Klarić, Maja
<     >

Maja Klarić

Rođena u Šibeniku 1985. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu Suvremeni hrvatski putopis. Piše poeziju i prozu, a radi kao urednica i književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira razna događanja kao što su međunarodni pjesnički susreti Šumski pjesnici u Butorima pored Grožnjana i Martinska, Martinik u Šibeniku.

Objavljivala je u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.) i natječaju Reciklažom do umjetnosti na otoku Krku (2019.). Dobitnica je UNESCO-ove stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. i 2019. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi.  Sredinom 2020. godine pokrenula je projekt Bookmobil, putujuća knjižara te počela putovati Hrvatskom u renoviranom kombiju, promovirajući književnost i ljubav prema čitanju.

Objavila: Život u ruksaku (poezija, 2012); Quinta Pitanga (poezija, 2013); Nedovršeno stvaranje (poezija, 2015); Vrijeme badema (putopis, 2016); Približavanje zore : put 88 hramova (putopis, 2019); Četiri elementa (poezija, 2020).