Kos Lajtman, Andrijana
Fotografija: Andrijana Vidić

Andrijana Kos Lajtman

Rođena 1978. u Čakovcu. Izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te dvije znanstvene knjige. Zbirka poezije Lunule nagrađena joj je „Dobrišom Cesarićem“, zbirka Teleidoskop dospjela je u finale nagrade „Ivan Goran Kovačić“, Stepenice za Stojanku K. u finale nagrade „Fran Galović“, a Zarazna zona u finale nagrade „Tin Ujević“.

Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Članica je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK).

Pjesme su joj prevođene na makedonski, slovenski i mađarski jezik.

Objavila: znanstvene knjige Autobiografski diskurs djetinjstva (2011) i Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze (2016); Jutarnji laureat (poezija, 2008), Lunule (poezija, 2012), Teleidoskop (poezija, 2018), Stepenice za Stojanku K. (poezija, 2019), Zarazna zona (poezija, 2021, zajedno s Damirom Radićem) te Plava i smeđa knjiga (poezija, 2021).

Knjige

Lunule

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.