18.04.2020. Slobodna Dalmacija

Zbirke Gordane Benić, Monike Herceg, Sanje Baković, Nade Topić i drugih pjesnikinja na slobodnom čitanju u okviru ‘Besplatnih elektroničkih knjiga‘

E-knjiga dobiva sve više poklonika i kod nas, a ako je čitanje uz to i besplatno – tim više.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u svojoj web biblioteci još šest novih naslova pa će ljubitelji poezije moći pročitati nove zbirke suvremenih hrvatskih pjesnikinja.

Time se broj knjiga poezije sada popeo na 19, i to onih čiji su autori dobitnici “Goranova vijenca”, a na popisu je i 23 naslova autora koji su zaslužili Gorana za mlade pjesnike.

U projektu “Besplatne elektroničke knjige” sada se mogu pročitati pjesničke zbirke Sanje Baković, Gordane Benić, Marije Dejanović, Monike Herceg, Sonje Manojlović i Nade Topić, a s novim naslovima čitateljima su ukupno dostupne 222 elektroničke knjige. Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige: HTML, ePub, PDF i MOBI, uz mogućnost online čitanja i preuzimanja na vlastite uređaje.

GORANOVI VIJENCI I VJENČIĆI

“Plovna mjesta” Sanje Baković prvijenac je autorice projekta za popularizaciju poezije – “Odvalimo se poezijom”, koja otok, more i Mediteran povezuje i stapa s vlastitim čitateljskim ljubavima i gotovo dnevničkim zapisima o sebi i bliskim ljudima.

“Nebeski ekvator” Gordane Benić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice “Goranova vijenca”, već je okrunjen Nagradom HAZU za književnost 2018. godine. “Etika konja i kruha” Marije Dejanović, nagrađenu “Goranom za mlade pjesnike”, na sadržajnoj razini nudi rijetko viđenu izmjenu perspektiva između ljudskog i životinjskog iskustva.

“Početne koordinate” Monike Herceg, za koju je autorica nagrađena “Goranom za mlade pjesnike” te s još tri druge ugledne nacionalne pjesničke nagrade, ispunio je retke mnogih kulturnih i kritičkih rubrika, a čitatelje i brojne pohvale osvojio je kombinacijom obiteljske i intimističke tematike, motiva prirode i prirodnih ciklusa.

Sonja Manojlović već je u dvanaestoj godini objavila svoje prve pjesme, a s nepunih osamnaest prvu zbirku poezije. Iskustvom, zrelošću i domišljenošću pjesničkog izraza tom je knjigom iznenadila i kritiku i publiku, a svaka slijedeća zbirka govorila je da bljesak nije bio slučajan, što potvrđuje i “Čovječica”. “Meteorologija tijela” Nade Topić, koja je bila u užem izboru za književne nagrade “Risto Ratković” i “Tin Ujević” obilježena je bogatom slikovitošću i znanstvenim leksikom.

 

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/zbirke-gordane-benic-monike-herceg-sanje-bakovic-nade-topic-i-drugih-pjesnikinja-na-slobodnom-citanju-u-okviru-besplatnih-elektronickih-knjiga-1016732