05.06.2018. MojZagreb

Zbirke nagrađivanih hrvatskih pjesnika besplatno dostupne na internetu

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri zbirke nagrađivanih hrvatskih pjesnika: „Freud na Facebooku“ Davora Ivankovca, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2012. godine i Kvirinom za mlade pjesnike 2013. godine, „Crna pokrajina“ Marka Pogačara, višestruko nagrađivanog i prevođenog pjesnika, te „Tihi alati“ Milka Valenta, koji je za doprinos poeziji nagrađen Maslinovim vijencem 2009. na 19. pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Davor Ivankovac rođen je 1984. u Vinkovcima. Diplomirao hrvatski jezik i književnost i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Za književnu kritiku nagrađen Poveljom uspješnosti Julija Benešića 2014. godine. Dobitnik nagrade Lapis Histriae 2017. za kratku priču „Ponedjeljak“. Poezija mu je prevedena na nekoliko jezika i zastupljena u nekoliko domaćih i inozemnih panorama i antologija. Živi u Nuštru, radi u Vukovaru.

Objavio dvije zbirke poezije „Rezanje magle“ (2012; nagrada Josip i Ivan Kozarac za 2011. godinu) i „Freud na Facebooku“ (2013; nagrada Goran za mlade pjesnike za 2012. godinu i nagrada Kvirin za mlade pjesnike za 2013. godinu).

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Bio je urednik u Zarezu, član je redakcije Quoruma, suuređuje portal Proletter. Bio je stipendist fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Literarische Colloquium Berlin, Milo Dor, Brandenburger Tor, Internationales Haus der Autoren Graz, Récollets-Paris itd. Knjige i tekstovi prevođeni su mu na tridesetak jezika. Priredio zbornik Hrvatska mlada lirika 2014.

Objavio je „Pijavice nad Santa Cruzom“ (pjesme, 2006, 2009; nagrada Na vrh jezika); „Poslanice običnim ljudima“ (pjesme, 2007, 2014); „Predmeti“ (pjesme, 2009, 2015); „Jer mi smo mnogi“ (publicistika, 2011); „Atlas glasova“ (eseji, 2011; nagrada Zvane Črnja); „Crna pokrajina“ (pjesme, 2012, 2018); „Bog neće pomoći“ (priče, 2012, 2014; nagrada Edo Budiša); „Jugoton gori!“ (eseji, 2013, 2014); „Slijepa karta“ (putopisna proza, 2016), „Zemlja Zemlja“ (poezija, 2017).

Milko Valent rođen je 1948. u Zagrebu. Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Dosad je objavio 32 knjige. Zastupljen je u 29 antologija i 49 domaćih te inozemnih izbora, zbornika pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Dvije drame iz dramske trilogije „Zero“ („Gola Europa“ i „Ground Zero Aleksandra“) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za svoj dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. na 19. pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva. Za roman „Umjetne suze“, kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S tim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.) Za roman „Umjetne suze“ dobio je 2016. Književnu nagradu Stipan Bilić-Prcić, koju dodjeljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Besplatne elektroničke knjige za gotovo 400 tisuća hrvatskih e-čitatelja

Prema podacima objavljenim u ovogodišnjem „Istraživanju tržišta knjiga u RH“ koje je provela agencija za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 30 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga (DRM – Digital Rights Management) onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima. Da interes za tu vrstu čitanja postoji opet potvrđuje navedeno istraživanje: 11 posto građana RH starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, dakle njih gotovo 400 tisuća. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade.

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/muski-pjesnicki-blok1