Savičević Ivančević, Olja
Fotografija: Jakob Goldstein
<     >

Rođena 1974. u Splitu. Pjesnikinja i spisateljica, uvrštena u mnoge domaće i međunarodne antologije poezije i proze. Knjige su joj prevedene na trinaest svjetskih jezika te objavljene u Europi i SAD-u.

Pisala je kolumne u novinama i na portalima, surađuje s kazalištima kao autorica dramskih tekstova, songova i(li) adaptacija (predstave Baba Jaga je snijela jaje, Ružno pače, Adio kauboju, Čudnovate zgode Šegrta HlapićaMoj prijatelj MačkodlakLegenda o Beskrajnom moru, Som na cilome svitu, Šporki Špiro i Neposlušna Tonka, Bolje biti bogat i sretan…), a prema njenim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi (Balavica, Sedam neodgovorenih pozivaTrešnje). Prema priči „Pederi“ iz zbirke Nasmijati psa objavljena je grafička novela Ljeto (Žeželj/Paljan). Živi i radi u Zagrebu kao slobodna spisateljica.

Za rukopis Nasmijati psa nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije Kućna pravila. Roman Adio kauboju nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj 2011., kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan. Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Za adaptaciju lutkarske predstave Čudnovate zgode Šegrta Hlapića dobila je nagradu Mali Marulić 2013. godine.  Istu nagradu dobila je i za dramske tekstove Moj prijatelj Mačkodlak (2014) i Som na cilome svitu (2015). Roman Pjevač u noći dobio je nagradu Libar za vajk Pulskog sajma knjige (2016). Za svoj književni rad 2018. dobila je regionalnu nagradu festivala Druga prikazna iz Skopja, a 2023. i Nagradu grada Zagreba za roman Ljeta s Marijom.

Objavila: Bit će strašno kada ja porastem (pjesme, 1988); Vječna djeca (pjesme, 1993); Žensko pismo (pjesme, 1999); Puzzlerojc (pjesme, 2006); Nasmijati psa (priče, 2006); Kućna pravila (pjesme, 2007); Adio kauboju (roman, 2010); Mamasafari (i ostale stvari) (pjesme, 2012), Pjevač u noći (roman, 2016); Šporki Špiro i Neposlušna Tonka (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017); Adriana se vratila (slikovnica, u suradnji s Imeldom Ramović, 2019); Divlje i tvoje (pjesme, 2020); Sami na cilome svitu (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020); Nasmijati psa i sedam novih priča (priče, 2020); Moj prijatelj Mačkodlak (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021); Standardan život (pjesme u prozi, 2021); Zaljubljena u čitav svijet (slikovnica, u suradnji s Anom Kovačić, 2021); Ljeta s Marijom (roman, 2022); Pisma čitateljici (prozni zapisi, 2022).

Knjige

Kućna pravila [NEDOSTUPNO ZBOG ISTEKA IZDAVAČKIH PRAVA]MamasafariNasmijati psa [NEDOSTUPNO ZBOG ISTEKA IZDAVAČKIH PRAVA]