsića; prevladavajuće stvarnosnog registra, putopisni subjekt njegove poezije prolazi kako egzotičnim krajevima, tako i bližom i daljom osobnom, nacionalnom i globalnom poviješću, mitologijom, iskustvom.
100 komada
309
 
Vlado Bulić

100 komada

[poezija] Biblioteka Online Bulićeva zbirka stihova, uz svojedobnu zbirku Tatjane Gromače, jedna je od najboljih prvih knjiga poezije zadnjih godina u nas.
Branko Maleš

100 komada zapravo je vrlo bizarni finalni proizvod čiji osnovni sirovinski sastav odgovara smjesi poratne depresije garnirane sintetičkim stimulansom, a pakovan kao „hard boiled devedesetih“.
Gordan Nuhanović
Je li to sve
308
 
Drago Glamuzina

Je li to sve

[poezija] Biblioteka Online Stihovno bilježeći ponekad dramatične, ponekad posve uobičajene fragmente iz obiteljske svakodnevice (najčešće na relaciji: otac – sin, suprug – supruga), autor stalno miješa dnevno i oduhovljeno, što podcrtava neke nove smjerove njegova poetskog nacrta, ostajući dakako i dalje vjeran strategiji koju uglavnom prepoznajemo kao jednu od inačica lirske neoegzistencije.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.