Grgić, Velimir
<     >

Velimir Grgić

Rođen 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za Playboy, Globus, Nacional, Klik, Homo Volans, Arkzin, 21 stoljeće, američki magazin The Source i mnoge druge, a više od desetljeća je radio kao novinar portala Tportal.hr, pišući tekstove o filmu, glazbi, televiziji, lifestyleu, kulturi i društvenim fenomenima. Uredio je i brojne emisije, TV priloge i reportaže te nastupao pred kamerom pionirske T-Comove Internet televizije, pokrenute početkom 2000., a kasnije transformirane u MAXtv. Također radio na televiziji kao urednik, scenarist i producent brojnih emisija.

Dvije godine radio je u Jadran Filmu na produkciji i razvoju filmskih projekata, a surađuje s brojnim filmskim festivalima, kao izbornik i član žirija u zemlji i inozemstvu; bio je umjetnički direktor Subversive Film Festivala i promotor talijanskog Far East Film Festivala za područje bivše Jugoslavije te savjetnik festivala Fantastic Zagreb i bliski suradnik slovenskog Grossmann Film & Vine Festivala.

Pisao je scenarije za filmske i TV projekte u zemlji i inozemstvu – roman Kriza, koncipiran kao igrani film, osvojio je nagradu SFERA za najbolji hrvatski roman 2010. godine, a s Markom Mihalincom napisao je scenarij za dugometražni film Zaokruži me!, a kratki film Posljednji bunar, koji je režirao Filip Filković – Philatz, osvojio je više od dvadeset i pet nagrada u svijetu.

Od 2017. suvlasnik je produkcijske kompanije Pulsar Produkcija, s kojom snima i razvija niz igranih i dokumentarnih projekata te se specijalizira i za snimanje korporativnog videa, glazbenih spotova, animacije, reklama itd. Kao scenarist i producent Pulsar Produkcije, napisao je i producirao dokumentarne filmove Oklop na četiri rijeke (u koprodukciji s Ministarstvom obrane i HRT-om) i Riječki orao, sniman u Italiji i Hrvatskoj (Grad Rijeka i HAVC), kao i kratki igrani film Osma zapovijed (HRT i HAVC).

Objavio knjige: Eminem: Američki ninja (biografija, 2003); Ritam & Rima priče o urbanoj glazbi (priče i eseji, 2004); Žuti titl drugačija filmska enciklopedija (eseji, 2004); Jegulje, grah, bukkake – vodič kroz japanske seks-fetiše (eseji, 2005); Povratak Žutog titla ukoričeni filmski zabavnik (eseji, 2005); Katane, lignja, bradavice vodič kroz japanski film (eseji, 2006); GONZO pisanje, droga & rock’n’roll (biografija, 2007); Harakiri, jaje, amputacije Seks i smrt u japanskoj kulturi (eseji, 2009); Kriza: hrvatski horor (roman, 2010); Hrvatski gen – Snovi o bijegu s brdovitog Balkana (eseji, 2011); Banzai Manzai!!! – Vodič kroz japansku komediju (eseji, 2013); Bog vas mrzi (roman, 2015); K-FILM Vodič kroz korejsku kinematografiju u pet epizoda (eseji, 2015); Najveća K-Pop enciklopedija na svijetu (leksikon, 2020); TIKTOK BOOK (publicistika, 2020); Teorije zavjere 21. stoljeća (publicistika, 2021); Industrija sreće (publicistika, 2022).

Knjige

Bog vas mrzi