Posavec, Zrinka
<     >

Zrinka Posavec

Rođena 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu te studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije.

Solističku karijeru, koju je započela je 2014. godine, gradi na spoju klasične i tradicijske glazbe te autorskog glazbenog izričaja u kojem isprepliće klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta. Bavi se, između ostalog, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađuje s nizom kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu kao i sa školama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom. Osnovala je i ženski vokalni ansambl Zwizde. Urednica je i producentica glazbenog albuma Op, lonci lončići (Croatia Records, 2015). Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji folklorne i etno glazbe.

Svoj prvi samostalni album Pantomima – Sevdah & Panonika (MAST produkcija) objavila je 2016. Nominirana je za diskografsku nagradu Porin 2017. Drugi samostalni album Gradovi i sela (MAST produkcija), na kojemu su snimljene uz njezine autorske i tradicijske pjesme, objavila je 2018. U listopadu 2021. objavila je treći po redu u potpunosti autorski album pod nazivom Pjesme o ljubavi i tijelu (Croatia Records) koji je 2023. bio nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji World Music album.

U rujnu 2020. praizveden je njezin koncert sakralne glazbe za glas i orgulje Zdravo, zvizdo morska pisan na tekstove iz kantuala Filipa Vlahovića Kapušvarca iz 1736. u suradnji s orguljašicom Katarinom Javorom.

Također, 2020. piše glazbu za operu Ćelava pjevačica prema motivima Ćelave pjevačice E. Ionesca izvedenoj u produkciji Dramske akademije u Zagrebu.

Djeluje kao akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Radi kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Živi u Zagrebu.

Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Dobitnica je Nagrade Dragutin Tadijanović Zaklade HAZU 2023. za zbirku Maria Callas se baca u more, a istoimena zbirka bila je u finalu Nagrade Janko Polić Kamov za 2023. godinu.

Objavila: Soba za buđenje (poezija, 2015), Pjevaj, Molly (poezija, 2020) i Maria Callas se baca u more (poezija, 2022).

Knjige

Pjevaj, Molly [U PRIPREMI]

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.