02.09.2017. MojZagreb

100.000 čitatelja besplatnog Chomskog

The New York Times proglasio ga je „vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba“; iako se prvi hrvatski prijevodi Chomskyjevih političko-aktivističkih naslova pojavljuju tek 2002. godine, u samo 15 godina objavljeno ih je 18, što očigledno znači da se hrvatski čitatelji slažu s procjenama The New York Timesa kada je riječ o utjecaju Noama Chomskog

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je prije nešto više od 14 godina (16. lipnja 2003.) na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com), u suradnji s projektom Što čitaš?, knjigu „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog. U tih 14 godina knjiga Noama Chomskog bila je uvjerljivo najčitaniji naslovobjavljen u okviru projekta, a do sredine kolovoza 2017. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 100.000 korisnika projekta. Istodobno je taj naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je u ovih 14 godina, bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a ljubiteljima papirnatih knjiga dostupna je u svom trećem izdanju.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana. U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može kontrolirati kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

„U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim.”

Amerikanci su u međuvremenu okupirali Afganistan. I zatim Irak. Tko je sljedeći? Sjeverna Koreja ili Iran ili Venezuela ili netko četvrti, netko tko „pomaže teroriste“ ili predstavlja „nuklearnu prijetnju“. Tko nije uz Sjedinjene Države – on je, očigledno, vrlo dragocjen „neprijatelj“.

Noam Chomsky najpoznatiji je suvremeni lingvist i najpoznatije ime suvremenog političkog aktivizma i anarhizma. U svojim lingvističkim djelima, Chomsky tvrdi da je učenje jezika dio prirodne ili prirođene strukture ljudskog mozga. Kao politički aktivist i anarhist koji zagovara ljudska prava, Chomsky se po prvi put istaknuo na području politike kad se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Budući da otvoreno govori protiv bilo kakve zloupotrebe moći, Chomsky je posebno pronicav kritičar američke vanjske politike. Chomskyjeva analiza medija pokazuje da su mainstream mediji skloni popuštati ideološkim ciljevima i imperativima američke vlade i poslovne elite. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio  „vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba“. Iako se prvi hrvatski prijevodi Chomskyjevih političkoaktivističkih naslova pojavljuju tek 2002. godine, u samo 15 godina objavljeno ih je 18, što očigledno znači da se hrvatski čitatelji slažu s procjenama The New York Timesa kada je riječ o utjecaju Noama Chomskog.

U prvom polugodištu 2017. broj korisnika veći za 33 posto

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] tijekom prvog polugodišta 2017. godine objavljeno je šest novih naslova, tako da je trenutno čitateljima od objavljenih 194 dostupno 168 naslova. U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 90.000 korisnika (odnosno 139.269 prema AWStats metodologiji) koji su u rekordnih 117.536 posjeta (odnosno 181.957 prema AWStats metodologiji) na svoje uređaje preuzeli3.581 knjiga u ePub formatu, 21.400 u PDF-u te 2.243 MOBI-ju, što znači da su korisnici projekta u šest mjeseci preuzeli rekordnih 27.224 besplatnih e-knjiga, a zabilježeno je i 81.917 online čitanja dostupnih naslova. To predstavlja porast broja korisnika od 33, te posjeta od 31 posto. Istovremeno,preuzimanje e-knjiga poraslo je 6 posto.

Kao i prethodnih 16 godina, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima. Tijekom prvog polugodišta 2017. objavljeni su „ženski pjesnički blok“ i „muški pjesnički blok“. U okviru „ženskog pjesničkog bloka“ objavljene su zbirke „Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti“ Irene Delonge, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2010. godine, „Novaljski svjetlopis“ Andriane Škunce, za koju je autorica 1999. dobila Nagradu Društva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama, te „Era gmazova“ Martine Vidaić, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011. godine. U okviru „muškog pjesničkog bloka“ objavljene su zbirke „Na kraju taj vrt“ Gorana Čolakhodžića, za koji je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2015. godine, „Ostatak svijeta“ Ivice Đikića, dobitnika nagrade Meša Selimović 2004. godine, tportalove književne nagrade za najbolji roman 2012. godine i Kočićeva pera 2015. godine, te „Pucketanja“ Branislava Oblučara, za koji je autor 2010. nagrađen Kvirinom za najbolju knjigu poezije.

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/100.000-citatelja

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.