Teleidoskop
357
 
Andrijana Kos Lajtman

Teleidoskop

[poezija] Biblioteka Online Teleidoskop zapažena je i hvaljena zbirka poezije, koja, iskusniji čitatelj će već iz naslova naslutiti – nije samo to, naime, zbirka poezije. Riječ je o palimpsestu koji neprekidno propituje labilne granice proze i stiha, citata i izvornog teksta, otvorene i zatvorene forme. Govorila o smrti, ljubavi, žudnji, (književnoj) povijesti, autorici je uvijek u središtu zanimanja tekst (pisanje, čitanje) – njemu se vraća, kao što mu se i čitatelj vraća.
Pjevaj, Molly
362
 
Zrinka Posavec

Pjevaj, Molly

[poezija] Biblioteka Online Pjevaj, Molly predstavlja Zrinku Posavec kao posve formiranu pjesnikinju izrazito atmosferične slikovnosti te ekonomično rabljenih i jasnih metafora, zainteresiranu za narativiziranje, ali nimalo ovisnu o tome, sklonu izmjenama glasova, rodova, perspektiva, uronjenu u svijet prirode i predanu putopisnosti te nesuzdržanu u emotivnom i erotskom (samo)otkrivanju.
Damir Radić, Novosti
Biciklisti
358
 
Boris Vrga

Biciklisti

[poezija] Biblioteka Mali rakun Zbirka Biciklisti Borisa Vrge primjer je uspješne konceptualizacije, građenja zbirke oko jednog motiva, koji unatoč tome ne „pojede“ tekst u cjelini; naprotiv, provodni motiv aktivira sve razine pjesničkog iskaza, suočivši nas u konačnici s dojmljivom poezijom kakvu uvijek tražimo, ali je rijetko pronalazimo. Ovim e-izdanjem postaje napokon i šire vidljiva ova začuđujuća, mjestimice i zapanjujuće dobra zbirka suvremene hrvatske poezije.
Dixieland
355
 
Davorin Žitnik

Dixieland

[poezija] Biblioteka Mali rakun Zbirka Dixieland Davorina Žitnika jedna je od onih koja će nas, u raspričanom suvremenom pjesništvu, podsjetiti na sasvim legitimnu i pomalo zaboravljenu mogućnost redukcije, minijature, sažetosti iskaza, apartnih (severovskih) suzvučja, rima i metafora. Kao majstor kratkih pjesničkih formi, Žitnik ispisuje zbirku-poemu koja u malo teksta nudi mnogo slojeva, naoko sugerirajući dinamičnost, a zapravo prizivajući polaganost i udubljivanje.
Apatridi i ostale čudne ličnosti
369
 
Lidija Deduš

Apatridi i ostale čudne ličnosti

[poezija] Biblioteka Mali rakun Prva zbirka Lidije Deduš uspjela je prikazati obilježja izgrađenog pjesničkog glasa koji je u svim pjesmama dosljedan izravnošću, jednostavnošću jezika, ironijom kao osnovnim sredstvom i specifičnim postupcima da uperi pozornost u neizrečeno.
Korana Serdarević, Moderna vremena
Mulholland
356
 
Blaženka Brlošić

Mulholland

[poezija] Biblioteka Mali rakun Zbirka Blaženke Brlošić Mulholland, dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike, izdvaja se konceptualnom zrelošću, formalnom dorađenošću i promišljanjem suvremenih kulturalnih formi. U dijalogu i dosluhu sa specifičnom Lynchevom redateljskom poetikom nastali su tekstovi, mješavina pamćenja i čitanja, gledanja i pisanja, koji čitatelja istodobno uvlače u prizore filma i upliću u svakodnevicu poetskog subjekta.
Tvoja mama ima dečka
368
 
Romana Brolih

Tvoja mama ima dečka

[poezija] Biblioteka Mali rakun Poezija Romane Brolih u načelu je primjerak stvarnosne poetike, no upečatljivo nadograđen epistolarnom formom s izraženim tragom slamnigovskog jezičnog i poetskog ludizma, kojemu nisu strani citati, ni začudne rime. Poezija ogoljena od „velikih riječi“, tropa i figura, i baš zato, mada izrasta iz područja intime, postaje poezijom opće prepoznatljivosti.
Urbane od A do Ž
367
 
Maja Urban

Urbane od A do Ž

[poezija] Biblioteka Mali rakun Za zbirku Urbane od A do Ž Maja Urban osvojila je dvije značajne pjesničke nagrade; Zdravko Pucak u Karlovcu te Duhovno Hrašće u Drenovcima. Zapisi u abecedariju doimaju se kao etape intimnog putovanja, originalnog i zanimljivog poput dobro napisanoga pikarskog dnevnika u kojemu lirski subjekt progovara izravnim i ponekad namjerno sirovim jezikom.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.