Plast igala
248
 
Dinko Telećan

Plast igala

[poezija] Biblioteka Online Telećanova poezija razlikuje se od poezije mlađe pjesničke scene u Hrvatskoj, jer riječ je o pjesniku koji povezuje tradiciju i suvremeno. [...] Tradicija postaje izvor spoznaje, njeno poznavanje omogućuje igru jezikom, formom, a uostalom, kako i sam autor ističe, upravo igra jezikom, istraživanje njegovih mogućnosti i traganje za jednom jedinom riječi, je ono što čini bit pjesnikovanja.
Darija Žilić, Kolo
Trobojno bijelo
255
 
Stipe Odak

Trobojno bijelo

[poezija] Biblioteka Online Trobojno bijelo Stipe Odaka nagrađena je prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013., koja nas već od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.
Meteorologija tijela
246
 
Nada Topić

Meteorologija tijela

[poezija] Biblioteka Online Bogata slikovitost i znanstveni leksik karakteristike su odlične poetske zbirke Meteorologija tijela Nade Topić. Lirika je to tjelesnosti i odmaka od tjelesnosti, pri čemu se tijelo percipira kao fluktuirajući entitet, lirsko biće koje spoznajemo tek u Drugome, istovremeno prepoznajući sebe kroz njega. Unatoč jezgrovitosti i preciznosti izraza, zbirka ostavlja dojam totalnosti zahvata i zaokruženosti "lirske radnje".
Početne koordinate
245
 
Monika Herceg

Početne koordinate

[poezija] Biblioteka Online Prvijenac-rekorder Monike Herceg, koji je dobio četiri prestižne hrvatske pjesničke nagrade i ispunio retke mnogih kulturnih i kritičkih rubrika, čitatelje i brojne pohvale osvojio je kombinacijom obiteljske i intimističke tematike, motiva prirode i prirodnih ciklusa te gustim slikama koje, unatoč često bujnoj metaforici, jasno teku stvarajući svojevrsni lirski narativ o srodstvu, ratu i odrastanju.
Postelja od orahove sjene
252
 
Marinko Plazibat

Postelja od orahove sjene

[poezija] Biblioteka Mali rakun Unatoč pretjeranoj „mekoći“ Plazibatova lirskog govora, spomenutoj šifriranosti te manjim stilskim nedosljednostima [...] smatram kako je riječ o knjizi koja, uz infantilne Tadijanovićeve „poetske dukate“ i banalne komercijalne inačice obnovljenih bećaraca, pokušava otkriti i treću dimenziju Slavonije, tj. onu koju ona upravo živi.
Krešimir Bagić, Jutarnji list
Etika kruha i konja
254
 
Marija Dejanović

Etika kruha i konja

[poezija] Biblioteka Mali rakun Pjesnički prvijenac Marije Dejanović, nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2018. godine, zbirka je pažljivo osmišljenog i provedenog koncepta, koja na sadržajnoj razini nudi rijetko viđenu izmjenu perspektiva između ljudskog i životinjskog iskustva, razotkrivajući nam oba kao fatalno bliska i nepremostivo udaljena. Ujedno je to zbirka jakog, ali suptilno provedenog, društveno-političkog angažmana.
Plovna mjesta
251
 
Sanja Baković

Plovna mjesta

[poezija] Biblioteka Mali rakun Plovna mjesta prvijenac su Sanje Baković, Bračanke sa zagrebačkom adresom koja otok, more i Mediteran povezuje i stapa s vlastitim čitateljskim ljubavima i gotovo dnevničkim zapisima o sebi i bliskim ljudima. Kao što je to čest slučaj s prvim knjigama, čitajući ovu zbirku osjećamo da autoricu upoznajemo osobno, a prostore i riječi koje prostire pred nama osjećamo kao prisne i svoje.
Zapisano metkom
243
 
Zoran Žmirić

Zapisano metkom

[poezija] Biblioteka elektroRI Zapisano metkom predstavlja poetski derivat Blockbustera, općeg mjesta domaće (anti)ratne proze, svojevrsni sukus, onaj najjači alkemijski sublimat najboljeg, meritum stvari, svega onoga što rat jest, a što se ne vidi, ne osjeća ni ne doživljava.
Milan Zagorac
Noćni ekspres
244
 
Milan Zagorac

Noćni ekspres

[proza] Biblioteka elektroRI Glavni likovi zbirke pripovijedaka Noćni ekspres često se nastoje sakriti ili pobjeći od onoga nečega što ne mogu imenovati, no ipak jako dobro znaju da će se kad-tad morati riješiti tog nelagodnog tereta, a to, imenovano kao ono vani je strah s kojim se mora suočiti pod svaku cijenu. Noćni ekspres je stoga misterij koji pleše na tankom rubu između psihološkog trilera i drame.
Kuga i njezine kćeri
256
 
Kristina Posilović

Kuga i njezine kćeri

[poezija] Biblioteka elektroRI Poezija Kristine Posilović svojevrsna je neoegzistencijalistička lirska dijagnoza vremena u kojemu živimo i dokument duhovnoga rasapa, još jedan vrlo uspio projekt stihovnog prožimanja intime i zatečenog socijalnog stanja, nepretenciozna i čitljiva kombinacija privatne ispovijedi i pjesničkog angažmana.
Davor Ivankovac, Zarez

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.