Bolest je sve uljepšala
269
 
Marijana Radmilović

Bolest je sve uljepšala

[poezija] Biblioteka Online Bolest je sve uljepšala kultna je zbirka poezije Marijane Radmilović, koja ju je pet godina nakon jednako briljantnog prvijenca Portreti nepoznatih žena stavila u sam vrh hrvatskoga pjesništva početka 21. stoljeća. Poezija Marijane Radmilović održala je kontinuitet s poetikom iskustva jezika, ujedno i anticipiravši smjerove koji će se danas nazivati „poezijom iskustva tjelesnosti“.
Kafkin nož
281
 
Dorta Jagić

Kafkin nož

[poezija] Biblioteka Online Iako Dorta Jagić već duže vrijeme našoj književnoj sceni nudi „jedan posve osobit nadrealistički svijet“, njezina najnovija knjiga pjesama, koja nosi naslov Kafkin nož, najbolje pokazuje u kojem se smjeru razvija suvremena poezija – unatoč raznolikosti i potvrđenoj „radikalnoj neusustavljivosti“, može se primijetiti tendencija približavanja prozi, ne samo ritmom nego i narativnošću.
Kristina Špiranec, Booksa
Svanuće
268
 
Darija Žilić

Svanuće

[poezija] Biblioteka Online Čitajući Dariju Žilić, bez obzira piše li o odlasku na „plac“, padu s bicikla, šest junećih šnicli ili završetku rata, doživljava se ono što poezija u svojoj srži jest – suptilna osjećajnost, oko za sitnice i priče skrivene u njima, hrabrost u emotivnosti i iznošenju intime, pjesnički nerv za druge i društvenu zbilju, nepretenciozna intelektualna podloga, fina refleksija, stilizirana tuga i nenaporna sjeta.
Psiho, ptice
274
 
Tihomir Dunđerović

Psiho, ptice

[poezija] Biblioteka Mali rakun Dunđerović u svom izvrsnom prvijencu, naslovljenom Psiho, ptice, otvara cijeli niz tada, a i danas, aktualnih tematika i pjesničkih preokupacija, od zavičajnog i pejzažnog kolorita, ratne i poratne stvarnosti i socijalnog konteksta, pa do intimističkih zapisa, s bogatim intertekstnim popkulturnim, medijskim i neotradicijskim nanosima.
Sve jedno
275
 
Zvjezdana Jembrih

Sve jedno

[poezija] Biblioteka Mali rakun U pjesmama Zvjezdane Jembrih osjeća se snažna autorska kontrola izrečenoga, redukcija poetskoga govora na pročišćena iskustva i minimalistički izraz. Zanimljivo je da autorica pokazuje kako je s tek nekoliko slika iz stvarnosti i njihovim misaonim pounutrenjem moguće postići znatno dublje disanje poetske strukture nego što to čine mnogi današnji pjesnici koji su zapravo nadvladani stvarnošću koju opisuju.
Sjene sjemenki
270
 
Neva Lukić

Sjene sjemenki

[poezija] Biblioteka Mali rakun Zbirka Sjene sjemenki Neve Lukić konceptualno je promišljena i dorađena knjiga koja privlači svojom stilskom redukcijom, jezičnom građom, bjelinama i pauzama, bogatom metaforikom, impresivnim, fantazmagoričnim slikama, upravo izrazitim osjećajem za vizualno, ali na tematskom planu i jezično, pa čak bi se moglo reći i pred-jezično i post-jezično.
Slavlje na pučini
272
 
Ljuba Lozančić

Slavlje na pučini

[poezija] Biblioteka Mali rakun Još jedna rana dobitnica nagrade Na vrh jezika je Ljuba Lozančić , čija je nagrađena zbirka pjesama Slavlje na pučini dobar primjer stila hrvatske poezije s početka tisućljeća, a osobitost stječe miješanjem ispovjednih i gotovo nadrealističkih kvaliteta, dok djeluje kao intiman govor, diskretno povjeravanje umotano u jezičnu i slikovnu igru: ranjivo i začuđujuće, rezignirano i ironično.
Ne poklanjaj srce divljim stvorovima
271
 
Kristina Kegljen

Ne poklanjaj srce divljim stvorovima

[poezija] Biblioteka Mali rakun Euforičan ton ove poezije svoju energiju podjednako crpi iz propasti kao i iz nade, iz nekog neobičnog i velikog vitalizma, ova poezija usisava i gužva svijet oko sebe, kao i ljubav koju nudi i traži. Sve su to razlozi zbog kojih se ova knjiga eksa, jer nudi nešto poput seksa, strast i postkoitalnu tugu i rezignaciju.
Kruno Lokotar

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.