Brnardić, Ana
Fotografija: Attila Sági
<     >

Ana Brnardić

Rođena 1980. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti, a na Muzičkoj akademiji studij violine.

Pjesme su joj prevedene na petnaestak jezika. Dobitnica je Goranove nagrade (1998) i Nagrade Slavić (1999) za svoj pjesnički prvijenac te Kvirinove nagrade za mlade pjesnike (2005) za zbirku Valcer zmija.

Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis (www.versopolis.com), u okviru koje su joj, povodom sudjelovanja na međunarodnim pjesničkim festivalima, objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Švedskoj, Sloveniji, Francuskoj i Makedoniji.

Uvrštena je u pjesničke antologije Ritualul omului fericit. 18 poeti croati tineri Branislava Oblučara (TracusArte, Bukurešt, 2017, prev. Adrian Oproiu i Goran Čolakhodžić), Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas autora Jana Wagnera i Federica Italiana (Carl Hanser Verlag GmbH & Co, 2019; prev. Alida Bremer), Svjetlaci Tonka Maroevića (HDP, Zagreb, 2019), Útecha chaosu Miroslava Mićanovića (Občianske združenie Vlna / łVydavate Drewo a srd, Bratislava, 2022; prijevod Karol Chmel) i dr.

Prevodi s rumunjskog jezika te je dosad (samostalno ili tandemski s A. Oproiuom) prevela nekoliko romana i izbore iz suvremene rumunjske poezije.

Izbor pjesama objavljen je u Rumunjskoj pod naslovom Hotel cu muzicieni (prev. Dumitru M. Ion, Bukurešt, 2009). Zbirka Postanak ptica prevedena je na švedski i objavljena pod naslovom Fåglarnas tillblivelse (prev. Đorđe Žarković, Rámus förlag, Malmö, 2016), a izbor iz zadnje dvije zbirke izašao je u Francuskoj u knjizi Devant toi le jour (prev. Vanda Mikšić i Brankica Radić, L’Ollave, 2021). U posebnom izdanju collection fibre.s (izdavač la tête à l’enverse) u srpnju 2022. objavljena je pjesma L’épaule (Rame, pr. na fr. V. Mikšić, iz zbirke Vuk i breza), popraćena likovnom opremom slikarice Marie-Claire Avesque.

Objavila je knjige pjesama: Pisaljka nekog mudraca (1998), Valcer zmija (2005), Postanak ptica (2009), Uzbrdo (2015) i Vuk i breza (2019).