Simcich Vava, Vlado
Fotografija: Blagoja Pešić
<     >

Vlado Simcich Vava

Rođen 1964. u Rijeci. Diplomirao hrvatski jezik i književnost. Surađivao u omladinskom listu Val, Novom listu, portalu Moja Rijeka, bio dugogodišnjim urednikom na Svid radiju, sve do njegova gašenja. Utemeljitelj neformalne književne skupine Ri Lit, koja je dosad nastupila u Rijeci, Puli, Omišlju, Splitu, Zagrebu, Vukovaru te u Crnoj gori. U pandemijskoj godini u vlastitoj su produkciji snimili te objavili film dostupan na YouTube kanalu. Broj članova na nastupima se vremenom ustalio, a ponovno su se 2023. vratili na manifestaciju Noć velikog čitanja u Rijeci nakon pauze od nekoliko sezona.

Kao rock muzičar objavio preko 30 nosača zvuka, kako samostalno tako i s grupama Laufer, En Face, E.N.I., Turisti, Mone, Blagdan Band, Paraf kao i surađujući s Mr.Lee&IvaneSky, Manofonom, Tomislavom Golubanom te drugim izvođačima s domaće scene. Autor muzike za dokumentarni film Bosa noga redateljice Morane Komljenović te za kratkometražni film Neka ljubav kaže sve o nama redateljice Kristine Barišić.

Objavio: Odstranjivač ljubavi (priče, 2012), Srce od gume (roman, 2014), Canzoni d’una Volta (priče, 2017), Podudarnosti (roman, 2020).