Posavec, Zrinka
<     >

Zrinka Posavec

Ro─Ĺena 1981. u ─Éakovu. Na Umjetni─Źkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu te studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko na Muzi─Źkoj akademiji u Zagrebu. Nakon zavr┼íetka Muzi─Źke akademije glas je usavr┼íavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije.

Solisti─Źku karijeru, koju je zapo─Źela je 2014. godine, gradi na spoju klasi─Źne i tradicijske glazbe te autorskog glazbenog izri─Źaja u kojem isprepli─çe klasi─Źan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta. Bavi se, izme─Ĺu ostalog, i etnomuzikologijom, zapisuju─çi i obnavljaju─çi tradicijsku gra─Ĺu cijele Hrvatske. Sura─Ĺuje s nizom kulturno-umjetni─Źkih dru┼ítava u Hrvatskoj i inozemstvu kao i sa ┼íkolama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom. Osnovala je i ┼żenski vokalni ansambl Zwizde. Urednica je i producentica glazbenog albuma Op, lonci lon─Źi─çi (Croatia Records, 2015). Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji folklorne i etno glazbe.

Svoj prvi samostalni album Pantomima ÔÇô Sevdah & Panonika (MAST produkcija) objavila je 2016. Nominirana je za diskografsku nagradu Porin 2017. Drugi samostalni album Gradovi i sela (MAST produkcija), na kojemu su snimljene uz njezine autorske i tradicijske pjesme, objavila je 2018. U listopadu 2021. objavila je tre─çi po redu u potpunosti autorski album pod nazivom Pjesme o ljubavi i tijelu (Croatia Records) koji je 2023. bio nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji World Music album.

U rujnu 2020. praizveden je njezin koncert sakralne glazbe za glas i orgulje Zdravo, zvizdo morska pisan na tekstove iz kantuala Filipa Vlahovića Kapušvarca iz 1736. u suradnji s orguljašicom Katarinom Javorom.

Tako─Ĺer, 2020. pi┼íe glazbu za operu ─ćelava pjeva─Źica prema motivima ─ćelave pjeva─Źice E. Ionesca izvedenoj u produkciji Dramske akademije u Zagrebu.

Djeluje kao akademska glazbenica, pjeva─Źica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Radi kao nastavnica pjevanja u Umjetni─Źkoj ┼íkoli Franje Lu─Źi─ça u Velikoj Gorici. ┼Żivi u Zagrebu.

Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Dobitnica je Nagrade Dragutin Tadijanovi─ç Zaklade HAZU 2023. za zbirku Maria Callas se baca u more, a istoimena zbirka bila je u finalu Nagrade Janko Poli─ç Kamov za 2023. godinu.

Objavila: Soba za bu─Ĺenje (poezija, 2015), Pjevaj, Molly (poezija, 2020) i Maria Callas se baca u more (poezija, 2022).

Knjige

Pjevaj, Molly