Pred gradom su kosci
279
 
Goran Čolakhodžić

Pred gradom su kosci

[poezija] Biblioteka Online Čolakhodžićevu kompleksnu novu knjigu možemo čitati kao intimnu studiju vremena i prostora koja, prizivajući posljedice militantne politike i ekološke katastrofe, funkcionira kao fantazmagorično upozorenje, u čijem je tonu i sam naslov. Riječ je o zakučastoj knjizi koja ostvaruje dojam zagonetke.
Kristina Špiranec
Metakmorfoze
278
 
Alen Brlek

Metakmorfoze

[poezija] Biblioteka Online Metakmorfoze Alena Brleka zbirka su kraćih, jezgrovitih lirskih pjesama, koje unatoč tome zapanjuju svojom slojevitošću i bogatstvom tematsko-motivskih rukavaca koje otvaraju iz stranice u stranicu. Autor svojim prvijencem produbljuje puteve nove metaforičnosti u domaćem pjesničkom polju i daje jedan od impresivnijih prvijenaca unazad nekoliko godina.
Disco inferno
280
 
Romeo Mihaljević

Disco inferno

[poezija] Biblioteka Online Disco inferno zbirka je kratkih proznolirskih zapisa naglašenog intimističkog pisma, kojom je Mihaljević nastavio i motivski razvio neke od uočljivijih smjernica dotadašnjeg pjesničkog opusa. Riječ je o unikatnom poetskom tkanju prožetom tjelesnom, pejzažnom i medijskom osjetljivošću – iskustvima koja se umrežavaju i sastaju u hipersenzibilnom lirskom protagonistu.
Druga strana zrcala
294
 
Andriana Škunca

Druga strana zrcala

[poezija] Biblioteka Online Uz sintaktičku i semantičku elastičnost karakterističnu za pjesmu u prozi, bitan je i čisti lirski supstrat nezavisan od bilo kakvih ritmičkih ili grafičkih dosjetki. Stoga svakako zaslužuje pažnju, ali je i neposredno izazivlje, te će svatko tko započne čitati Drugu stranu zrcala vrlo brzo biti privučen i uvučen.
Tonko Maroević
Uzbrdo
287
 
Ana Brnardić

Uzbrdo

[poezija] Biblioteka Online Nove autoričine pjesme, na tragu smjernica zacrtanih knjigom Postanak ptica, nastavljaju razvijati očuđujuću lirsku naraciju. Pjesničke slike elegantno uviru jedne u druge, bez oštrih prijelaza, ali uz konstantnu izmjenu perspektiva koje otvaraju nove dimenzije lirskoga svijeta, često u svega nekoliko riječi. [...] Ukratko, riječ je o pjesnikinji koja svakom novom knjigom otkriva prostore o čijem postojanju nismo ni slutili.
Bolest je sve uljepšala
270
 
Marijana Radmilović

Bolest je sve uljepšala

[poezija] Biblioteka Online Bolest je sve uljepšala kultna je zbirka poezije Marijane Radmilović, koja ju je pet godina nakon jednako briljantnog prvijenca Portreti nepoznatih žena stavila u sam vrh hrvatskoga pjesništva početka 21. stoljeća. Poezija Marijane Radmilović održala je kontinuitet s poetikom iskustva jezika, ujedno i anticipiravši smjerove koji će se danas nazivati „poezijom iskustva tjelesnosti“.
Kafkin nož
282
 
Dorta Jagić

Kafkin nož

[poezija] Biblioteka Online Iako Dorta Jagić već duže vrijeme našoj književnoj sceni nudi „jedan posve osobit nadrealistički svijet“, njezina najnovija knjiga pjesama, koja nosi naslov Kafkin nož, najbolje pokazuje u kojem se smjeru razvija suvremena poezija – unatoč raznolikosti i potvrđenoj „radikalnoj neusustavljivosti“, može se primijetiti tendencija približavanja prozi, ne samo ritmom nego i narativnošću.
Kristina Špiranec, Booksa
Svanuće
268
 
Darija Žilić

Svanuće

[poezija] Biblioteka Online Čitajući Dariju Žilić, bez obzira piše li o odlasku na „plac“, padu s bicikla, šest junećih šnicli ili završetku rata, doživljava se ono što poezija u svojoj srži jest – suptilna osjećajnost, oko za sitnice i priče skrivene u njima, hrabrost u emotivnosti i iznošenju intime, pjesnički nerv za druge i društvenu zbilju, nepretenciozna intelektualna podloga, fina refleksija, stilizirana tuga i nenaporna sjeta.
X
292
 
Želimir Periš

X

[poezija] Biblioteka Mali rakun Periševa poezija bitničkih je korijena i tendencija i kao takva pozicionirala se u domaćoj neorealističkoj tradiciji pjesničkog angažmana, poetike dosjetke, erotizma i provokacije. Ipak, i pored dominantne stvarnosne ne manjka ni začudnih lirskih elemenata i jezgrovitih iskaza svojstvenih jezičnim poetikama, a koje ćemo na autorovu preporuku izvikivati, šaptati ili mrmljati – već kako i tekst i okolnosti zahtijevaju.
Vodostaj vrtoglavice
290
 
Ivana Žužul

Vodostaj vrtoglavice

[poezija] Biblioteka Mali rakun Kako i naslov sugerira, to je poezija motivskog bogatstva na trenutak zaustavljenog u vlastitoj vrtnji, izmjeni perspektiva, dijaloga i poslanica upućenih inicijalno naznačenim adresatima, ali prije svega čitatelju kojega od prvoga retka uvlači u vlastiti svijet riječima: Tebi šapćem

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.