Lukić, Neva

Neva Lukić

Rođena 1982. u Zagrebu. Magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Djeluje kao književnica, likovna kritičarka, kustosica i voditeljica književno-izvedbenih radionica (s Josipom Bubaš). Surađuje s drugim umjetnicima – koautorica je kratkog eksperimentalnog filma The Motel in the Well (2016, sa Sarom Rajaei) te dramskog teksta P(j)eščanik (2021, s Viktorom Radonjićem).

Pjesme i priče objavljene su joj u raznim časopisima i zbornicima te na radioteleviziji, a prevedene su na makedonski, bugarski, slovenski i engleski jezik. Knjiga More i zaustavljene priče objavljena je u Beogradu 2018. godine, a iste godine u Leidenu pod naslovom Endless Endings. Sudjelovala je i na različitim čitanjima i festivalima poezije, proze ili filma.

Članica je HDP-a, AICA-e te HZSU-a.

Objavila: Ljudi bez parka (priče, 2009), Haljina Obscura (poezija, 2011; nagrada za mlade pjesnike Zdravko Pucak), Sjene sjemenki (poezija, 2015), More i zaustavljene priče (priče, 2016), Travka preko oblaka (slikovnica, ilustracije Ivan Tudek, 2018), Ježenja (poezija, 2020), Jež i Ruža (radio drama, 2021).

nevalukic.org

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.