Heretik na 10 načina
282
 
Tomislav Domović

Heretik na 10 načina

[poezija] Biblioteka Online Urbani milje kao globalni okvir ovog pjesničkog svijeta poslužiće autoru i kao poligon za razvijanje jedne, danas sasvim raritetne intencije – socijalnog angažmana. Osnovna zamka ovakvog angažmana, a to je tendencioznost, izoštrenim osjećanjem za mjeru, zaobiđena je na valjan način.
Saša Radonjić, Polja
Čitanka
279
 
Miroslav Kirin

Čitanka
izabrane pjesme

[poezija] Biblioteka Online Izvrstan način da se čitatelj upozna s novijim pismom hvaljenoga pisca i prije svega pjesnika Miroslava Kirina njegova je Čitanka – izbor tekstova koji je sastavio sam autor. Ova „autoantologija“ sažima svu osebujnost i karakterističnost njegova stila, a Kirinove pjesme svojom će vedrinom i inteligencijom zasigurno oduševiti brojne čitatelje.
Projekt Poljska
273
 
Ivan Šamija

Projekt Poljska

[poezija] Biblioteka Online Projekt Poljska zbirka je pjesama u prozi brižljivo osmišljenog i provedenog koncepta, koja na sadržajnom planu nudi rijetko viđenu koncentriranost na konstrukciju vrta/svijeta, privatne imaginarne Poljske, kao prostora svih događanja unutar i uokolo lirskoga subjekta. Šamijina Poljska fascinantan je poetski svijet koji će svojom atmosferom zatraviti čitatelja i uvući ga u svoju bogatu simboliku.
Doba bršljana
283
 
Davor Ivankovac

Doba bršljana

[poezija] Biblioteka Online Imaginarij Doba bršljana usidren je u ravnici, preciznije onoj slavonskoj i baranjskoj, onakvoj kakva se ukazuje nakon ratnog i poratnog pustošenja. Riječ je o predjelima temeljito ispranima od pitoresknog šarma kakav se još uvijek može pričiniti autsajderu: opjevanim pejzažima dominiraju bodljikave žice, ograde, napuštene ili zapuštene kuće, te dakako sveprisutni bršljan, paprat i mahovina.
Pred gradom su kosci
277
 
Goran Čolakhodžić

Pred gradom su kosci

[poezija] Biblioteka Online Čolakhodžićevu kompleksnu novu knjigu možemo čitati kao intimnu studiju vremena i prostora koja, prizivajući posljedice militantne politike i ekološke katastrofe, funkcionira kao fantazmagorično upozorenje, u čijem je tonu i sam naslov. Riječ je o zakučastoj knjizi koja ostvaruje dojam zagonetke.
Kristina Špiranec
Metakmorfoze
276
 
Alen Brlek

Metakmorfoze

[poezija] Biblioteka Online Metakmorfoze Alena Brleka zbirka su kraćih, jezgrovitih lirskih pjesama, koje unatoč tome zapanjuju svojom slojevitošću i bogatstvom tematsko-motivskih rukavaca koje otvaraju iz stranice u stranicu. Autor svojim prvijencem produbljuje puteve nove metaforičnosti u domaćem pjesničkom polju i daje jedan od impresivnijih prvijenaca unazad nekoliko godina.
Disco inferno
278
 
Romeo Mihaljević

Disco inferno

[poezija] Biblioteka Online Disco inferno zbirka je kratkih proznolirskih zapisa naglašenog intimističkog pisma, kojom je Mihaljević nastavio i motivski razvio neke od uočljivijih smjernica dotadašnjeg pjesničkog opusa. Riječ je o unikatnom poetskom tkanju prožetom tjelesnom, pejzažnom i medijskom osjetljivošću – iskustvima koja se umrežavaju i sastaju u hipersenzibilnom lirskom protagonistu.
Uzbrdo
281
 
Ana Brnardić

Uzbrdo

[poezija] Biblioteka Online Nove autoričine pjesme, na tragu smjernica zacrtanih knjigom Postanak ptica, nastavljaju razvijati očuđujuću lirsku naraciju. Pjesničke slike elegantno uviru jedne u druge, bez oštrih prijelaza, ali uz konstantnu izmjenu perspektiva koje otvaraju nove dimenzije lirskoga svijeta, često u svega nekoliko riječi. [...] Ukratko, riječ je o pjesnikinji koja svakom novom knjigom otkriva prostore o čijem postojanju nismo ni slutili.
Bolest je sve uljepšala
269
 
Marijana Radmilović

Bolest je sve uljepšala

[poezija] Biblioteka Online Bolest je sve uljepšala kultna je zbirka poezije Marijane Radmilović, koja ju je pet godina nakon jednako briljantnog prvijenca Portreti nepoznatih žena stavila u sam vrh hrvatskoga pjesništva početka 21. stoljeća. Poezija Marijane Radmilović održala je kontinuitet s poetikom iskustva jezika, ujedno i anticipiravši smjerove koji će se danas nazivati „poezijom iskustva tjelesnosti“.
Kafkin nož
280
 
Dorta Jagić

Kafkin nož

[poezija] Biblioteka Online Iako Dorta Jagić već duže vrijeme našoj književnoj sceni nudi „jedan posve osobit nadrealistički svijet“, njezina najnovija knjiga pjesama, koja nosi naslov Kafkin nož, najbolje pokazuje u kojem se smjeru razvija suvremena poezija – unatoč raznolikosti i potvrđenoj „radikalnoj neusustavljivosti“, može se primijetiti tendencija približavanja prozi, ne samo ritmom nego i narativnošću.
Kristina Špiranec, Booksa

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.