Kos Lajtman, Andrijana
Fotografija: Andrijana Vidić
<     >

Andrijana Kos Lajtman

Rođena 1978. u Čakovcu. Redovita je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te tri znanstvene knjige. Zbirka poezije Lunule nagrađena joj je nagradom „Dobriša Cesarić“, zbirka Teleidoskop uvrštena je u finale nagrade „Ivan Goran Kovačić“, Stepenice za Stojanku K. u finale nagrade „Fran Galović“, a Zarazna zona i Plava i smeđa knjiga u finale nagrade „Tin Ujević“.

Bavi se književnom, a povremeno i filmskom kritikom. Članica je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK).

Pjesme su joj prevođene na makedonski, slovenski i mađarski jezik.

Objavila: Jutarnji laureat (poezija, 2008), Autobiografski diskurs djetinjstva (znanstvena monografija, 2011), Lunule (poezija, 2012), Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze (znanstvena monografija, 2016), Teleidoskop (poezija, 2018), Stepenice za Stojanku K. (poezija, 2019), Zarazna zona (poezija, 2021; u suautorstvu s Damirom Radićem), Plava i smeđa knjiga (poezija, 2021), Poetski napon smrti (znanstvena monografija, 2022), Dani kositra i jeke (poezija, 2023).