27.02.2018. MojZagreb

18 novih knjiga u 2018. godini

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] (elektronickeknjige.com) tijekom 2018. bit će objavljeno 12 probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije u bibliotekama „Online“ i „Mali rakun“ te još šest naslova istaknutih riječkih autorica i autora u prvom kolu novopokrenute biblioteke „elektroRI“

Prema podacima u „Istraživanju tržišta knjiga u RH“ koje je provela agencija za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska (objavljeno 21. travnja 2017.), pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 35 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga (DRM – Digital Rights Management) onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima. Da interes za tu vrstu čitanja postoji opet potvrđuje navedeno istraživanje: 12 posto građana RH starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, dakle njih više od 435.000. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka i Grad Zagreb.

NOVITETI ZA 2018. GODINU: nagrađivani naslovi, nagrađivani autori

Kao i prethodnih godina, u okviru biblioteka „Online“ i „Mali rakun“ bit će objavljeno šest proznih i šest pjesničkih naslova, koje potpisuje šest autorica i šest autora, u četiri bloka: ženski i muški pjesnički blok te ženski i muški prozni blok.

U okviru ženskog pjesničkog bloka bit će objavljen „Valcer zmija“ Ane Brnardić, nagrađen Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike 2005. godine, „Kauč na trgu“ Dorte Jagić, za koju je autorica 2014. godine dobila uglednu nagradu The European Poet of Freedom Award, te „Staklene breze“ Katje Knežević, nagrađene Goranom za mlade pjesnike 2014. godine.

U okviru, muškog pjesničkog bloka bit će objavljen „Freud na Facebooku“ Davora Ivankovca, za koji je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2012. godine te Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike 2013. godine, „Crna pokrajina“ Marka Pogačara, višestruko nagrađivanog pjesnika, esejista i prozaika, te „Tihi alati“ Milka Valenta, višestruko nagrađivanog pjesnika, dramatičara i prozaika.

U okviru ženskog proznog bloka bit će objavljena „Koliko sam puta okidala s boka“ Suzane Matić, „Tuđi život“ Marine Vujčić, nagrađivane spisateljice, te „Iščekivanje“, izbor iz kratkih proza Darije Žilić, nagrađivane pjesnikinje i književne kritičarke.

U okviru muškog proznog bloka bit će objavljen „Album“ Miroslava Kirina, za koju je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu u 2001. godini, „Izlaz Zagreb jug“ Ede Popovića, koja je dobila niz sjajnih kritika, kako za domaće, tako i za njemačko i englesko izdanje, te „Nahrani me“ Romana Simića, nagrađenu Kiklopom za najbolje domaće književno djelo godine 2012.

NOVA BIBLIOTEKA: „elektroRI“

Uz financijsku potporu Grada Rijeke, DPKM će ove godine objaviti i prvo kolo novopokrenute biblioteke „elektroRI“ u okviru koje će biti objavljivani naslovi istaknutih riječkih autorica i autora. Prvo kolo obuhvaća četiri prozna i dva pjesnička naslova: zbirku kratkih proza „Kauboj u crvenom golfu“ Željke Horvat Čeč, zbirke pjesama „Mostovi“ Davora Mandića i „Canto azzurro“ Kristine Posilović, zbirke priča „Odstranjivač ljubavi“ Vlade Simchica Vave i „Abeceda nestajanja“ Roberta Vrbnjaka te roman „Vražji prolaz“ Milana Zagorca.

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/projekt-bek